S5/RG-021 Vinji vrh

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s53x
Prispevkov: 457
Pridružen: 20 Maj 2008, 15:36
Kontakt:

S5/RG-021 Vinji vrh

Odgovor Napisal/-a s53x »

Vinji vrh, 984m nmv
Pismo ma sem dober. Spet sem bil v RG območju. In to sedaj, ko so na AC vsakih par km zoženja, ko so medvedi že zapustili svoje brloge in ko se je vroča debata na forumu že pomirila. Enostavno fenomen od človeka. Da ne? Tudi prav!
Sicer pa nič posebnega, narava kičasta, potke smotane, band gluh, vreme bljak, cerkve zelo stare, zrak preveč čist, vrečk in pločevink pive ob poti ni nikjer, čisto brez veze.
Slika
Sicer pa sem začel naskok na RG-021 v Begunjah pri Cerknici kjer sem pred cerkvijo Sv.Jerneja, ki je prvič omenjena leta 1320, zajahal svoj MTB. Pred Bezuljakom sem zavil na strm makadam, ki me je dostavil v Kožljeku. Po krajšem asfaltnem odseku se za vasjo ponovno začne makadamka. Od nje se kmalu posloviš na odcepu na katerem se priključiš evropski pešpoti E-6 in to kljub temu, da nas oznake na drevesih stalno opominjajo, da smo na E-7. Tega sicer ne razumem in mogoče se motim! Itak je vseeno saj po strmi in od vode razriti poti diham skoraj na škrge. Še uni pes nekaj deset metrov od poti me ne “šljivi pet posto”. Zaradi vljudnosti( prej strahu) ga glasno pozdravim, na kratko obrne glavo in gre takoj naslednji trenutek v prejšnjo pozo. Ma me res ima, da bi vedel kaj je zagledal tako zanimivega, da mu niso zanimive noge, ki vrtijo pedala. Je eden redkih, ki mu je vseeno. Ostali se hitro zaženejo v smeri vrtečih se koles. Markacije mi še vedno sledijo, enkrat na drevesih, drugič na kamnih, pa se malo skrijejo in glej, spet so tu. Vse do najvišje točke vzpona. Tu se je treba na hitro poslovit od E-6 in po ostrem zavoju na slabo vidno stezo na levi se zapodim v skoraj neprehoden jelkov pragozd. Že spet, ma ku zmeraj, falim in uberem direktno linijo. Če bi samo še dvajset metrov nadaljeval po poti, ki res da zavije malo navzdol, bi bil tik-tak na vrhu. Tako pa je sledilo prebijanje skozi goščavo. A se je smejal bicikel, ko sem ga nosil na rami!
Slika
Tako! Na vrhu smo. Pred nami je lepa, pokošena jasa. Na manjši vzpetinci na njenem robu raste iz trave kamen, ki označuje 984m visoki vrh, Vinji vrh. Prostora je za eno manjše nogometno igrišče. Težave nastanejo, ko ne veš kje bi postavil anteno. Človek enostavno ni vajen, da ima na voljo toliko prostora. Tokrat si izberem bližnjo kotanjico, ki se kasneje izkaže kot priročno stranišče lokalnih prebivalcev. Sem se dobesedno valjal v dreku. Ma kaj, ko se jih, dokler se trava ni polegla, ni videlo! Bofki! Taki majhni, pa še manjši in tudi taki malo večji.

Po začetnem klicanju na 7 MHz in po krajšem navalu je sledila bonaca in le prasketanje bližajoče se nevihte je postajalo pogostejše. Presenetili so me odlični signali iz Madžarske, ki so zaradi bližine običajno na meji sprejemljivega. Angleži so bili tudi, presenetljivo, zelo švohotni. Na 30m obsegu ni bilo nobenega. Kljub 20 minutnem klicanju je izpadlo kot obupano klicanje z umetnim bremenom. Odločitev, da preklopim na 14MHz in da pokličem Borisa za SOTAwatch objavo se je izkazala za boljšo rešitev. Kasnejši povratek na 40m band tudi ni prinesel nekega zadovoljstva in prve dežne kaplje so odločile, da se tokratna aktivacija takoj konča.
Slika
Za povratek izberem zahodno varianto, ki naj bi bila markirana. In tudi je, še preveč, kajti zaradi prijetnega šibanja po stezi ne opazim markacije za prvi odcep proti dolini. Za kazen je bilo treba poganjat nazaj v hrib. Na desni se vidi lovska opazovalnica, na GPSu se vidi vrisana pot, v naravi pa poti ni. Oznak zanjo tudi ne. Le eno krmišče stoji sredi travnika. Ko se po dvajsetih minutah iskanja že odločim, da jo mahnem kar naravnost skozi gozd me preseneti ogrooomna Knafeljčeva oznaka. Sumim, da so jo nalašč postavili malo dlje, da jo nepoznavalci težje najdejo in izberejo drugo, tudi označeno a manj zanimivo pot v dolino.
Potem pa res ni bilo več težav. Potka je prelepa, kmalu se je prevesila, hitrost se je večala, očala so se odpela in izgubila, za trenutek se je prikazalo še Cerkniško jezero in hitro sem spet bil na učni poti.Tudi cerkev Sv. Jerneja ni bila daleč.

Ostale fotografije.
http://s53x.wordpress.com/
First S5 SOTA Mountain Goat !

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/RG-021 Vinji vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

:o kaj je drevo kar eno usmerjevalno tablo pohrustalo :?:
Jure S57XX

Uporabniški avatar
s53x
Prispevkov: 457
Pridružen: 20 Maj 2008, 15:36
Kontakt:

Re: S5/RG-021 Vinji vrh

Odgovor Napisal/-a s53x »

Ja, je! Ti povem, da so prav čudni tisti kraji tam! Samo poglej izraz medtem, ko ga žveči! ... in mi se potem bojimo klopov, medvedov, čebelic..... :mrgreen:
http://s53x.wordpress.com/
First S5 SOTA Mountain Goat !

Odgovori