S5/CP-017 Gabrška gora

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-017 Gabrška gora

Odgovor Napisal/-a s57xx »

O dostopu na Gabrško goro je Zvone pred časom povedal praktično vse, kar je potrebno vedeti pri vzponu nanjo. Kljub vsemu mi je pri vzponu prišlo na misel par zadev, ki bodo navedena v nadaljevanju.

Iz smeri Loke bomo kažipot za Gabrško goro opazili malo naprej od table, ki označuje vas Log. Po vijugasta asfaltirani cesti hitro pridobiva na višini. Kmalu bomo levo pod cesto opazili cerkev Sv. Volbenk, ki je dokaj nenavadna za te konce, saj ima dva zvonika.

Slika

Naskok na vrh želim začeti z iste točke, kot Zvone. Žal so se hlodi, ki se jih vidi na eni od Zvonetovih slik, spremenil v drva, ki so lepo zložena na edinem mestu, kjer bi se dalo pustiti avto. Sveži količki na drugi strani ceste pa dajo slutiti, kaj si lastnik zemljišča misli o parkiranju na travniku. Zaradi tega se vrnem kakih 300m nazaj in pustim avto na levi strani ceste. Vrnem se po cesti in nato zavijem ostro desno ob robu travnika in naprej v gozd, kjer se ozrem in vidim nekaj znanih SOTA vrhov.

Slika

Skozi gozd pelje dobra pot, ki me kmalu pripelje na rob travnatega grebena. Grem po skrajnem severnem robu – do pričetka gozda. Tu se odločim za nekoliko drugačno pot od Zvonetove. Zavijem desno in jo ob gozdu mahnem do grebena, kjer bi moral naleteti na markirano pot, ki vodi mimo Gabrška gore proti t.i. »vojaški cesti« in naprej proti Lubniku.

Slika

Na grebenu res naletim na pot v gozd, po kateri jo mahnem naprej. Kmalu najdem prvo markacijo, ki jo že dolgo ni nihče obnovil. Nadaljujem po gosto markirani stezi vse do mesta, kjer se steza prične spuščati. Tam se je je potrebno držati poti, ki sledi greben in po cca 400m smo na vrhu.

Slika

Pri povratku se odločim za nekoliko spremenjeno traso (zelena sled). Prvi del poti je isti, kot pri vzponu. Ko pridem na travnike se obrnem levo po bregu, kjer je v travnati podlagi slutiti pot, ki hitro postane bolj jasno začrtana in nas nad dvema domačijama pripelje na cesto, po kateri naredim še 300m do avta. Nad domačijama se odpre pogled proti cerkvici Sv. Primož, kamor nas usmerja eden od kažipotov na križišču, kjer nisem mogel pustiti avta.

Slika

Pot, po kateri sem se vrnil, se mi zdi v teh časih primernejša, saj je trava pričela rasti, pelje nas pa tako, da na delamo škode po travnikih.

Slika

Na vrhu lahko najdemo dovolj prostora za kakršno koli anteno – le malce se je potrebno odmakniti od oznake. Mene je na moji lokaciji presenetil teren, saj sem komaj fiksiral kline – kladiva nisem imel s sabo. RA del odprave je minil brez posebnosti, Aktivnost na UKV-ju je bila slaba, saj uspem narediti le Sabino na Treh Kraljih. No, KV ni razočaral.

Nezahteven izlet, ki ga do neke mere kvarijo le klopi, saj jih je bilo obilo. Prihodnjič bi morda veljalo poizkusiti dostop s smeri vojaške ceste, saj je markiran del poti, po katerem sem hodil, izgledal prav prijetno.

Gabrška gora je do dobra prepredena s potmi in gozdnimi cestami, ki jih na kartah ne boste našli. Gozd v vrhnjem delu je precej dobro prehoden, tako, da tudi kakšna »direktna« nebi bila prezahtevna. Tudi za kolesarje bo zadeva dosegljiva, la malo naj se osuši, saj se ob namočenem terenu kar dobro ugrezaš v mehke poti.

-------------------------------------

Tako, sedaj bi slike morale delovati. Še nekaj jih je tukaj.
Zadnjič spremenil s57xx, dne 28 Apr 2009, 17:27, skupaj popravljeno 2 krat.
Jure S57XX

Uporabniški avatar
S57D
Prispevkov: 279
Pridružen: 16 Jun 2008, 09:01
Kontakt:

Re: S5/CP-017 Gabrška gora

Odgovor Napisal/-a S57D »

.
Zadnjič spremenil S57D, dne 26 Maj 2010, 13:46, skupaj popravljeno 1 krat.

s54q
Prispevkov: 317
Pridružen: 20 Maj 2008, 21:24
Kontakt:

Re: S5/CP-017 Gabrška gora

Odgovor Napisal/-a s54q »

Hmm. To se zgodi zaradi picase. Zanimivo je to, če jaz napišem prispevek in dam gor linke slik iz picase vidim slike. Na drugem PCju pa ne..
Če se pa hočemo malo poigrat kliknemo z desno ipko na mesto slike in kopiramo mesto slike, ko to povezavo odpremo v novem zavihko vidimo sliko... Pa naj razume kdor hoče.
Ima probleme pač.

lp Boris

Uporabniški avatar
S57D
Prispevkov: 279
Pridružen: 16 Jun 2008, 09:01
Kontakt:

Re: S5/CP-017 Gabrška gora

Odgovor Napisal/-a S57D »

.
Zadnjič spremenil S57D, dne 26 Maj 2010, 13:46, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/CP-017 Gabrška gora

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Ja, bo treba na Slikomat dat :x . Tole s Picaso včasih dela, včasih ne, pol pa bodi pameten ... :?
Jure S57XX

Odgovori