S5/RG-033 Verdebška gora

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/RG-033 Verdebška gora

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Zdravo!

Preko vikenda pa se tokrat ni izšlo vse tako, kot sem si zamislil. Od načrtovanih aktivacij mi je uspela le tale. Mislim, da je tole vrh, za katerega sem našel največ različnih imen. Verdebška gora je vrh, ki ga ne moremo zgrešiti, ko se v Livoldu odpravimo v smeri Črnomlja. Od daleč jo označuje nov RTV stolp. Da pravi čas zavijemo z glavne ceste na gozdno, pa je potrebno biti pozorn, drugače se z lahkoto odpeljemo mimo. Najenostavnejši orientir - prvi odcep desno po obcestni oznaki za 9.5km.

Vrh poznam že od prej, zato me je ravno obnovljena cesta prijetno presenetila. Kakih označenih peš poti ni ne na terenu, ne na zemljevidih. Edini meni znani dostop je po cesti. Paziti je potrebno, da ne dveh križiščih pravilno zavijete, drugače vas bo pot odpeljala v napačno smer. Zemljevid je za nekoga, ki se tja odpravlja prvič, obvezen.

Ker je zunaj že kar pošteno žgalo sem se odločil, da si kakega predolgega pohoda ne bom privoščil. Ustavim se v debeli senci kake 15 minut hoje pod vrhom. Še dobro, da sem se tako odločil. Nahrbtnik na ramo, fiberglas pa kar v roko - pot, dobra gozdna cesta, se ne preveč strmo vzpenja proti vrhu. Tudi z osebnim avtom bi se dalo brez škodljivih posledic za avto pripeljat do vrha. Na vrhu je antenski stolp in objekt, vidi pa se le v smeri Kočevja, kjer so zaradi linkovskih zvez naredili poseko. Že kar rutinirano postavim vso opremo, prižgem postajo, pomerim SWR, želim poklicati prvi CQ in ugotovim, da sem pozabil pred odhodom preveriti referenčno številko. Je 38 ali 33? O vraga, kaj pa sedaj? K sreči je v avtu svoje stalno mesto našel tudi ARM. Ni kaj, potrebno bo do avta. Kaj pa z opremo? Nikjer žive duše, zato se odločim, da vse pustim tako, kot imam pripravljeno. Še dobro, da sem se tako visoko pripeljal. Nauk za prihodnjič - napiši v log referenčne številke!

Ker pred odhodom nisem bil prepričan, kako bo z aktivnostjo, zadeve nisem najavil na SOTAWatch. Kljub vsemu prvi CQ na 7032 sproži pile up, ki pa je kratkotrajen. Javijo se izgleda tisti, ki vedno visijo na frekvenci. To se je izkazalo tudi kasneje, ko sem vnašal log v računalnik - sami stari znanci, nobenega novega znaka. Ko odzivov na moje klicanje ni več, se neuspešno odpravim najprej na 2m, potem pa na 30m, kjer uspem narediti le eno zvezo. Zato se odločim, da z zadevo zaključim - pa še sonce me prične prav nemarno smoditi. Hitro pospravim in jo mahnem do avta, nato pa naprej proti Kolpi, ki poskrbi za prijetno ohladitev.
Jure S57XX

Odgovori