S5/BI-017 Reber

Moderator: s58r

Odgovori
s56jaz
Prispevkov: 50
Pridružen: 19 Jun 2008, 00:34

S5/BI-017 Reber

Odgovor Napisal/-a s56jaz »

Sinoči sem bil v večernih urah na Vivodniku in me je med sedenjem na stolpu kar pošteno prezeblo, svoje pa je prispevalo še smučanje, pri katerem sem si svetil z napol praznimi baterijami. Zato sem bil danes zjutraj malo prelen za kak resnejši vrh. Zaradi zakasnelega prebujanja sem se odločil, da aktiviram kakšen vrh v bližini saj je bilo vreme prelepo, da bi do kosila gnil doma. Družinsko turo ( na Menino kam pa dugam) pa sem imel napovedano šele za popoldan.
Izbral sem Reber - vrh v bližini Trojan.
Dostop je enostaven. Če se iz Ljubljane pripelješ po stari cesti proti Trojanam malo pred vrhom prelaza zaviješ desno proti Dolinam. Po kilometru in pol prideš po manjšega prelaza, kjer je na desni strani kamnolom. Tu lahko parkiraš in se naprej odpraviš peš. Lahko pa zaviješ levo in se odpelješ do naslednjega kamnoloma. Tako prihraniš cca 500m hoje. Pri drugem kamnolomu zaviješ levo mimo kapelice in po dobro označeni in uhojeni stezi začneš vzpon. Steza se v glavnem drži grebena. Do vrha je hoje za kašnih 20minut.
Na vrhu je planinsko društvo postavilo ličen razgledni stolp, ki je opremljen z vsem potrebnim za vzdrževanje - omelo in LOPATA!!! Žal je bil vrh popolnoma kopen tako, da na žalost nisem mogel preizkusiti kako izgleda odkopavanje vpisne skrinjice. :cry: Kljub temu, da je vrh zaraščen nam je stolp lahko v pomoč pri napenajnju žičnih anten in lahko dobimo kar ugodno višino. Pri novi ateni sem imel zaradi višine prekratke napenjalne vrvice zato sem stolp moral pritditi precej niže kot pa bi ga lahko .
Prvič sem na terenu postavil svoj novi stolp (hvala Boris) in novo žično anteno (invertet V) za vse bande od 7 do 50Mhz. Za 144Mhz pa klasika - HB9MTN na smučarsko palico, ki sem jo zataknil kar v kovinski predpražnik. :idea:
Ker kašne posebne gužve od obiskovalcev nisem pričakoval sem se s postajo utaboril kar na prvih dveh stopnicah stolpa. Uspel sem aktivirati 432, 144 in 50MHz. Na 144 je bila na FM standardnih frekvencah že kar gneča, ko pa sem poizkusil s preklopom na SSB je bil pa tam popoln mrk - škoda. :(
Za KV mi je enostavno zmanjkalo časa saj sem se predolgo zamudil na 6m. Zanimalo me je, če bom uspel narediti kašno zvezo na 50MHz z inv V. In je šlo. Za lokalne zveze bo ta antena zadosti, za kaj več bo papotrebno vzeti s seboj Moxon ali Yagi, ki sta po planu predvidena, da gre eden od niju v kratkem v izdelavo.

Zaradi lahkega dostopa in bližine dobrega gostišča z vsem znanimi krofi :) je vrh zelo primeren za kratek popoldanski družinski izlet, ki ga združimo z SOTA aktivacijo.

S56JAZ

Odgovori