S5/BI-059 Kosmatec

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s56ct
Prispevkov: 7
Pridružen: 11 Sep 2008, 10:47
Kraj: Sevnica
Kontakt:

S5/BI-059 Kosmatec

Odgovor Napisal/-a s56ct »

Pozdravljeni,

Zasnežena nedelja (1.2.2009) naju z Matejem, S55SM, ni odvrnila od namena aktivacije enega izmed vrhov v bližini doma. V okolici Sevnice imava na voljo tri vrhove, zato odločitev ni bila težka.
Sicer sva bila še v nedeljo po kosilu trdno prepričana, da nama bo uspelo aktivirati Veliki Javornik (Bohor), a sva pri zadnji kmetiji, do kamor sva prišla z avtom iz Sevnice prek Zabukovja, izvedela, da je še najmanj 2 uri hoda do vrha v normalnem vremenu. Ker je bila ura za ta letni čas pozna, snega obilo, pot pa nama nepoznana in prekrita s snegom sva idejo o vzponu na Veliki Javornik opustila, saj nisva hotela biti glavna tema 24ur na POP TV. :D

Po neuspelem poskusu aktivacije Velikega Javornika sva se odločila za PLAN B, aktivacijo enega precej lahko dostopnih vrhov. Aktivirala sva Kosmatec, S5/BI-059, ki se nahaja nad Boštanjem. Smer najinega prihoda je bila iz Sevnice od koder sva pot nadaljevala v smeri Krškega, vendar le nekaj 100 metrov, nakar sva zavila desno proti Mokronogu oziroma po glavni cesti za Trebnje. Po nekaj metrih zapustiva glavno cesto in zavijeva levo proti propadlemu podjetju Jutranjka, katerega obvoziva in nadaljujeva z vzponom. GPS naju lepo vodi in, da se vsaj nekaj metrov sprehodiva pustiva avto malo nižje, nadeneva gamaše in "zagaziva" v sneg. Ko prispeva na vrh, če temu sploh lahko rečeš vrh, saj je vse skupaj en zelo raztegnjen travnik obkrožen z drevesi, sestaviva HB9CV in nanjo priključiva Icom IC E92D. Že prvi "CQ SOTA" obrodi sadove, saj se javi kar nekaj radioamaterjev. Za tiste, ki z ušesom niso prisotni na frekvenci poskrbi Miloš, S57D, ki objavi spot o najini aktivaciji. Miloš TNX! Najina aktivacija tako traja cca. 45 minut. V tem času, ko se na anteno, katero držim v roki uspe nabrati kar nekaj snežink, uspeva narediti 12 zvez. Za lokacijo kot je Kosmatec, ki je za 2m dokaj neugodna, saj je vrh visok komaj 556 m in obkrožen z drevjem sva z izkupičkom zvez zadovoljna, zato se odpraviva proti avtu.
Na poti nazaj narediva še plan za bodoče aktivacije, med drugim pade tudi odločitev, da Kosmatec prihodnjič aktivirava na KV, saj je za KV anteno prostora v izobilju.


Slika
Slika

Matej, S55SM, v akciji...CQ SOTA

Slika
Slika

Antenski stolp... :D
73, Tilen

Odgovori