S5/BI-005 Gozdnik

Moderator: s58r

Odgovori
s58r
Prispevkov: 270
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

S5/BI-005 Gozdnik

Odgovor Napisal/-a s58r »

Nedelje, 4. januar 2009.
Končno po nekaj dneh megle, ki je prekrivala naše področje, lep sončen dan. Torej vsi pogoji, da se odpravim na svojo prvo zimsko aktivacijo.
Na hrib, ki ga ( seveda ob lepem vremenu ) lahko vidim vsak dan, skozi okno svoje sobe. Goznik visok 1090 m.
Izhodiče lovski dom, okoli 450 m pod vrhom, od tu naprej pa strmo navzgor. Za tiste ki pridete iz LJ konca :

Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Celje se usmerimo na izvoz Žalec in cesti naprej sledimo proti Žalcu. V Žalcu nadaljujemo desno proti Šempetru, a le do križišča, kjer se levo odcepi cesta proti Grižam in Zabukovici. Ko pridemo v vas Migojnice, nadaljujemo naravnost proti Zabukovici. Proti koncu vasi Zabukovica pa pridemo do križišča, kjer se desno odcepi cesta k lovski koči Gozdnik. Ta cesta se nato vzpenja ob potoku Artišnica in nas višje pripelje na dve zaporedni križišči, kjer v obeh nadaljujemo levo. Parkiramo na parkirišču ob cesti, le nekaj deset metrov nad lovsko kočo Gozdnik.

Opis poti:

V bližini parkirišča opazimo številne planinske table, ki nas usmerijo desno navzgor. Že po nekaj korakih vzpona, pa nas pot pripelje na razpotje poti, kjer piše Gozdnik levo in desno. Tu nadaljujemo levo in po krajšem vzponu skozi gozd, stopimo na gozdno cesto, katero pa samo prečimo. Pot se nato vzpne po zložnih stopnicah in nas nato pripelje na kolovoz, kjer nadaljujemo desno in nato takoj levo na peš pot, ki se začne strmo vzpenjati skozi redek gozd. Precej strma pot se nato prečno vzpne, čez strma z gozdom poraščena travnata pobočja. Na tem delu vzpona je v mokrem nevarnost zdrsa, v snegu pa je na tem mestu tudi velika nevarnost plazov. Strmina nato popusti in pot nas pripelje na kolovoz, katerega pa takoj zapustimo, saj nas markirana pot pelje ob kolovozu strmo navzgor. Nekoliko višje, omenjeni kolovoz prečimo in pot nas po vse manj strmem pobočju pripelje na vrh.

Vse to in slike "letne" variante na spletni strani http://www.hribi.net" onclick="window.open(this.href);return false; : http://www.hribi.net/slika.asp?pot=25456" onclick="window.open(this.href);return false;
Tako še karta za "teoretični" pristop ... hi
Slika

In kako je zadeva dejansko potekala.
Pri lovski koči pustim avto in se natovorim z vso potrebno opremo. Že na samem začetku mi je bilo jasno, da tabla na kateri piše Gozdnik 1h hudo "zavaja" ( No ja , za tistega ki pot opravi v poletnem času, bolj lačen kot sit in v prepričanju da ga na vrhu čaka domača klobasa in liter domačega.... možno). V mojem stanju, brez kondicije, po nekaj dneh "pitanja" in "počivanja", snegu , polnem pretežkem nahrbtniku.... še dobro da sem pot opravil sam in ni nihče slišal komentarje.....zato tega dela poti ne bi opisoval.
Ker je sam Gozdnik poraščen z drevesi, velja med potjo iskoristiti tistih nekaj "lukenj" za lep pogled na okolico, kot je tale, še na spodnji polovici poti:
Slika
Lahko si samo predstavljate kako se bil vesel bivaka, v katerem sem lahko "ožel svoje krpe" oz. zamenjal majico in srajco.
Slika
Edini možni razgled je na SZ, pogled na Žalec in okolico, skozi poseko na južni strani ...
Slika
Osnovni namen današnje aktivacije je bil test antene. Orginal antena je dvo elementni bim za 7 in 14 Mhz, ki ga proizvaja ECO.
Anteno sem nabavil pri Mirotu, S58T in mi je že doma presenetljivo dobro delala. V primerjavi z Falcon OUTBACK-1889.
Če koga zanima, več info na : http://www.ecoantenne.it/product_info.p ... cts_id=259" onclick="window.open(this.href);return false;
Seveda "čudežnih" anten ni in zadeva se ne da primerjati n.p. z inv-V... Vendar moj namen je bil sestaviti zadevo za 40 m in to v primerih kjer ni prostora za napenjanje žic .... Zato sem uporabil samo del prej omenjene antene ... 2 x 1,5 m fiberglas elementa z helikoidnim navitjem......
Več o anteni naslednjič, ko bom izvedel vse to kar sem si zamislil....
Anteno sem postavi na ribiško cev dolgo samo dobre 3 m in vse skupaj naslonil na kažipot...
Slika
Začetek ni bil obetajoč in sem kar dolgo časa klical CQ SOTA ... brez uspeha. Zato sem kasneje, ko sem začel dvomiti, naredil kratek sprehod po bandu in se odzval na klic močnega Poljaka, ki je klical CQ ... in odgovoril je takoj.. sicer 449, a to je pomenilo da sem "živ".... hi.
Vrnem se na običajno frekvenco in po nekaj pozivih se oglasi prvi DL in potem se je začelo.... in končalo z okoli 30 QSO-ji ( DL, HB,9A, F, OK, ON, OE, SM .. ). Res da si bili raporti slabi, vendar pri 5W in anteno "skrito" v gozdu, pod 4m višine.... OK dovolj da z zadevo nadaljujem kot sem si zastavil ....
Kar se samega testiranja tiče , sem imel namen še testirati in samo anteno obračati ...... ampak pri - 8 stopinjah .. ne samo roke , še noge so se mi začele tresti... čeprav nisem "klofal" z njimi .... hi.
Med potjo nazaj sem razmišljal ( o toploti in večerji... ) kaj vse bom še dopolnil na sami anteni .... in zašel v smeri proti Šmohorju, namesto lovski koči... na srečo to še pravočasno opazil in kakšne pol ure hoje več.

73 de S58R - Rado

Odgovori