S5/BI-032 Kotečnik

Moderator: s58r

Odgovori
s58r
Prispevkov: 270
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

S5/BI-032 Kotečnik

Odgovor Napisal/-a s58r »

Kotečnik, »kucelj« ki z svojimi 772 m ne predstavlja kakršnega pohodniškega izziva, še posebej ker sta v njegovi neposredni bližini Gozdnik, Kamnik in naprej Mrzlica. Res da je višji od Bukovice, prav tako SOTA vrha. Pa vendarle ne gre za neznani vrh, saj je to največje slovensko plezališče. Strma južna stran je prepletena z mnogimi, urejenimi plezalnimi stenami in kot tak je poznan tudi izven naših meja.

Slika

Slika ( povzeta iz hribi.net ) Kotečnika, kot izgleda iz strani Gozdnika in izhodišče mojega pohoda je ravno iz sedla med Kotečnikom in Gozdnikom ( opis poti Zabukovica-Kotečnik http://www.hribi.net/izlet/zabukovica_k ... 5/857/1515 ).

Slika

Potrebno je opomniti naslednje : ko se pripeljete v Zabukovico, zavijete levo preko mostu in na desni strani opazite smerokaz za Gozdnik. Vendar NE zavijete desno, ampak nadaljujete naravnost ( točka 1. ). Tu je sicer prometni znak »dovoljeno za lokalni promet« ( bolj v izogib prometu tovornjakov ). Pot nadaljujete vse do oznake, konec naselja in nekaj metrov za njo, zavijete desno ( točka 2. ). Nato se cesta vzpenja in vijuga, vse do omenjenega sedla (točka 3. ; če boste v dilemi, kam zaviti, zaradi katerega od priključkov, vedno zavijte levo…. ), na katerem se levo ob cesti nahaja smerokaz poti, desno pa spomenik.

Slika

Tu boste imeli problem z parkiranjem, zato se je potrebno vrniti nekaj nižje in ob cesti poiskati primeren prostor. Meni je uspelo dobiti dovoljenje domačina, vendar je glede na ograjeno okolico razviden namen ograje…… ;)
Po kratkem klepetu, v katerem sem dobil informacijo, da je do vrha 15 minut, sem se odpravil na pot, po lepo markirani in dobro označeni poti…

Slika

Slika

In res sem do »prvega« vrha prišel v 15. minutah. Vedel pa sem, da to ni »pravi« vrh, zato sem seveda nadaljeval po označeni poti.

Slika

Pot poteka večji del po samem vrhu grebena, vendar je zelo poraščen, tako da ni nikakršnega razgleda, ki bi omogočal pogled na sam vrh Kotečnika. Pot se spušča in dviga in ko se je to ponovilo še četrtič, sem že pomislil, da sem spregledal pravi vrh ( ni čudno, da ga mnogi ne najdejo ). Po 20 minutah hoje od prve skrinjice, naposled le prispem do cilja – uradnega vrha.Prvič sem ga obiskal letošnjo zimo, januarja, vendar iz druge smeri. Že takrat se je videlo, da bo postavitev antene za KV predstavljalo problem, še posebej v moje primeru, 20 m dolge EF antene za 7 MHz. Zato sem se premaknil nekaj metrov nižje, proti JZ in nekako uspel razpotegniti anteno. Ker se je bližalo poslabšanje vremena, tudi ni bilo veliko časa za eksperimentiranje. V kratkem času, dobre pol ure dela, sem naredil okoli 50 zvez, med njimi 5 S2S, tako da sem glede na vse okoliščine zadovoljen.

Slika

Slika
Vračal sem se po isti poti nazaj…. In med potjo naletel na tole »neznano« rožico.


Glede poti : prijeten nezahteven pohod, primeren predvsem v vročih poletnih dneh, saj večino poti opravite v senci dreves. Skratka uro in pol rekreacije v kateri prehodite 200 m višinske razlike.

Če pa se na vrh odpravite iz nasprotne smeri ( točka 4. Iz smeri Celja proti Žalcu, zavijete v Petrovče in od tu naprej skozi Liboje, nato mimo kamnoloma ), vas čaka okoli 400 m višinske razlike in bolj naporna hoja. Za razliko od predhodno opisane poti, ste na tej nagrajeni z čudovitim razgledom na celjsko kotlini in naprej…. ( točka 5. - od tu naprej je do vrha še 5 minut ).

Slika

Slika je nastala ob prvem vzponu, januarja letos. Na edini razgledni točki Kotečnika.

73 de S58R - Rado

Odgovori