S5/BI-009 Malič

Moderator: s58r

Odgovori
S59RA
Prispevkov: 5
Pridružen: 19 Sep 2009, 16:28

S5/BI-009 Malič

Odgovor Napisal/-a S59RA »

Današnje sobotno dopoldne bi bilo škoda preživeti nekje med stenami, zato na hitro pade odločitev za SOTO. Že nekaj časa si namreč želim potestirati nove pridobitve, 10m polagalko ter anteni iverted V in dipol s poglašenimi radiali, ki sem ga izdelal po Juretovem načrtu, S57XX.
Hkrati bi poleg standardnih frekvenc na 2m in 4m opravil tudi svojo prvo aktivacijo na KV in sicer na 14MHz in 7 MHz. Na današnjo aktivacijo tovorim tudi težak nahrbtnik in tako tudi zaradi lažjega dostopa odločitev pade za Malič.

Avto pustiva pod domom na Šmohorju, kjer je kljub čudovitemu dnevu še vse prazno in jo mahneva po makadamski cesti proti Maliču. Prvotno odločitev, da bova šla po makadamski cesti spremeniva in jo mahneva po gozdni poti, ki občasno prehaja na cesto in zopet nazaj v gozd.
Slika
Pot ni posebno strma in je prav prijetno shojena, vendar se teža mojega nahrbtnika, ki je danes zaradi raznih variant nabito poln zelo pozna. Ob prihodu domov moram stehtati koliko navlake sem danes prenašal.
Slika
Gozdna pot je lepo poraščena tudi s šmarnicami, ki pa so še pred razcvetom in bodo v najlepšem cvetenju čez kakšen teden.
Slika
Slika
Slika
Antenski stolp na Maliču. Sva edina obiskovalca, kasneje še pride in dokaj hitro odide nekaj pohodnikov.
Slika
Postavitev PPS
Slika
Sestavitev antene za 2m. Tukaj še nisem vedel, da adapter BNC na PL in BNC kabel z N konektorjem počiva doma...
Slika
Priključitev na elektrarno.
Slika
Današnja tehnika.
Slika
Stolp je postavljen.
Slika
Edini moteči element so bile muhe, ki jih je kljub uporabi zaščitnega spreja bilo nešteto.
Slika
Aktivacija. Na 2m kar soliden odziv, napravim 12 zvez in se preselim na 4m, kjer se mi oglasi Beno S56KZ, vendar me kljub skoraj vidnemu polju slabo sprejme. Razlog je v tem, da sem doma pozabil adapterje in sem moral improvizirati. Do naslednje aktivacije bo potrebno sestaviti anteno za 4m, z malo več aluminija. Aktivacijo na 4m tako predčasno zaključim in se preselim na 14MHz, kjer sem danes prvič in je prisotno tudi malo treme. Kljub predhodni najavi ni posebnega odziva. Poskusim s spotom in ugotovim, da me je na 4m in 2m pravkar že spotiral Beno, S56KZ - Beno, hvala, spotirali pa so tudi Angleži za 14Mhz, lepo. Kmalu se odziv znatno poveča in v logu se znajde 11 zvez na 14Mhz, kar je za prvič odlično. Najdaljša zveza danes z inv. V anteno je bila z Madridom, EA4DTV in sicer s 5W na moji strani. Vmes zamenjam še anteno in napravim še nekaj zvez- z dipolom pa najdaljša zveza na Dansko z OZ4RT. Zelo sem zadovoljen, kar nekaj stvari pa bo treba še izboljšati, popraviti.
Slika
Izkaže se, da so trije koaksialci (20m, 4m in in 2m) preveč za polagalko in jih pospravim. V bodoče bom prilagodil kabel in delal z enim. Anteni sta obe zelo upravičili pričakovanja. Na Maliču je sicer prostor za obe, verjetno pa bo marsikje prišel bolj v poštev dipol. Treba bo pogledati tudi za ATU.

Ob povratku domov stehtam še nahrbtnik in ugotovim, ga sem danes tovoril 16kg opreme...
Še enkrat vsem hvala za odzive in se kmalu slišimo.
73 de S59RA, Aleš

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/BI-009 Malič

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Aleš, dobrodošel med KV-jaši :D. Kar veselo naprej! Ob pravih pogojih, ki jih vsi težko pričakujemo, bo tudi kak DX padel ...
Jure S57XX

Odgovori