S5/BI-005 Gozdnik

Moderator: s58r

Odgovori
s58r
Prispevkov: 270
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

S5/BI-005 Gozdnik

Odgovor Napisal/-a s58r »

Prvi dan zimskih aktivacij 2011 in odločitev za Gozdnik, katerega moja zadnja aktivacija je dobri dve leti nazaj.
Opis poti je natančno opisan v poročilu le te : viewtopic.php?f=8&t=768
Ob tokratni aktivaciji sem imel v mislih dve predpostavki . Uživati v nenavadno toplem vremenu za ta letni čas in nadaljevanje testiranja moje nove antene.

Avto sem parkiral na parkirišču v bližini lovske koče. Prazen parkirni prostor je dal slutiti, da danes, kakšnega navala pohodnikov ni pričakovati. Prav, to mi kar odgovarja in hitro pripravim vse potrebno in krenem na pot.
Na tabli za Gozdnik je oznaka, da je od izhodišča do vrha predvidena ena ura hoje. Da temu ni tako, sem si zapomnil že ob zadnji aktivaciji. Tokrat sem računal na dejstvo, da snega praktično ni. No res ga ni bilo oz. ga je bilo zelo malo. Vendar le ta je bil mehak in hoja je bila vse prej kot prijetna.

Slika
Začetek poti ob parkirišču, nato pa po stezi navzgor...
Slika
Tu zavijemo levo ....
Slika
Edini razgled in tu pot zavije proti Malemu Gozdniku... ( na sliki desno, spredaj, Kamnik ... tu bom 14.julija ;)
Slika
Končno Gozdnik... žal samo Mali ... od tu na nasprotno stran... strmo navzgor...
Slika
... in potem po grebenu...
Slika
... vse do vrha... končno !!!

Tako sem porabil za pot do vrha dobro uro in pol. Prav pošteno sem se preznojil, vendar bivak na vrhu je idealen oz. nudi zaščito pred vetrom. Ko sem se preoblekel sem se seveda takoj lotil postavljanja antene. Kar pa se je pokazalo, da ne bo tako enostavno kot sem predvideval. EndFed antena , je 20 m dolga žica z prilagoditvijo in napajanjem na koncu ( seveda izključno za 40 m – obstaja tudi varianta za 3 bande ). Po nekaj telovadbe okoli bivaka, sem se odločil za varianto postavljanja pod kotom. Antena se je lepo obnesla že ob moji letošnji prvi aktivaciji na Bukovici ( bližnji vrh, le da je 400 m nižji ).
Glede na najavo, sem zamujal uro in pol, tako da sem začel z samo aktivacijo okoli 12. ure. Čeravno število narejenih zvez ni prvotnega pomena, pa je bila primerjava med mojo zadnjo in današnjo aktivacijo, predvsem zaradi testiranja antene zanimljiva. Prvič sem naredil 30 QSO-jev ( kratka vertikalka ) in seveda je bilo pričakovati, da jih bom sedaj veliko več. Po slabi uri dela sem prekinil z delom, zaradi »obiskov« pohodnikov in po daljšem klepetu ponovno začel z oddajanjem. Kasneje sem zaradi istega vzroka naredil še tri krajše prekinitve. Tako da sem bil »radio-aktiven« uro in pol. Hiter pregled mi je potrdil, da sem tokrat naredil svoj rekord po številu QSO-jev.

Ob vpisovanju zvez doma, v bazo, sem zadeve »analiziral« in rezultat je sledeč : 109 zvez in 21 DXCC. Tudi odziv S5 fantov je bil lep ( hvala S51RU, S51XT, S51ZM, S52EO, S52ON, S52FT in S53XX ).
In antena : če odštejemo probleme z postavljanjem ( za nekatere lokacije pač ne bo primerna ) in dejstvom da se jo šele navajam ( če mi je vertikalka »odrezala« lokalce, pa je tokrat ob navalu, kar mučno sprejemanje – se mi je zvil potenciometer in ga ne smem kaj veliko popravljati… dokler ne dobim novega… hi ), sem zelo zadovoljen. Bojazen, da bo otežen sprejem »DX-ov« je odveč… Seveda pa se postavlja dilema, ali vzeti s seboj »pošteno« anteno ali kakšno »skrajšano vertikalko« . Vendar to je zadeva oz. odločitev posameznika, kaj mu odgovarja ali samo »osnovno« aktiviranje referenčnega vrha, ali pa čimveč zvez….

Bolj je moteče to, da nekateri lovci, očitno bolj slabo poslušajo in ponavljajo zvezo…..Ni problem to, da so podvojeni ( v tem primeru je bilo 5 takšnih ), bolj moteče je njihovo motenje sprejema…. Vendar to je že druga zgodba…

73 de S58R - Rado

Odgovori