S5/BI-074 Lošč

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/BI-074 Lošč

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Lošč (634m) je grebenast vrh, ki ga najdemo nekje na pol poti med Šentjurjem in Senovim. Na južnem delu ga zastira precej višji greben Bohorja. Kot izhodišče za osvojitev vrha izberem vas Zagorje na južnem pobočju hriba. Računam, da bo pot bolj suha, razveseli pa me tudi pogled na ortofoto posnetek, kjer se lepo vidi možnost parkiranja ob igrišču (lahko pa tudi ob pokopališču). Prav tako bi se vrha lahko lotili s severne strani, a bi senčna pot bolj ugajala v poletni vročini. Možnih dostopov do izhodišča je več. Odločim se za AC proti MB, izvoz Dramlje, skozi Šentjur levo v smeri Rogaška Slatina – a ne predaleč. Takoj za Petrolom zavijemo desno preko proge v smer Planina pri Sevnici. Peljemo se skozi Novo vas in kmalu za Črnolico zavijemo levo preko potoka Voglajna v smeri Lesična. Cesta je na nekaterih mestih v dokaj slabem stanju, saj jo na precej mestih odnaša. Ponekod je že na novo urejena. Ovinkasto, malo gor, malo dol. Pozimi mora biti precej gladko, saj so senčni deli ostali vlažni tudi pri povratku.

Slika

V Lesičnem sledimo smerokaz za Zagorje. Pri dostopu se odločim za cesto po dolini Zagorskega potoka, vračam se po »zgornji dolini«. Skozi vas je tesno, sprva zgrešim in pridem pod cerkev. Povratek in spust do igrišča. Prispeli! Vzame mi dobri dve uri vožnje.

Slika

Pohod pričnem po asfaltni cesti, mimo pokopališča in v breg. Nekje pod hišami se bo potrebno odločiti – levo po asfaltu ali desno na makadam. Odločim se desno in nadaljujem po rdeči sledi mimo hiš (dobesedno čez dvorišče), kjer imam srečo s psi. Za hišami se prične kolovoz, ki v nekaj ovinkih preči pašnik in pripelje na sedlo med dvema vrhovoma Lošča.

Slika

Na sedlu se odpre nekaj razgleda proti severu, a bo potrebno nekaj poti opraviti po grebenu brez poti. Trenutno je greben dobro prehoden, a se zarašča. Hitro se priključim drugemu kolovozu, ki pripelje na greben nekoliko bolj zahodno. Do vrha je le še enostaven sprehod po precej širokem kolovozu. Vidim tudi vlako ali dve, ki na greben pripeljejo po severnem pobočju.

Slika

Hja, okrog lokacije vrha bo tu ponovno nekaj korekcij. Oznaka vrha (konfin z X-om) se nahaja na koncu sledi, dobrih 100m od tam, kjer naj bi se vrh po kartah nahajal. Če niso vrha odkopali, je tu nekaj narobe. Postavim se na najvišjem delu, ki se nahaja kakih 40m od koordinat vrha. Bo popravljeno v naslednjem ARM-u.

Slika

S postavitvijo PPS-a ni težav. Greben je dovolj redko pogozden, da z anteno ne bo težav, za UKV pa sploh ne. Poleti se bo našla senca, meni je tokrat ugajal sonček. Prav dih jemajočih razgledov ne bo. Kljub petku je na KV živahno. Na UKV je življa nekoliko manj. Proti MB gre lepo, v naših koncih pa moraš biti očitno kje više, da bo šla zveza skozi.

Slika

Del poti se vračam po drugem kolovozu (zeleno). Greste mimo senika, ki je viden tudi na karti. Na asfalt ponovno pridemo na dvorišču hiše, a je tudi tu precej velik odvezan volčjak mirno dremal. Če se želite ogniti zaraščenega brezpotja, je to prava smer tudi za vzpon. Drugih poti po južnem pobočju nisem videl. Breg kosijo in pasejo, zato lastniki zagotovo ne bodo odobravali kakih »direkt« smeri po travi. Držite se poti, je čisto enostavno, pa še manj strmo bo.

Prijeten nezahteven sprehod, ki vzame pri vzponu dobrih 40 minut. Odločitev za južno pobočje je bila pravilna, saj si v senci grebena takoj naletel na blato.

Slike v večjem formatu s v galeriji.
Jure S57XX

Odgovori