S5/BI-018 Slivna

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/BI-018 Slivna

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Slivna je dokaj neizrazit vrh, obkrožen z vrtačastim terenom, ki se nahaja zahodno nad Geosom in nekoliko vzhodneje od velikega kamnoloma nad dolino Save. Kljub temu, da je vrh obiskalo kup aktivatorjev kakega pametnega poročila o aktivaciji nisem našel. Je zadeva tako zapletena, da nihče ni hotel napisati, kje je bil? No, pa gremo preverit.

Slika

Za izhodišče izberem cesto, ki vodi iz vasi Spodnja Slivna proti Zgornji Slivni. Iz doline Save v Spodnjem Hotiču zapeljem v smeri Vač. Izhodišče ni težko najti, saj so oznake za Geos dokaj pogoste (modra sled). V Sp. Slivni pazimo, da ne peljemo proti Geosu, temveč proti Zg. Slivni.
Parkiram na dokaj prostrani razširitvi ob cesti, nekoliko pod Zg. Slivno. Ravno na tem mestu se odcepi tudi soliden kolovoz, ki vodi v pravo smer. Ker sem zgoden naredim ovinek do postojanke RK in Moravč. Ovinek se na sledi poti (rdeče) lepo vidi. Ravno sredi tistega krožca se nahaja postojanka. Medtem ko si ogledujem okolico, mi hudi maček pazi na avto ;)

Slika

Kolovoz je markiran a na mestu, kjer se nekoliko prične spuščati, zavijem na komaj vidno stezico, ki zavije levo. Napaka! Sicer prijetna pot se konča ob poseki, ki je na gosto poraščena z nizkim grmovjem, koprivami in drugimi bodečimi »nebodigatreba« rastlinami. Komaj vidne oznake za vrh in stare markacije dajo slutiti, da je ta pristop opuščen.

Slika

Nekoliko se spustim po brezpotju med kupi skal in grmičevjem, malce robantim :x zaradi težavnega terena – skale, ponekod pokrite s starimi vejami in mahom, med njimi pa luknje ki samo čakajo, da ti noga zdrsne vanje. Naletim na travnat jezik (na karti označen kolovoz) in se po njem povzpnem v neposredno bližino vrha. Od tu dalje je vse jasno, saj se med drevjem že prikazuje klopca in skrinjica s knjigo.

Slika

No, tu me pa čaka presenečenje :o. Spet bo zmešnjava. Vrh je označen kot Pivkelj turn, visok naj bi bil 880m. Zanimivo, saj je na nekaterih kartah označen Pinkelj turn, vrh visok okoli 820, ki se nahaja nekoliko SZ od našega SOTA vrha, ki ga imamo zagotovo pravilno označenega. Višina na 1:5k kartah je 880m, prav tako v Atlasu Slovenije. Bomo morali kako znotraj MT reči okrog višine.

Slika

Vrh je poraščen, a so drevesa dovolj visoka za postavitev fiberglasa. Na klopci ali ob njej si lahko uredimo PPS. Na drevesu je privit zvon in tablica z razlago, kaj počne ta zvon tam. Vsak naj si pač ustvari lastno mnenje o takihle zadevah.
Band je nenavadno živ za »medtedensko« aktivacijo. Tudi signali so dobri in vse tja do 18MHz mi je uspelo narediti vsaj po kako zvezo. Po daljšem času ponovno slišim Miloša, ki ga je plaketa očitno ponovno pognala v hrib.

Slika

Vračam se po markirani, dobro uhojeni poti. Ko pridem na znan kolovoz, ki me na koncu pripelje do avta, najdem jasno oznako za Pivkelj in ponovno nekaj gob.

Če se držimo poti, po kateri sem sestopal, je zadeva čisto enostavna. Tudi v močnejših športnih copatih bo šlo. Prostora za antene zadosti, saj so krošnje dreves dovolj visoke. O usodi imena in višini vrha pa bo odločil SOTA MT

Ja še nekaj. Pripravljeni bodite na hrup, ki ga povzroča kamnolom in drugi obiskovalci z zvončkom. V kamnolomu so celo nekaj minirali. Če bo šlo tako naprej, nam bodo v nekaj letih hrib odkopali, saj se rob kamnoloma nahaja le dobrih 200m zahodno od vrha.

Več slik je tu -> KLIK
Jure S57XX

Odgovori