S5/BI_020 Kamnik ( Veliki Vrh )

Moderator: s58r

Odgovori
s58r
Prispevkov: 270
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

S5/BI_020 Kamnik ( Veliki Vrh )

Odgovor Napisal/-a s58r »

Tokratna aktivacija Kamnika je bila drugič in to v enakem časovnem obdobju kot lanska
(opis prve poti in ostalih zabeležk na viewtopic.php?f=8&t=1196. Tudi vreme enako ( vročina, že na samem izhodišču okoli 8. ure, temperatura presega 30 C ) in takratno premagovanje strmine brez pohodnih palic je napaka, ki je ostala v spominu in jo letos ne ponovim. Sama postaja je enaka. Le da namesto akomulatorja tokrat uporabim Li-Po ( 11 V, 4000mAh ) in vertikalka, ki zamenja 1,6 m fiberglas in od katere pričakujem znatno boljši rezultat ( priznam pa, da sem z tako skromno anteno za 7MHz le uspel narediti 50 zvez od tega 14 DXCC in 4 x S2S ).

Tokrat se na vrh povzpnem po že predhodno opisani poti, na kateri pa je novo to, da so del poti dodatno utrdili z podrtimi debli. Vendar opozorilo, da je pot primerna le v suhem vremenu, ostaja. Ves del poti se odvija v senci dreves in visokega grmičevja, vendar je zaradi visoke temperature bila pot naporna in na vrhu je bilo preoblačenje obvezno.

Na vrhu se nahaja bivak (na Z strani grebena ), odlično zavetišče ( tako v primeru padavin, kot tudi vročimi sončnimi žarki …). Pogled na okolico zastirajo drevesa in visoko grmičevje. Izjema je SZ stran ki omogoča pogled v dolino in bližnje vrhove. Seveda se vidijo tudi tisti vrhovi bližnje okolice, kateri vrhovi so višji ( Gozdnik, Mrzlica… ).
Slika
Pritrditev antene na "smerokaz"...
Slika
Sposnji del vertikalke, v ozadju Mrzlica...
Slika
Bivak
Ob prihodu na vrh, sledi kratek počitek, preoblačenje in hitra postavitev antene ( drog pritrdim ob drevo na katerem so pripete table z oznakami smeri in potrebnega časa hoje, do bližnjih vrhov. Sevalni del antene spustim pot kotom na bližnjo skalo in nato na vsako stran vržem oba radiala. Takoj začnem z oddajo, saj sem pričakoval boljši rezultat kot lansko leto. Že prve zveze me presenetijo z nizkim RST. Na koncu 40. zveze začnem z zaključevanjem … in ob pospravljanju oz. pogledu na postavljeno vertikalko ( predvsem položaju obeh radialov ), se mi je posvetilo, v čem je problem. Zato premestim anteno tako, da je spodnji vertikalni del čim bliže zemlji, oba radiala pa razpotegnem po površini. Naslednjih nekaj zvez so bili raporti znatno boljši, žal pa sem moral zaradi obveznosti doma, zaključevati . Na koncu sem imel 43 zvez, 12 DXCC in samo en S2S.

Ob vračanju sem imel veliko problemov z stolpom-cevjo, saj se je zaradi velike vročine čep na spodnji strani tako razgrel, da mi je kar dvakrat padel iz cevi in se je stolp raztegnil….. njegovo ponovno sestavljanje v strmini in tej vročini je bil mukotrpen posel.
To »vajo« sem ponovil nekajkrat in ko je »čep« ponovno izpadel, ga nisem več iskal, saj v okolji, ki je poznan po kačah, to ni ravno prijeten občutek.

Glavni namen tokratne aktivacije je bilo testiranje antene in ne glede na »slabši« rezultat je bil namen dosežen, da o zadovoljstvu ¸ob ponovnem »aktiviranju« po daljšem času, ne govorim.

73 de S58R - Rado

Odgovori