S5/BI-003 Javor

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/BI-003 Javor

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Na Javor s SOTA označbo S5/BI-003 in 1132 m nadmorske višine sem se v nedeljo 23.5.2010 (ja, tole poročilo ima zamudo, včasih ne gre in ne gre) iz Ljubljane odpravil enako, kot je pot v svoji aktivaciji opisal Bojan S56LXN. Torej po avtocesti proti Celju, na Trojanah izstopimo na cesto proti Zagorju, nato že po kilometru zavijemo levo za Šentgotard. Peljemo skozi Šengotard in skozi Čemšenik ter skozi Jesenovo, tam v sami vasi v razcepu ceste zavijemo desno proti Znojilam za smer Vrhe. Pot se od Šentgotarda kar vleče, lep kos poti je ozka makadamska cesta.

Avto sem pustil ob križišču cest na Vrheh, kjer je kar nekaj prostora za parkiranje, še več ga je tudi ob bližnjem planinskem domu – gostinskemu objektu - ki pa je bil zaprt.

Slika Slika

Križišče poti na Vrheh s spomenikom in pogled na Javor izpred planinskega doma

Iz tega križišča sem jo torej mahnil po cesti proti Partizanskemu vrhu, nekje na pol poti pa me je privabil kolovoz, ki se je odcepil levo v smeri vrha. Ker je vrh tako izrazit, da ga ni mogoče zgrešiti, sem se odpravil kar po kolovozu, v upanju, da gre proti vrhu. Pa se je že po nekaj 100 metrih končal na jasi, le nekaj višje nad cesto po kateri sem prej korakal. Ni mi dišalo, da bi z vrnitvijo na cesto izgubil pridobljeno višino, zato sem se obrnil naravnost proti vrhu po brezpotju skozi gozd. Po Murphyju sem seveda zadel najbolj strme dele pobočja, ki so terjali obilo postankov za lovljenje sape in tudi nekaj plazenja po kolenih. Do vrha sem porabil debelo uro in bi bil verjetno hitrejši, če bi šel lepo počasi naokoli, po poti ki jo je opisal Bojan in po kateri sem tudi sam sestopil.

Slika
Rdeča navzgor (približno, ker nisem imel vklopljenega sledenja), rumena sestop

Ko sem prispel na vrh je pričelo rositi, tako da sem si najprej postavil streho nad glavo. Vrh je označen s zloženim kupom kamenja.

Slika

Slika

Razen nekaj kratkih poskusov rosenja med aktivacijo dežja ni bilo. Vrh je zaraščen, tako da razgledov ni, so pa krošnje dreves dovolj visoko in redke, da sem mednje brez težav raztegnil polagalko. Tudi za inv. V dipole bi se našel prostor. Na vrhu sem ostal cca dve uri in naredil 43 zvez: 15 na 7/cw, 5 na 10/cw, 19 na 145/fm in 4 na 433/fm.

Hvala vsem za zveze in spote.


73, Sergej S51ZJ

Odgovori