S5/BI-023 - Goljava

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/BI-023 - Goljava

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Po dolgem času je vse izteklo tako kot treba in nedelja je bila na razpolago za SOTA aktivacijo. Zjutraj se odločim, da grem na Goljavo, 834 m visok vrh z referenčno oznako S5/BI-023. Izmed okoliških hribčkov v tistem koncu sem ga izbral tudi zato, ker še ni bil aktiviran. Hribov tam okoli ne poznam prav dobro; obetal sem si bolj ležeren pohod, za izhodišče pa sem izbral kmetijo Huš – na karti sem videl, da tam čez poteka planinska pot, ki se sicer prične že spodaj, na cesti Prebold-Trbovlje.

Slika
rdeča z avtom, viola vzpon, zelena povratek

Napovem aktivacijo na našem forumu in SOTAwatch, nato iz Ljubljane po avtocesti proti Celju in izvoz za Prebold. Skozi Prebold nadaljujem po cesti za Trbovlje in po cca 8 km zavijem levo čez Reko po asfaltirani cesti navzgor. Tu sledim karti in ko v križišču Otavnik zavijem levo je takšenle pogled na Goljavo.

Slika

Zapeljem do kmetije Huš, kjer mi prijazno dovolijo parkiranje, se otovorim in stopim do planinske poti (Zvonetova pot), kjer je opozorilo, da gre za zahtevno pot.

Slika

Ta se kljub moji nejeveri tudi res izkaže za takšno. Vsaj zame. Planinske označbe na drevesih so, pot pa je skrita pod listjem in spolzka. Mestoma gre bolj za stezico, ki niti shojena ni, ponekod se niti ne vidi kje poteka. Na kar nekaj mestih je za vzpone potrebno na roke in kolena, tudi nekaj prečenj ni šlo brez držanje za korenine, ki gledajo iz tal in polžjega premikanja. Eno takšnih prečenj je varovanih z jekleno pletenico in še na enem mestu je pripet en kos pletenice za pomoč pri premagovanju kratkega vzpona. Pot poteka v glavnem po severni strani grebena, na nekaj točkah pridemo na rob in tam je razgled na jug proti Zasavju.
Južno pobočje je na nekaj mestih prepadno, severno pa zelo strmo in je res potrebna previdnost pred zdrsom s »stezice«. Vse bi seveda verjetno bilo enostavnejše brez težkega nahrbtnika (ga še nisem stehtal). Skratka, do vrha sem previdno potoval debelo uro.

Slika
Prijaznejši del poti pred vrhom

Vrh je označen s kamnom (mejnik), ob njem pa presenečenje - zapičena pohodna palica iz katere se dviga teleskopska antena in poleg Andrej, S59KA, ki je že sredi aktivacije vrha. Po spoznavanju in kratki diskusiji ter ogledu anten Andrej zaključi z delom in mi prepusti prostor. Tega namreč ni prav veliko ob sami označbi vrha, ki je tudi razgledna točka. Greben vrha, ki se razteza nekaj deset metrov proti SV je zaraščen in ozek – komaj kaj več kot za stezico. Vrh pa ima tudi lično urejen bivak, ki so ga postavili planinci Prebolda.

Slika
Vrh S5/BI-023

Za postavitev vertikalne KV antene je na samem vrhu (okoli označbe vrha) dovolj prostora, ki se bo z ozelenitvijo drevja nekoliko skrčil, v vsakem primeru bomo drugim obiskovalcem v napoto. S polaganjem radialov je že večji križ, saj je potrebno paziti na varnost obiskovalcev (spotikanje ob žico). S postavitvijo dipola (za višje obsege) bi bilo več dela.

Slika

Slika

Slika

Nad Goljavo je sicer sijalo sonce, ker pa je iz severa grozil oblak sem z delom pričel najprej na 2 m/fm. Že po 15 minutah dela je pričelo snežiti, ravno dovolj, da sem prenehal z delom in opremo hitro pospraviti v škatle ter začel ogledovati, kako bi si postavil kakšno streho nad glavo. Vendar je bilo po nekaj minutah sneženja konec in spet je posijalo sonce. Pet minut kasneje imava na 433MHz/fm zvezo s Sabino, S57BNX/p, ki mi iz Kuclja CP-O21 sporoča, da so preživeli snežni metež in da ga »pošilja« proti meni. Pohvalim se, da je šel že mimo. Kmalu po tem raztegnem vertikalko in položim radiale za delo na KV. Pa, še preden začnem delati, pride »Sabinina« snežna ploha. Tokrat sem se moral z vso opremo za 3/4 ure umakniti v bivak. Ura je že skoraj dve po lokalnem času, ko ob označbi vrha ponovno razprostrem opremo. Z delom pričnem na 10 MHz, vendar ne steče. Po pol ure imam le 4 zveze in ponovno prične rahlo snežiti, tako da se odločim zaključiti aktivacijo. Sploh, ker sem se zaradi varnosti že med vzponom odločil, da se do avtomobila ne bom vračal po isti poti.

Slika
Pogled s poti, ki pride iz Prebolda proti vrhu za bivakom.
Pred bivakom se desno odcepi Zvonetova pot, levo pa Ovčja pot po kateri sem sestopil

Z vrha navzdol poteka planinska pot za Matke in Prebold, ta, po kateri sem se vzpel po severnem pobočju in Ovčja pot, ki je nakazovala, da gre v isto dolino kjer je moj avto, vendar po južnem pobočju. Tudi ta je bila označena kot zahtevna, vendar se je že na začetku poti videlo, da je dobro izhojena. Takšna je ves čas, speljana lepo v serpentinah, na enem strmejšem delu celo s »stopnicami« vdelanimi v zemljo in pletenico ob strani za oprijem, v tako da je bil sestop brez problemov. Ko pridem do prve gozdne ceste, kjer je tudi označba začetka Ovčje poti navzgor, pa zavijem po bližnjici desno skoti gozd v smeri kmetije Huš in sestopim na cesto po kateri nato pridem do avta. Pozdraviva se še z gospodarjem domačije, ko odpeljem prične deževati in ploha me spremlja vse do Trojan.

Naredil sem 25 zvez: 4 na 10/cw, 14 na 144/fm in 7 na 433/fm. Osem zvez na 144 in 433 MHz/fm je bilo S2S.

Hvala vsem za zveze, hvala za spot, se slišimo.

73, Sergej S51ZJ

PS
Še naknadna statistična ugotovitev in dopolnitev:

To je bila moja 40 aktivacija štiridesetega vrha in obletnica, ko sem se vam 12.4.2010 pridružil in opravil svojo prvo aktivacijo Kožljeka (CP-027).

73

Odgovori