S5/BI-048 Pugled

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/BI-048 Pugled

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Pugled se s svojimi 615m višine nahaja jugo-vzhodno od Ljubljane. Le nekoliko bolj zahodno mu družbo dela nekoliko nižji Molnik. Za svoj 50 unikatni vrh ga izberem iz treh razlogov:

- Nahaja se v neposredni bližini Sejma RA opreme, kjer je SOTA S5 sodelovala s predstavitvijo.
- Na njem še nisem bil.
- Od junija ga žal ne bo več na seznamu kvalificiranih vrhov.

Dopoldne na sejmu mine v prijetnem vzdušju. Po zaključnem klepetu pred domom se odpeljem po cesti v smeri Podlipoglava in naprej do Velikega Lipoglava. Avto pustim na makadamu malce pod vasjo, saj bi drugače moral parkirati na dvorišču kake hiše.

Iz Velikega Lipoglava vodi na vrh široka in dobro markirana sprehajalna pot. Do nje pridem po bližnjici od avta skozi gozd in robu travnika. Na označeno pot se priključim v neposredni bližini vodnega zajetja in bazne postaje mobilne telefonije. Od tu naprej je potrebno paziti le na pravo smer, saj je dobrih in označenih poti kar nekaj. Okrog Pugleda je speljana krožna pot, na kar nas opozori tudi posebna oznaka.

Hoja po gozdu je čisto prijetna, čeprav je popoldanski zrak precej soparn. Nekje v daljavi se sliši tudi pogrmevanje. Na vrh pridem hitro, a sem zmeden :o . V spominu imam fotografije vrha Pugleda, kjer je le ta bolj zaraščen in tudi spomenik je precej drugačen. So kaj gradili na novo v zadnjih mesecih?

Kljub spomeniku, ki ni videti preveč nov, žigu, vpisni knjigi in GPS-u brskam po gostih grmičkih borovnic, če bi se kje skrival konfin za vrh, pa ga ne najdem. Pravi »vrh« bi moral biti kakih 25m JV od spomenika, ob katerem raste nekaj brez, v neposredni bližini, s pogledom prosi Ljubljani, je tudi prostor za kurjenje kresa.

Začnem na UKV-ju, kjer so sami stari znanci. Tudi 7-CW poteka nekako v ustaljenem stilu vse do takrat, ko se mi na frekvenco usede ER5AA in nažiga TEST. Da sem končal zadnjo zvezo z HB9RE sem porabil cele tri minute. No, pa me je ta bivši Rus očitno kar dobro slišal, saj tudi sam ni mogel skompletirati zvez v ritmu, kot bi si ga za tekmovanje želel. Vseeno me mine, da bi kasneje poizkusil še 7-SSB. 10-CW prinese nekaj več novih znakov. Z delom zaključim ponovno na UKV, ko ni več odziva na moje klice. Pospravljanje je že rutina. Pri povratku grem še enkrat skozi borovničevje, a spominske plošče na kovinsko betonskem podstavku ne najdem.

Še vedno mi ne dajo miru slike s prejšnjih aktivacij, ki se razlikujejo od tega, kar sam najdem na vrhu. Sem kiksnil jaz :? ali so pred mano drugi? So morda zgradili nov spomenik? Videti ni. Morda stoji tisti drugi spomenik prej ob poti? Se nahaja na nekoliko nižjem vrhu, malce desno od poti? Kje sem ga zgrešil?

Še zadnji poizkus. Opis poti za Pugled, ki ga najdem na http://www.hribi.net. Tu izvem, da sta spomenika dva. En manjši, ki naj bi bil prej ob poti in ga poznamo že z nekaterih prejšnjih aktivacij in večji, na samem vrhu. No, pa bomo imeli spet kost za glodanje :P

Slike s komentarjem so tukaj. Če mi uspe naknadno razvozlati nenavadno dogajanje pri dodajanju slik iz Picase, bom vstavil še kako v tekst.
Jure S57XX

Odgovori