S5/BI-021 Tolsti vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s58r
Prispevkov: 270
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

S5/BI-021 Tolsti vrh

Odgovor Napisal/-a s58r »

Tolsti vrh, hrib, katerega vsak dan vidim skozi okno svojega stanovanja. Še posebej je viden pozimi, ko se na njem veselo smučajo tudi ponoči in je razsvetljeno smučišče vidno daleč naokoli. Do sedaj samega vrha še nisem obiskal, tokratni prvi mednarodni activity weekend, pa je bil razlog, kateremu se ni dalo upreti.
Sam vrh, z svojimi 834 m, ne predstavlja problematičnega zalogaja, niti za panonskega pohodnika. Še posebej, če je izhodiščna točka komaj dobrih 180 m pod vrhom. Celjska koča, katero so obnovili ne dolgo tega, je dostopna, večji del po asfaltni cesti.
Slika
Celjska koča
Za tiste, ki niso iz bližnjih koncev :
- ko zapustite avtocesto LJ-MB , na enem od izhodov za Celje, se v usmerite proti vzhodu, v smeri Šentjurja.
- Štore, za katerega bi lahko skoraj trdili, da je predmestje Celja, spoznamo po železarni, ki se nahaja ob sami glavni cesti. Vendar še pred železarno zavijemo levo na nadvoz in nato sledimo oznakam Svetina oz. Celjska koča. Po asfaltirani, vijugasti cesti, prispemo do naselja Svetina in mimo cerkvice desno, nadaljujemo pot proti Celjski koči. Kmalu se asfalt neha in preostali del (razen manjših izjem ), se nadaljuje po makadamu. Ko se cesta začne spuščati, lahko vozilo parkiramo, nato pa peš, po eni od markiranih stez na vrh, ali pa se zapeljemo do parkirišča pred kočo in od tu naprej nadaljujemo peš.
Slika
Začetek poti, desno ob smučišču ( trenutno gradbišče ... )
Nad Celjsko kočo se nahaja smučišče, katero pa se je v teh dneh spremenilo v gradbišče, na katerem postavljajo letno sankališče. Desno ob parkirišča, proti vrhu, se začne vzpenjati lepo označena pot , ali kot jo imenujejo , drevesni horoskop. Zaradi trenutnega gradbišča, je le ta presekana, zato ob poti mimo zajetja vode za zimsko smučišče, nadaljujemo pot do lovske koče in nato naprej do vrha smučišča kjer zavijemo levo. Vsega skupaj je dobre pol ure hoje.
Slika
Mesto, kjer prečkamo gradbišče in se napotimo proti vrhu...
Sam vrh je z drevesi poraščen greben in kot takšen , ne najbolj ugoden za postavitev KV antene. Umaknem se na bližnjo vzpetino , seveda v okviru dovoljenega odstopanja. Tu se nahaja še del lesene klopce , tako da so pogoji OK in še celo mimoidočim nisem na poti. Praznični dnevi in lepo vreme, sta bila vzroka velikemu številu pohodnikov. Mnogi med njimi so izražali zanimanje in bilo jih je potrebno »potešiti« ……
Slika
"Mirni kotiček" z dobrimi pogoji za delo ... ;) , bližnji vrh Malič, za njim Goznik..
Tokrat z 5 Wati in helikoidno anteno za 7Mhz ( navita žica okoli fiberglas palice dolžine 2x1,6 m ), postavljeno vertikalno, tako da je bil pasivni del vtaknjen kar v stolp ( polagalko ), katerega sem raztegnil slabih 6 m visoko. Spodnji del pa privezal na debelejšo vejo grmovja. Tokrat sem uporabil ZM-2 in z njim lepo uglasil anteno v danih razmerah.
Slika
Antena je hitro postavljena in lahko začnemo...
Začelo se je obetavno, saj sem z prvim klicem pobral dva aktivatorja. Seveda pa je bila popolnoma drugače, če sem hotel priklicati aktivatorje, katere so klicali drugi. Ob tako »močnem« signalu je to tudi razumljivo. Skratka, zanimiva izkušnja in dodaten izziv da že enkrat zaključim še nedokončano anteno. Seveda se ob takih trenutkih vedno ponavlja stara dilema. Ali nositi s seboj večjo težo ( močnejši oddajnik oz. akomulator ) in tako narediti več zvez , ali ostati pri »turistični« varianti. Osebno mi je bolj pri srcu druga možnost, žal pa je razpoložljivi čas, največji problem.
Slika
Ob vrnitvi , pogled na Celje in okolico
Vsekakor se bo potrebno za naslednji activity weekend pripraviti bolje in izkoristiti prisotnost velikega števila aktivatorjev – S2S zvez. Tokrat je bil izpolnjen načrt : sodelovati in prispevati udeležbo s strani S5 aktivatorjev.

73 de S58R - Rado

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/BI-021 Tolsti vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Rado, zagotovo bo največja pridobitev, če narediš klasičen inverted "V" za 40m. Grem stavit, da bo zadeva lažja kot helix dipol, pa tudi signal bo boljši ;)
Jure S57XX

Uporabniški avatar
S57D
Prispevkov: 279
Pridružen: 16 Jun 2008, 09:01
Kontakt:

Re: S5/BI-021 Tolsti vrh

Odgovor Napisal/-a S57D »

.
Zadnjič spremenil S57D, dne 26 Maj 2010, 12:04, skupaj popravljeno 1 krat.

s58r
Prispevkov: 270
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

Re: S5/BI-021 Tolsti vrh

Odgovor Napisal/-a s58r »

Pozdravljena.

Jure drži kar si rekel. Vsekakor je INV preiskušeno prava zadeva.
Vendar za kako "neprimerno" lokacijo na kateri je raztegnitev daljše žice problematična, pa je enostavneje poriniti zadevo "skozi" grmovje ... hi.
Seveda ne morem iz svoje kože in prisegam na zaključene zanke in glej ga zlomka, ravno ko sem bil v zaključni fazi testiranja, mi je počila palica po dolžini.... in ni ostalo drugega kod da vržem fibergla v nahrbtnik....

Miloš, moj IC-703 izdahne maksimalno 6W , pa saj ni problem, ker tako raje ostanem v QRP mejah, to je 5 W.
Kar se tiče SSB-ja, po več kot 10. letih je bila zveza na 50 MHz z Zvonetom prva in edina....
ja se bom moral popraviti. Se bom, samo v teh letih je težko spreminjati navade in zato to traja dlej časa... ;)


lp
Rado

s54q
Prispevkov: 317
Pridružen: 20 Maj 2008, 21:24
Kontakt:

Re: S5/BI-021 Tolsti vrh

Odgovor Napisal/-a s54q »

s58r napisal/-a: glej ga zlomka, ravno ko sem bil v zaključni fazi testiranja, mi je počila palica po dolžini.... in ni ostalo drugega kod da vržem fibergla v nahrbtnik....
Pa bo bisnis!! :mrgreen:

Lp Boris

Odgovori