Stran 1 od 1

GM/SS-280, North Berwick Law in GM/WS-346, Airds hill

Objavljeno: 09 Jun 2019, 18:22
Napisal/-a s53xx
Škotska je bila na seznamu dežel, katere si želiva skupaj z najdražjo želiva pogledati, tako, da sva izkoristila cenovno ugodne karte in poletela v Edinburg.
Zaradi zelo natrpanega programa, ki sva si ga zadala, je bila vsaka aktivacija hriba res pravo darilo.

Nedaleč od Edinburga, proti vzhodu se nad prijetno vasico North Berwick dviga hrib North Berwick Law - GM-SS-280.
Slika
Zgolj 187m visok hribček je bil že ogromnokrat aktiviran, saj je lahko dostopen in zelo markanten hrib tega področja na katerega hodi ogromno rekreativcev.
Mene je nanj privabila tudi dokaj lahka dostopnost iz mesta in zelo lep razgled nad okolico, bližina letalskega muzeja kjer sva si ogledala slavnega Concorda,
pa tudi nasplošno hrib zelo iztopa kot krtina sredi zelenice.

Slika
Slika
Klopca posvečena našemu "sotrpinu" vezistu.

Zanimiva zadeva pa je tudi replika so kitove čeljustnice (jawbone) narejene iz umetnih vlaken. Na sliki spodaj levo.
Slika

Kar se radioamaterstva tiče sem bil kar malo razočaran. Sprva nisem našel niti kosa kamna, da bi založil polagalko, saj je hrib izjemno kompakten, vulkanskega izvora.
Na frekvenci ni bilo tudi prav veliko odjemalcev saj sem v večini delal lahko samo na 30 metrih, na ostalih frekvencah pa je bilo ravno WPX CW tekmovanje.
Edino pozitivno presenečenje je bil odziv na 2m, saj se mi je celo oglasil lokalec na drugem SOTA hribu. Seveda sem mu moral večkrat ponoviti klicni znak :)
Ta dan sva nadaljevala proti jugu, kjer sem v poznih večernih urah poskusil aktivirati angleški hribček, a to si lahko preberete v opisu tukaj.


Dva dni zatem z ženo potujeva po zahodni obali in tudi takrat SOTA ni izostala. Podava se čisto "na horuk" na Airds Hill - GM-WS-346. Na zelo ozki poti naletiva na starejšega domačina,
ki je več kot začuden kaj za vraga midva delava tam. Kasneje ko mu vse razloživa kaj in zakaj, se kljub temu, da sva na njegovem privat ozemlju, sede na štirikolesnika in
vozi pred nama in pokaže kje parkirati. Še več, celo nekaj začetnih metrov naredi z nama in tako pokaže prehod čez visoko ograjo, ki ograjuje pašnik. Prijazno, ni kaj.
Vrh najdem točno po GPS-u saj ni izrazit. Od zadnjega obiska radioamaterja je minilo mislim da dve leti in se je vse spremenilo. Vrh je bil takrat poraščen z visokimi
smrekami sedaj pa je posekano, golo. No ravno to pa je pripomoglo k temu, da je iz vrha sedaj fantastičen razgled. Lahko bi bilo celo lepše če ne bi bilo nekaj ploh okoli,
ampak tako pač je v tem delu, kjer se vreme velikokrat menja zelo hitro.
Z delom na frekvenci zadovoljen, oglasita se mi celo S52CU in S51EC. Na 2m mrtva tišina.

Spodaj še slike:
Slika
Follow me!
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Pokrajina je ob soncu res izjemna
Slika

Nadaljujeva proti severu. Vse lepše je, SOTA vrhovi so čudoviti, časa vse manj… Mogoče pa še kdaj, čeprav močno dvomim. Priporočam!