9A/ZH-014 Kalnik

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
S56LXN
Prispevkov: 246
Pridružen: 14 Jan 2009, 08:30

9A/ZH-014 Kalnik

Odgovor Napisal/-a S56LXN »

Med petdnevnim bivanjem v Stubičkih toplicah severno od Medvednice (Sljeme) sem aktiviral osem vrhov v novi 9A SOTA . Razen Sljemena in Ivanščice so bile prve aktivacije vrhov, V bazenu pa sem bil 1x 15 minut, kar je tudi drugače moje povprečje v toplicah.

Od aktiviranih vrhov je bil najlepši 643m visok Kalnik v Ničko gorje, južno od Varaždinskih toplic in vzhodno od Novega Marofa. Pri tem Marofu sem zavil proti JV skozi Moždenec, Gornjo Rijeko, Vukovec, Vojnovec in vas Kalnik. Od tam naprej sem se poleg garmina držal smernih tabel za Stari grad pod hribom Kalnik. Grad še obnavljajo, zato ga lahko vidiš le s ceste.

Slika


Od Starega gradu sem zapeljal malo nazaj in nato kar strmo navzgor po ozki asfaltirani cesti v smeri antenskega stolpa. Vmes je lesen razgledni stolp, ob njem pa lesena skulptura jelena

Slika SlikaPred objektom od antenskega stolpa je ceste konec, na levi pa je malo parkirišče, kjer lahko avto obrneš in parkiraš

Slika


Tu vodi tudi strma pešpot na vrh. Na začetku je kakih 10 kovinskih stopnic, naprej pa običajna steza. Ta privede do sedla med antenskim stolpom in špičastimi vrhovi na vzhodni strani, imenovani 7ZUB. Kot naše Zeleniške špice v malem. Zaradi drevja se jih fotografirati skoraj ne da. Gor se pa da priti z dveh strani

Slika


S tega sedla se pa vidi že SOTA vrh na zahodni strani stolpa.

Slika


Tik pod vrhom je med dvema skalama žig, za ne SOTA obiskovalce pa se vrh imenuje Vranilac?

Slika


Naredil sem nekaj zvez na 20m SSB, dve S2S z OK in EA3, ter 2 na 2m z S56IHX. Tokrat se mi ni oglasil nihče drug iz S5. Spet sem med aktivacijo kljub fotoaparatu, ter mobiju s palico za selfije pozabil narediti kakšno fotko. Le krajša palica za 2m in daljša polagalka za KV, ter opema

Slika

SlikaŠe pogled nazaj na stolp in 7ZUB

Slika


73, Bojan

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: 9A/ZH-014 Kalnik

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Na hitro sem šel pred časom primerjat podatke dvajset najvišjih vrhov enega od 9A območij s tistimi, kar najdemo na spletnih kartah, podobnih naši Geopedii ali pa kartam na ARSO. 1/4 vrhov je vsebovala napake - v koordinatah, višinah, imenih ali pa so koordinate kazale na nižji vrh v bližini. Skratka, za korektne aktivacije bo potrebno kar nekaj raziskav in preverjanja! Na tej povezavi najdete kar lep nabor kart.

V popravljanje 9A seznamov pa bi se morali resneje vključiti 9A HAM-i. Zanimivo je tudi, da različne karte različno prikazujejo meje. Vprašanje, kaj se dogaja z mejnimi vrhovi proti E7. Po nekaterih kartah so na meji, po drugih že v E7.

Seveda to ne pomeni, da je z opisanim vrhom kaj narobe. Tudi pri nas prihaja do razlik v imenih na kartah in tistih, kar srečamo v naravi.

To kar je narejeno sedaj, je le želja SOTA MT, da imajo na seznamu čim več združenj.
Jure S57XX

Uporabniški avatar
S56LXN
Prispevkov: 246
Pridružen: 14 Jan 2009, 08:30

Re: 9A/ZH-014 Kalnik

Odgovor Napisal/-a S56LXN »

Koordinate tega vrha so bile prave, Drago pa ga je najbrž poimenoval po vasi Kalnik pod hribom.

Bojan

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: 9A/ZH-014 Kalnik

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Bojan,

kot sem napisal, sploh ni nobenih težav s tem vrhom. Koordinate so prave, tudi na resnejših kartah je vrh poimenovan kot Kalnik. Očitno ga domačini imenujejo drugače in od tu drugačen napis na skalah. Po slikah je vrh prav zanimiv - kljub mali višini.

Hočem reči le - preverite podtke po kartah preden greste na teren in se pozanimajte pri 9A managerju. Vprašanje pa je, koliko je Drago dejansko sodeloval pri določanju vrhov in koliko je le prikimal Angležem & njihovi ekipi. Mi jim nočemo verjeti vsega, kar nam servirajo in zato imamo tudi težave - tako kot smo jih imeli pred in po WW I in WW II!

Komur pa je vseeno, od kod dela, je pa tako vseeno, kako je kaj poimenovano in če se nahaja na pravi lokaciji.
Jure S57XX

Odgovori