Stran 1 od 1

I/FV-145 Monte Mia

OdgovorObjavljeno: 20 Jun 2018, 16:31
Napisal/-a S56LXN
Vrh leži kmalu za mejo med mejnima prehodoma Robič in Robidišče.
Dostop z avtom je po makadamski gozdni cesti, na katero se zavije levo malo nad Napoleonovim mostom med Podbelo in Robidiščem. Cesta pripelje dokaj visoko blizu meje z Italijo na grebenu.
Toda višje je cesta na sredini zelo zaraščena, ker gozdarji tam že par let niso nič sekali. Če imaš avto bolj dvignjen od tal, se ti ne smili in ni le za razkazovanje, se lahko pripelješ do konca ceste, kjer je obračališče.

SlikaParkiral sem že v temi par ovinkov pred koncem ceste na razširitvi, kjer sem v avtu prespal.
Zjutraj sem se peš odpravil do konca ceste oziroma obračališča. Zavil sem navzgor proti grebenu skozi 1m visoke koprive, ki so me pekle skozi tanke hlače, pa seveda tudi po rokah. Pod sedlom so se koprive nehale, nato pa med skalami ali po njih naprej. Toda presenečenje: prišel sem na markirano shojeno pot z italijanskimi markacijami.

SlikaTa potka me je brez naprezanja pripeljala do vrha Monte Mia, toda to je le turistični vrh Monte Mia višine 1237m.

Slika

Slika


Po grebenu sem malo gor, malo dol spet med skalami ali po njih v četrt ure prišel na najvišjo točko grebena višine cca 1248m z drugačnimi koordinatami. Ročni Oregon mi sploh ni hotel kazati prave smeri, na mobiju pa sem imel naložen zemljevid s plastnicami OruxMaps, ki mi je lepo pokazal, kje je pravi vrh in kje sem pustil avto. Na vrhu so kar velike skale.

Slika

Slika

Slika


Naredil sem 13 zvez v glavnem na 20m SSB


Dol sem šel po tej markirani potki toliko časa, da sem na zemljevidu videl, da sem tik nad avtom. Spustil sem se 30m nižje na cesto, šel še malo navzgor in bil vesel, da se našel avto.
Najlažji dostop z gozdne ceste proti vrhu je ovinek za temi skalami.

Slika


Na tem ovinku s koordinatami 46 13 16,6 / 13 28 39,5 je potrebno zaviti 30m navzgor do markirane poti.
Mogoče je še boljši dostop na začetku ovinka desno po kolovozu?

Slika

SlikaTo je bila prva aktivacija na novo določenega italijanskega vrha.

73, Bojan