S5/RG-016 Mokrc

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/RG-016 Mokrc

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Mokrc ali Mokrec (1059m), kot piše ponekod, je južni sosed Krima. Ravno zaradi tega je tudi izhodišče za oba podobno – vsa Ig na južnem robu barja. Edina razlike je, da tokrat na Igu sledim kažipot za Kurešček, ki me na Igu usmeri levo po vasi in nato desno v hrib. Kažipot na tem mestu je slabo postavljen in ga opaziš šele zadnji trenutek. Na začetku Škrilj zavijem desno, kjer se po nekaj sto metrih konča asfalt. Rumena tabla nas opozori, da od tam naprej vozimo na lastno odgovornost, saj se začenja gozdna cesta. Prva resna odločitev kam naprej me čaka kak kilometer naprej. Pripeljem do križišča treh cest. Križišča si ni težko zapomniti, saj ga krasi opozorilna tabla – Območje medveda. Držim se čisto leve ceste in od tu naprej vozim malo po občutku (najbolj zvožena cesta), na križiščih pa s pridom uporabim tudi karto.

Slika

Gozdne ceste so lepo vzdrževane, tako da ni problema za kakršni koli avto ali kolo. S pridobivanjem višine je ob cesti vse več snega, ki me končno ustavi na križišču tam okrog 900 metrov visoko. Naprej bo potrebno peš. Do vrha, ki se skriva v drevju, me čaka še dobra dva kilometra, ki jih opravim kar po cesti, ki je v zadnjem delu tudi markirana.

Slika

Vrh je obraščen ravno toliko, da bi imel človek malo problema s postavljanjem dipola. Majhna jasa pa je ravno prav velika, da brez problemv dvignem vertikalko tako, da se antena nikjer ne dotika vej. Utaborim se ob zaklonu, ki ga je verjetno izkopala še nekdanja JLA.

Slika

Z delom pričnem na 2m, kjer pa je zaradi 9A tekmovanja zelo težko delati, a kljub vsemu naredim slabih 20 zvez. 7MHz CW je živ – kot običajno. Po dobrih 40 zvezah v slabe pol ure je navala konec, zato se odpravim še na SSB, a je poizkus neuspešen. Skok nazaj na 2m, kjer mi Miloš pove, da je na BR-012 Boris. Takoj ga najdem – tako dobro se do sedaj še nisva slišala. Ravno zaključuje, ker je pri koncu z elektriko, zato se namestim kar na njegovo frekvenco in zveze se vrstijo. Mislim, da toliko KV SSB zvez še nisem naredil. Skok na 30m mi prinese tudi edino DX zvezo tokrat – N1RR. Čas začne priganjati, zato zaključim po uri in tričetrt z nekaj več kot 100 zvezami v logu – največ do sedaj na aktivacijah.

Slika

Hitro pospravim in se po isti poti poberem nazaj proti avtu. Spotoma srečam veseljaka, ki se v starem terencu, verjetno še iz časa WWII, počasi prebija skozi sneg proti onemu drugemu vrhu, ki je marsikoga premamil, da je pogledal v napačno smer.

Slika

Tokrat pozabim fotoaparat, zato le par slik za občutek narejenih s telefonom.
Jure S57XX

Odgovori