S5/RG-028 Debeli vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-028 Debeli vrh

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Aktiviral sem že Debeli hrib (TK-037) Debelo goro (BR-011) in v RG območju Debeli vrh (RG-002), pa se je v tem območju našel še en SOTA vrh z imenom Debeli vrh in referenco S5/RG-028. Kot nedeljo prej, ko sem aktiviral Ilija S5/RG-029, se na ta Debeli vrh z 865 mnv odpeljem skozi Kočevje do Livolda, tam pa za smer Črnomelj. Vasi Mozelj, Rajndol ter Knežja Lipa, nato čez preval in navzdol do Brezovice pri Predgradu, kjer me v ostri desni serpentini avtomobilski Garmin usmeri levo na vaško asfaltno cesto (tabla za smer Nemška Loka). Po nekaj 100 m namesto naravnost v Nemško Loko v razcepu zavijem desno. Kmalu nato se asfalt konča in nadaljujemo po makadamski cesti, po kilometru ali dveh pa je iz te ceste (prvi) odcep na gozdno makadamsko cesto. Po njej nadaljujemo vseskozi naravnost in pripelje nas v podnožje Debelega vrha.

Slika
Modro: pot z avtom, P: kjer sem pustil avto, rumeno: brezpotje, rdeče: pot po kateri sem se vračal

Slika
Zapis poti ročnega Garmina

Ker na kartah ni vrisane nobene poti proti vrhu sem parkiral južno pod vrhom ob eni od ulak, ki se steka na to cesto in jo od tu mahnil proti vrhu. No, ulake je zmanjkalo že po sto metrih in nato sem se vse do vrha prebijal povprek preko skal in podrtega oziroma vejevja, ki je ostalo za posekom. Čisto po nepotrebnem, saj sem ob sestopu našel lepo široko traktorsko ulako. Kot je iz zemljevida vidno (in kot sem spoznal potem ko sem se po njej vračal) se ta s ceste odcepi desno v hrib nekoliko nižje od mesta kjer sem parkiral, kjer je na obeh straneh ceste tudi prostor za spravilo oz. nakladanje lesa. Na enem od dreves je napis JOZ. Lepa pot vodi zlagoma navzgor in ko pot v zgornji tretjini zavije desno, se v tem ovinku odcepi nova ulaka levo oz. naravnost navzgor, po kateri pridemo tik pod vrh, tam pa moramo zaviti levo na brezpotje proti vrhu, ki pa ga že vidimo.

Slika
Brezpotje proti vrhu

Slika
Pot, ki pelje proti vrhu, po kateri sem se vračal

Slika
Mesto, kjer se proti vrhu odcepi pot po kateri sem se vrnil. Slikano ob odhodu.

Vrh je označen s trigonometričnim betonskim stebrom, ki je nadzidan z opeko kot dimnik. Nekaj m2 je ob kamnu ravne travnate površine, sicer pa je vrh poraščen z grmovjem, čeprav je vidno, da je nekaj grmovja in vejevja okoli kamna nekdo počistil. Za vertikalno anteno ni nobenega problema (čeprav se je za radiale potrebno malo spotikati po kamenju), tudi kakšen dipol za višje obsege se da postaviti.

Slika
Pogled na vrh

Slika
Slika
PPS

Z aktivacijo vrha sem pričel na 10MHz/cw, po 40 minutah pa nadaljeval še na 2 m in 70 cm, kjer sem tudi prebil 40 minut. Narejene so bile 3 S2S zveze na 2 m (S57PZ/P, S53JP/P in S56IHX/P ter 2 S2S zvezi na 70 cm (S57D/P in S57BNX/P). Skupno sem z vrha napravil 50 QSO, od tega 31 na 10MHz/cw 16 na 144 MHz/fm in 3 na 433 MHz/fm.

Hvala vsem za zveze in spote.


73, Sergej S51ZJ

Odgovori