S5/RG-029 Ilija

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-029 Ilija

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Iz Ljubljane se odpeljem skozi Kočevje in Dolgo vas do Livolda, kjer ob smerokazu zavijem levo na cesto za smer Črnomelj. Peljem skozi vasi Mozelj in Rajndol ter Knežja lipa. V Knežji lipi se odcepi cesta desno v Spodnjeloško dolino v vas Spodnji log in vzhodno nad to dolino se razteza istoimenska Spodnjeloška gora z grebenom v smeri S-J proti hrvaško slovenski meji in več vrhovi na grebenu. Najbolj severi je Sv. Duh z 816 mnv, nekaj južneje pa je Ilija s SOTA referenco S5/RG-029 in z 860 mnv. Dostop na greben po pobočju iz Spodnjeloške doline je sodeč po izohipsah še enkrat bolj strm kot tisti po vzhodnem pobočju. Zato v Knežji lipi nadaljujem z vožnjo naprej proti Črnomlju še kakšen kilometer (cesta se rahlo vzpenja) in kakšnih 100 m pred prevalom (na levi strani prevala je cerkvica), zavijem desno na lepo makadamsko gozdno cesto. Tu je dovolj prostora za parkiranje in pozneje mi je bilo žal, da je nisem kar od tu mahnil proti vrhu. Sam sem se peljal po tej cesti naprej do izhodišča, ki sem si ga izbral že doma.

Slika

Slika

Iz ceste, ki teče po tem vzhodnem pobočju je na orto posnetku videti, da poteka iz ceste proti vrhu nekakšna pot. Na nobeni od geopediinih kart namreč ni bilo vrisane nobene poti proti vrhu. Niti planinske. Parkiral sem na mestu kjer je cesta razširjena za potrebe spravila lesa in takoj za tem stopim desno v hrib na široko traktorsko vlako. Ker vlaka vodi preveč v levo že po nekaj deset metrih zavijem še enkrat desno na očitno opuščeno pot ali vlako, ki vodi naravnost proti vrhu, tako kot na orto posnetku. Seveda se tako kot na posnetku tudi v naravi deloma izgubi, tik pod vrhom pa je ta smer popolnoma zaraščena, tudi z robidovjem.

Slika Slika
Odcep na vlako iz gozdne ceste in odcep iz vlake proti vrhu

Slika
Del "poti" proti vrhu

Že po pol slabe ure hoje sem na vrhu, kjer me presenetijo ostanki cerkve. In mi je bilo jasno zakaj je na eni od kart iz atlasa okolja vrh označen z imenom Sv. Ilija.
Slika Slika
Ruševine cerkve iz sprednje (severne) in zadnje strani

Slika
pps z žično vertikalko ob oznaki vrha

Vrh, ki je označen tudi s kamnom, ni prav prostran. Nekaj prostora je pred cerkvico oz. njenimi ostanki, več odprtega terena brez dreves in brez prehude strmine je na prisojnem pobočju na vzhodni strani ruševin. Dovolj prostora tudi za dipole. Sam postavim pps in žično vertikalko kar ob označbi vrha. Čeprav sam vrh ni poraščen z visokim drevjem, zaradi okoliškega drevja ni razgleden oz. je v tem brezlistnem obdobju razgleden, kolikor se vidi proti obzorju skozi vejevje.

Na 7 MHz/cw mi ni uspelo priklicati nikogar, zaradi tekmovanja pa sem bil tudi hitro ob frekvenco. Tako sem se prestavil na 10 MHz kjer sem vztrajal dokler se po pileupu tudi na moj CQ ni nihče več oglasil. Naredil sem 29 cw qso, med njimi S2S z Jurijem S57X/p. Tudi na 145 in 433 MHz/fm je bilo narejenih nekaj zvez iz SOTA na SOTA vrh: S56JAZ/p, S52Q/p, S57MS/p, S57D/p in S57DJ/p, kar nekaj pa sem jih zamudil, kot sem videl zvečer pri pregledu SotaWathch-a. Bil je res lep in primeren dan za potepanje po SOTA vrhovih.

Hvala vsem za zveze in spote, se slišimo.


73, Sergej S51ZJ

Odgovori