S5/RG-004 Petelinjek

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-004 Petelinjek

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Račna gora je greben kraške planote, ki se razteza na vzhodu nad Loško dolino na jug proti Babnem polju do meje s Hrvaško in ima kar nekaj vrhov preko 1000 m nadmorske višine. Najsevernejši vrh je istoimenska Račna gora s 1140 m, najvišji pa Petelinjek z 1212 m in SOTA oznako S5/RG-004.

Slika

Po cesti proti Babnem polju se iz Loške doline, ki leži na cca 580 mnv začnemo v kraju Podgora vzpenjati proti prevalu Jermendol na 753 m. Od tam naprej se cesta spušča vse do Babnega polja (mogoče zato lahko damo »jermen dol«), mi pa tu prav na prevalu zavijemo levo na makadamsko cesto za smer Gornje Poljane, kamor nas usmerja cestni kažipot. Kako pridemo do tega prevala in naprej do njegovega izhodišča za vzpon je opisal v svojem poročilu Miloš S53X klik (Cerknica – Bloška polica - Stari trg – Lož – Podgora). Po makadamski cesti se vzpenjamo do prvega križišča (Brinkovc 850 mnv), kjer cesta po kateri peljemo vodi levo za Gor. Poljane, kamor nas ponovno usmerja kažipot, naravnost pa se nadaljuje enako dobra makadamska gozdna cesta (s tablo, da voziš na lastno odgovornost). Miloš se je na tem križišču odpeljal levo proti Poljanam, in se kmalu nato odpravil naprej peš, sam pa sem se odpeljal po gozdni cesti naravnost, saj sem si za izhodišče za dostop na Petelinjek izbral vzhodno stran, kjer naj bi s te ceste proti vrhu vodila planinska pot (vsaj tako je označeno na Geopediji).

Slika
Odcep z glavne ceste levo

Slika
Ob naslednjem kažipotu za Poljane pa gremo naravnost na gozdno cesto

Cesta se rahlo vzpenja še nekaj kilometrov, vse dokler se klanec ne prevesi navzdol in na tem mestu se na levi strani odpre uvoz na jaso z dvema kolovozoma v obliki črke V (ki sta vidna tudi na orto posnetku Geopedije) vmes pa pogled proti Petelinjeku. Tu sem parkiral in se peš odpravil navzgor po levem kolovozu.

Slika Slika
Izvoz levo na jaso in dve poti okoli vrha

Slika
Rdeča sled gor, modra dol

Ker nisem našel nobene planinske označbe ali poti, ki bi se odcepila na vrh sem proti vrhu zavil kar skozi razredčen gozd, ki je dovolj razgleden, da smeri proti izrazitemu vrhu ne moremo zgrešiti. Hoje do vrha je bilo okoli 20 minut. Vrh je označen z betonskim mejnikom in zloženim kupom kamenja. Tam je tudi kovinski stol, verjetno ostanek kakšne lovske preže. Vrh je poraščen in z njega ni razgleda. Prostora prav na vrhu je za polno iztegnjeno vertikalo (10 m) med listnatimi krošnjami dreves le za kakšen m2, na pol nižji višini (pod krošnjami dreves) pa bi v smeri V-Z lahko razpeli dipol za 14 MHz ali višje bande.

Slika
Skozi gozd proti vrhu

Slika
Vrh

Slika
PPS

Na 7MHz sem z iskanjem proste frekvence na CW delu banda hitro obupal saj je tam potekalo tekmovanje. Tako je, kot običajno v takšnih primerih, aktivacija potekala najprej na 10MHz/cw in nato še na 145 MHz/fm, kjer pa je prav tako potekalo tekmovanje. Navzdol sem se odpravil z vrha proti SV (modra pot) na jasi prišel do drugega kolovoza ter po njem do avta.

Narejenih je bilo 41 QSO, od tega 29 na 10 MHz/cw, in 12 na 145/fm.

Hvala vsem za zveze, se slišimo z naslednjega hriba.

73, Sergej S51ZJ

Odgovori