S5/RG-032 Sedlata gorica

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-032 Sedlata gorica

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Sedlata gorica s SOTA oznako S5/RG-032 in z 821 m nadmorske višine je eden od dveh vrhov hriba Pogorelec na SV robu Kočevskega Roga, nad dolino v sotočju Krke in Radešice, nad cesto, ki iz Soteske pelje proti Črnomlju. Malo pod vrhom je s pogledom v to dolino registrirano vzletišče za jadralne padalce in druge tovrstne letalce.

Slika

V nedeljo 4.9.2011 sem se na ta SOTA vrh podal iz Ljubljane po avtocesti proti Novemu mestu, v Ivančni Gorici zavil proti Žužemberku in v Soteski zavil desno proti Črnomlju. V Podturnu zavijemo desno za Bazo 20 in Rog. Odcep je dobro označen. Po tej cesti peljemo do prvega naslednjega križišča s številnimi usmerjevalnimi tablami, kjer zavijemo desno za smer Rog, cesta naravnost pa pelje proti Bazi 20. V smeri Rog je tudi tablica (z logotipom jadralnega padalca), ki označuje Sedlato gorico. Po kakšnem kilometru še vedno lepe asfaltirane ceste pridemo do križišča štirih cest, kjer se asfalt konča. Levo gre cesta za Rog, naravnost pa nas makadamska cesta po nekaj sto metrih pripelje mimo spomenika padlim borcem NOV na ravnino, kjer je v ozadju domačija Pogorelec, pred tem pa veliko prostora za parkiranje in nekaj lesenih objektov, med njimi polharska koča.
Slika Slika
Desno za Rog in Sedlato gorico
Slika [ Slika
Naravnost proti Pogorelcu mimo spomenika
Slika
Slika
Izhodišče

Parkiram v senci velikega oreha in peš po makadamu nadaljujem še nekaj sto metrov navzgor po cesti, nato pa, preden cesta zaide v gozd zavijem desno navkreber na kolovozno oz. traktorsko pot (ki je označena tudi na kartah). Čeprav je na parkirišču smerokaz za Sedlato gorico, pa na tej poti vse do vrha nisem našel nobene oznake, ne planinske ne kakšne druge. Mogoče označena pot pelje na vrh kje drugje. Ko se gozdna pot prvič razcepi gremo levo navzgor, saj gre desni krak navzdol. Drugič zavijemo ponovno navzgor po levem kraku poti, ko smo blizu našega vrha. Tega odcepa na kartah ni. Po nekaj deset metrih se desno odcepi steza, ki je vseskozi vidna, je pa mestoma precej zaraščena in očitno malo uporabljana. Pripelje nas na vrh, kjer pa se srečamo tudi s kolovozno potjo, tako da je ta steza očitno le bližnjica in bi lahko do vrha nadaljeval po kolovozni poti, s katere sem skrenil na stezo. Hoje od avta do vrha je bilo za 40 minut.

Slika
Peš pot do vrha in nazaj do avta
Slika Slika
Odcep s ceste in prvi razcep gozdne poti

Slika Slika
Drugi razcep in odcep na stezo

Slika
Vrh
Vrh je označen z betonskim mejnikom in poleg zloženim kupom kamenja. Vrh je poraščen z visokimi bukvami, vendar je tik ob vrhu izruvalo dve ogromni drevesi (sodeč po izruvanih štorih, ostalo je že pospravljeno), tako da dovolj prostora za vertikalko pa tudi za dipol bi ga bilo. Tu uredim pps, pred tem pa si ogledam kakšnih 100 m oddaljeno nižje ležeče vzletišče. Tam je tudi bivak.

Slika
pps

Slika
S51ZJ/p
Z aktivacijo sem pričel ob napovedani 11 uri (po lokalnem času) in na 10MHz poiskal Milana S58MU/p, ki je aktiviral S5/TK-23 Goli vrh, nato pa sem se takoj preselil na 7MHz. Tam ni bilo posebnega uspeha, sem pa naredil še Jureta S57/XX/p, ki je delal z istega vrha kot Milan. Preklopil sem postajo in vertikalko nazaj na 10MHz, kjer je bilo 15 minut pileupa. Kot po navadi grem za zaključek še na 145 MHz, kjer naredim med drugimi tudi S2S zvezo s S55KM/p na Krimu S5/RG-010 ter z OE6WIG/p in OE6/KAE/p na OE/KT-077. Na 433 MHz pa ni bilo nobenega odziva. Pospravim in ob 13 uri odrinem, saj sem se moral odzvati še vabilu na nedeljski popoldanski piknik, ki se je seveda zavlekel v noč. Bilo je lepo - tako na aktivaciji kot pikniku.

Slika
Pogled iz smeri vrha proti vzletišču

Slika
Pogled z vzletišča v dolino

Narejenih je bilo skupno 32 zvez, od tega 20 na KV/cw in ostale na UKV/fm. 5 QSO je bilo S2S.

Hvala vsem za zveze za spote. Se slišimo.


73, Sergej S51ZJ

Odgovori