S5/RG-034 Srebotnik

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/RG-034 Srebotnik

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Srebotnik se je s slabimi 800m višine, pretežno poraščenim dostopom in vrhom, zdel kar v redu izbira za aktivacijo na vroč poletni dan. Nekateri deli, ki jih opisuje Sergej v natančnem opisu, so nekoliko bolj zaraščeni kot maja, zato je tudi hoja ponekod nekoliko manj prijetna. A vseeno. Lotim se ga iz iste stran kot Sergej, z nekaj manjšimi modifikacijami pohoda.

Slika

Skratka, do izhodišča na dobri gozdni cesti pridem preko Vrhnike, mimo gradu Bistra do Borovnice. Tam se peljem mimo Petrola v nekoliko nenavadnem križišču levo in oprezam, kje bom videl nadvoz železnice preko lokalne ceste, ki se tik ob hišah vzpne na zahodno pobočje Boršta (420m). Na začetku je cesta še asfaltirana, nato preide v dober makadam, ki ga je potrebno slediti do mesta, ki ga opiše Sergej. Tu je na drevesu še vedno nekaj, kar je bilo včasih podobno kažipotu. Kot ugotovim kasneje, zadeva verjetno usmerja na Mali Srebotnik, ki je očitno dosti bolj obljuden kot »veliki brat«.

Slika

Vzpenjam se po rdeči sledi. Vlaka je dobro prehodna in nedavno uporabljena, saj tam okoli redčijo grmičevje, da bo zraslo tudi kaj bolj resnega. Naslednja tablica na kateri se sluti le puščica, me v naslednjem križišču usmeri desno, še tretja pa nato levo. Tako pridem na Mali Srebotnik, kjer se nahaja spominsko obeležje. Večje število klopi in ognjišče pa nakazuje, da zna tukaj biti tudi veselo ;) … Ovinek, ki ga naredim, pomeni, da me čaka nekaj brezpotja po precej zaraščenem terenu, ki me ponovno pripelje na vlako, po kateri se kasneje vračam (zelena sled).

Slika

Kmalu pridem na jaso, ki pa jo ne zapustim z najboljšimi občutki. Na drevesu sredi jase najdem zadevo, ki še najbolj spominja na fotoaparat s foto celico – »foto past« bi lahko temu rekli. Okoli drevesa pa je nametanih kup hrušk, ki zagotovo niso namenjene obiskovalcem, kot sem sam. Proti vrhu se odpravim po desni strani jase in prehodim celotni greben. Brezpotje ni enostavno prehodno, saj je več grmovja kot resnih dreves. Nekoliko pod grebenom, bolj na vzhodni strani, gre lažje.

Slika

PPS postavim v debeli senci. Tokrat prvič delam brez slušalk, da naredim nekaj več kravala tam okoli. No, razen parih veveric, ki se smukajo tam okoli, drugega življenja ni bilo ne videti, ne slišati. Še za ptiče je očitno prevroče. Če želite raztegniti fiberglas v vsej svoji dolžini, bo potrebno kar malo piskati najprimernejše mesto. Za kake druge nižje antene ne bo težav.
Band je kar soliden, a mi tokrat zagodejo akumulatorji za UKV postaj'ce. Očitno jih bo potrebno v bodoče polniti zadnji trenutek pred odhodom. LiPo-ti za KV so me razvadili. Tiste napolniš in so uporabni tudi po več tednih.

Slika

Spuščam se po zeleni sledi. Kar počez do vlake malo pod grebenom, saj stezice ne uspem najti. Precej praproti in visoke trave je tu, a se odpre tudi nekaj malega razgledov po bližnji in daljni okolici. Spomladi, jeseni ali pozimi bi bila hoja, zaradi nižje podrasti, prijetnejša.


Hvala za zveze in spote!

Nekaj slik v večjem formatu je tudi v galeriji.
Jure S57XX

Odgovori