S5/RG-017 Mirna gora

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-017 Mirna gora

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Na jugovzhodnem delu Kočevskega Roga stoji Mirna gora. Do nje vodi več cest, sam sem se v nedeljo 14.8.2011 iz Ljubljane po AC peljal do Novega mesta, od tam pa čez Uršna sela proti Črnomlju, dokler nisem prišel na poznano cesto, ki sicer pelje iz Ivančne Gorice preko Žužemberka in Soteske do Črnomlja. V križišču teh cest sem zavil desno za smer Žužemberk in po kilometru, v prvi vasi Vrčice, zavijem levo za Mirno goro – tja nas usmeri tudi smerokaz ob cesti. Takoj za vasjo prične makadamska cesta in kmalu nato razcep – obe poti vodita do zaselka Planima pod Mirno goro. Ker je desna označena kot gozdna cesta nadaljujem po levem kraku. Skozi Planino se odpeljem do planinskega doma Mirna gora saj imam namen obiskati oba vrhova.
Slika
Pot z avtom do planinskega doma je označena rdeče-rumeno

Slika
Oba vrhova Mirne gore

Mirna gora ima namreč dva ločena vrhova. Eden, vzhodni vrh, tik nad planinskim domom (cca 10 minut hoje) je visok 1047 m nanj vodi planinska pot. Je označen in opremljen s planinsko skrinjico in vpisno knjigo. Na vzhodnem robu tega vrha je stolp s telekomunikacijko opremo, leseno hiško ter dvema radioamaterskima antenama. Ta vrh ni naš cilj.

Slika Slika
Planinski vrh

Slika
Oba vrhova na karti 1:5000

Slika

Zahodni vrh Mirne gore je visok 1051 m in to je vrh s SOTA referenčno oznako S5/RG-017. Med vrhoma je kar globoka dolina, če bi se iz enega na drugega odpravili naravnost v smeri V-Z. Zato sem se s »planinskega vrha« odpravil nekoliko navzdol proti SZ in po slemenu proti SOTA vrhu. Vse je pokrito z gozdom, ki redek in pregleden, vendar ni nobene poti, tako da sem se orientiral z garminom. Tudi SOTA vrh je dovolj izrazit, da ugotoviš da si na najvišji točki, čeprav je nekoliko raztegnjen proti jugovzhodu, kjer je na karti 1:5.000 razvidno, da je tu še en vrh (1051,20 m, SOTA vrh pa ima označeno višino 1050,80 m – med njima je cca 100 m.) Na temu delu pa sem zasledil sicer že zatravljeno gozdno pot, za katero samo sklepam, da se proti vrhu odcepi iz ceste malo pred planinskim domom, kot sem označil na karti.

Slika
Odcep iz ceste pred planinskim domom (slikano nazaj grede)

Naš SOTA vrh ima na najvišjem delu mogočno bukev. Vrh je poraščen in brez razgleda. Drevje je visoko in tu pa tam dovolj redko, da je mogoče najti dovolj prostora za vertikalko, dalo pa bi se postaviti tudi inv. V dipol za višje bande.

Slika
Skozi gozd proti SOTA vrhu

Slika
Vrh

Slika
Slika
pps

Polno je skalovja (paziti je potrebno tudi na luknje), in eno od skal sem določil za mizo, kjer sem uredil pps. FT 817 5W in žična vertikalka za KV ter HB9 za UKV. Z aktivacijo sem pričel na 10 MHz/cw, kjer ni steklo, po 20 minutah in le 6 zvezah sem preklopil na 7 MHz, kjer me je po prvi zvezi Mike DJ5AV spotiral in sledil je običajni polurni pile up.
Na 145 MHz je bilo tudi nekaj S2S zvez (S56KM/P, S57BNX/P, S52AU/P) na 433 pa sva po več poizkusih komaj vzpostavila zvezo z S56IAA, ta je bila edina, Marijanu hvala za potrpežljivost.

Narejenih je bilo 6 zvez na 10 MHz/cw, 26 na 7 MHz/cw, 12 na 144 in 1 na 433 MHz

Slika
Pa še planinski dom

Hvala vsem za zveze in Bojanu S57LXN za spot. Se slišimo.73, Sergej S51ZJ

Odgovori