S5/RG-014 Ledenik

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-014 Ledenik

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Ob brskanju po SOTA vrhovih je Ledenik zvenelo kot primerna alternativa napovedani pasji vročini v nedeljo 10.7.2011. Asociacija na led in misel na senco kočevskih gozdov je tako pripomogla, da sem za nedeljsko aktivacijo izbral 1072 m visoki Ledenik s SOTA referenčno številko S5/RG-014. Je najvišji vrh Stojne in edina SOTA točka grebena, ki se ob zahodni strani ceste vleče vse od Dolenje vasi do Kočevja in še malo naprej. Preko vrha Ledenik poteka planinska pot po grebenu še na severno ležeči 1041 m visoki Slovenski vrh in JV od Ledenika ležeči 1035 m visoki Mestni vrh, pod katerim je tudi planinski dom Koča pri Jelenovem studencu.

Slika
modro z avtom, rdeče peš
Slika
Garmin: belo z avtom, rumeno peš

Iz ljubljanske strani sem se peljal skozi center Kočevja po Ljubljanski cesti čez Rižno, pri prvem semaforju zavil desno in čez nekaj deset metrov desno do vznožja hriba. Tu je veliko parkirišče z označbami za Slovenski in Mestni vrh ter kočo planinskega društva. Tu se prične tudi gozdna cesta, po kateri nadaljujemo in sledimo smerokazom Mestni vrh in planinski dom, tudi cestni navigator z vpisanim ciljem RG-014 nas vodi po pravilno. Ipsilon razpotje, kjer spodnja cesta vodi proti Slovenskemu, levi krak pa proti Mestnemu vrhu je lepo označeno, tako da prave poti ne moremo zgrešiti. Nato pripeljemo do križišča s prvo gozdarsko kočo, kjer cesta naravnost pelje do planinske koče in Mestnega vrha, mi pa zavijemo desno – sledimo oznaki Eleonorina jama. Tudi pri naslednjem odcepu se držimo desne, prav tako pri naslednjem, kjer je na naši levi druga gozdarska koča (označeno tudi na karti), vendar nekoliko umaknjena in je s ceste ne opazimo takoj. Je pa v tem križišču tabla Eleonorina jama, ki nas usmerja po desnem kraku ceste naprej in navzgor, cesta h koči pa gre nekoliko navzdol. Samo nekaj deset metrov naprej je na levi strani ob cesti dovolj prostora za parkiranje nekaj vozil in od tu nadaljujem po cesti peš. Po nekaj sto metrih je odcep desno na široko traktorsko vlako. Smer Ledenik je označena s planinsko oznako in s tablico na drevesu (ki pa je zakrita z vejevjem). Pot je s planinskimi značkami čas lepo označena in na začetku poteka po tej traktorski vlaki, potem pa se odcepi desno in gre praktično naravnost proti vrhu. Na tleh pot ni posebej razpoznavna, vendar so oznake na drevju in smerne črte na kamnih dovolj pogoste, da ne moremo zaiti. Do vrha sem se s počasno hojo prebil v cca. 40 minutah. Na vrhu je planinska skrinjica z vpisno knjigo.

Slika Slika
Slika Slika
Slika Slika

Slika Slika
Pot proti vrhu in vrh

Vrh je poraščen in brez razgleda, vendar je drevje redko in visoko, tako da se da postaviti tudi dipol (inv. V) za 40 m.

Umaknil sem se nekoliko pod označeni vrh in z žično vertikalko pričel z delom na 10 MHz/cw, nato pa za premor z HB9MTN na 2m/FM. Naredil sem S2S zveze z Negrom S55KM/p, Tonijem S51TS/p in Moniko S55NM/p na S5/KS-005. Ker nisem slišal prav nobenega od njihovih sogovornikov, sem anteno na polagalki cca 6 m visoko zasukal, ko pa sem hitro stopil nazaj k postaji sem z nogo zapel za vrv polagalke, izpulil klin, in preden sem lahko kaj ujel, je zgrmela navzdol po pobočju. Direktor na HB9 se je odlomil tik ob vijaku na boomu (in sem ga v listju kar nekaj časa iskal) sicer pa je ostali del antene začuda preživel brez vidnih posledic. Ker sem imel na polagalki še vedno pripeto vertikalko, sem imel kar nekaj dela, da sem žico scufal iz podrastja in odpadlih vej na tleh. Polagalki se seveda takšen padec ni poznal, vendar je nisem postavljal še enkrat. Ko sem našel odpadli direktor sem ga (ker je cevka v kateri imam navoj vrezan na obeh straneh) privil na svoje mesto, anteno pritrdil na pohodno palico in ob nekoliko slabšem SWR zaradi krajšega direktorja naredil še tri zveze - s Francijem S57ILF na Jesenicah, Mladenom S57PY v Velenju in S57TI, drugi pa me niso slišali ali pa jih ni bilo na bandu. Na 433/fm popolna tema. Franci me je sicer čakal na tej frekvenci, vendar se po pričakovanju nisva slišala, drugih tudi nisem uspel priklicati. Tako sem malo po 13. uri po lokalnem času zaključil z delom.

Slika
pps in vrh v ozadju

Z avtom sem nato nadaljeval v smeri Eleonorina jama in se ustavil pri obvestilni tabli, ki nas pouči o jami, kočevskih predelih pragozdov in o življu na tem območju. Makadamske gozdne ceste so lepe in tako sem z vožnjo po cestnem garminu nadaljeval kar v tej smeri ter na cesto Kočevje – Ribnica prišel pri Jasnici, zavil levo in se odpeljal v Ljubljano.

Slika

Naredil sem 17 zvez na 10 MHz/cw in 6 zvez na 145 MHz/fm od tega 3 S2S.

Hvala vsem za zveze in G4SSH za spot. Se slišimo.

73, Sergej S51ZJ

Odgovori