S5/RG-015 Blošček

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-015 Blošček

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Za izhodišče na 1061 m visoki Blošček s SOTA oznako S5/RG-015 sem izbral preval na cesti za Hrib-Loški Potok, ki je na karti označen z višino 864 m. Do tam sem se pripeljal iz Ljubljane po avtocesti do Unca nato skozi Cerknico, Grahovo, Bloško polico in naprej do Nove vasi, tam sem nadaljeval po cesti naravnost za Sodražico in po nekaj kilometrih se desno odcepi cesta za Loški potok.

Slika

Na prevalu poteka meja med občinama in po pripovedovanju prijatelja, ki je v teh krajih domač, temu mestu rečejo »pri konfinu«. Verjetno po tem starem konfinu, ki stoji ob cesti.
Slika Slika

Pot za Blošček se odcepi desno (zahodno) prav na prevalu (na foto pri prometnem znaku na desni strani ceste), gre za gozdno traktorsko pot.
Ob prvem razcepu izberem levo pot. Ob naslednjem odcepu izberem desno pot, čeprav bi mirno lahko nadaljeval naravnost, saj sem le presekal en ovinek. Celotna pot poteka po gozdu, razgledov ni, tudi z vrha ne.

Slika Slika

Takole je potek poti zapisal Garmin. Modra gor, rumena dol.

Slika

Tokrat sem se oborožil tudi z izsekom karte 1.5000, pa ne zato da bi delal natančno z vrha; zaradi radovednosti in zanimivosti pri orientaciji pač. Tako kot je na karti narisano, sta v naravi sam vrh (po izohipsah) in trigonometrična oznaka nekaj metrov narazen. Na mestu, kjer je označena ta trigonometrična točka je vklesan križ v skalo, ampak, lahko da je to le mejna oznaka. Pravega konfina nisem našel. Par metrov stran je najvišja točka, ki naj bi bil vrh tudi po karti. SOTA točko pa je Garmin pokazal še 10 m JZ in nižje od mejne oz. trigonometrične oznake, ampak žal nisem preveril kakšna je bila njegova natančnost.

Slika

Slika Slika

Vrh je poraščen z gozdom vendar ne tako gostim da ne bi bilo mogoče par metrov zahodno postaviti vertikalke brez problemov, ker manjka nekaj dreves (polomljena in posekana) pa bi bilo v smeri S-J mogoče na tem mestu razpeti tudi dipol.

Slika

Zaradi WPX CW contesta sem se odločil delati le na 10 MHz, pa nisem bil preveč uspešen. Naredil sem le 6 zvez, mi pa je uspelo priklicati DL6CGC/p, ki je delal na SOTA točki DM/NS-010. Na 145 MHz/fm je bilo bolj pestro, na 433 MHz/fm pa je uspela le zveza z Marijanom S56IAA, ki je bil v potrablu. Po dobri uri sem zaključil z delom, skupaj je bilo narejenih 21 QSO.

Hvala vsem za zveze Milošu S57D tudi za spot. Se slišimo z naslednjega hriba.

73, Sergej S51ZJ

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/RG-015 Blošček

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Lepo. Le informacija. Sicer piše tudi v ARM-u pa vseeno. Koordinate zaokrožamo na celo kotno sekundo. V naravi to pomeni približno 30m ali +/- 15m. "Huje" je v primerih, ki smo ga ugotavljali zadnjič, kjer smo "kiksnili" za kakih 75m.
Jure S57XX

Odgovori