S5/RG-020 Šop (Novaška gora)

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-020 Šop (Novaška gora)

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Vremenska napoved za konec tedna ter petkovo in sobotno sneženje niso vzbujali pretiranega optimizma za nedeljsko aktivacijo. Ko pa se je v nedeljo sredi dopoldneva megla nekoliko razkadila in se je nad Ljubljano občasno pokazalo tudi modro nebo, kakšnih resnejših padavin glede na napoved pa ni bilo pričakovati, sem vedel, da mi bo zvečer žal, če se ne odpravim in vsaj poizkusim aktivirati kakšen vrh. Iztok S53IZ mi iz službe javlja, da je na postojnskem bolj kilavo vreme, hči iz Podpeči pa, da je Krim v soncu. Krim sem že aktiviral, sem pa tam v bližini pred časom že ogledoval (na karti) Šop na Novaški gori. Ker je cesta do Rakitne gotovo že splužena, pade odločitev: aktiviram Šop (Novaška gora) z ref. št. S5/RG-020. Vrhu sicer manjka 2 metra višine, da bi spadal med tisočake z bonus točkami, ampak nič ne de. Pregledam in stiskam karto, spakiram opremo, se najavim in grem.

Do Rakitne peljem čez Črno vas skozi Podpeč in Gornjo Brezovico, kjer me že pričaka sonce. V Rakitni peljem do jezera in počasi nadaljujem po cesti za Cerknico, da bi si ogledal, kje se desno odcepi kolovoz, ki naj bi vodil proti vrhu. Zaradi napluženega snega ob cesti in zasneženega drevja in grmovja, ki se je z vejevjem priklanjalo do tal, odcepa nisem videl, pa tudi če bi ga, s ceste ne bi mogel zapeljati. Kakšen kilometer od jezera se cesta vseskozi vzpenja nato pa v blagem desnem ovinku prvič prevesi navzdol, in prav na prelazu je na levi strani ob cesti odplužen precejšen prostor, tako da parkiram. Na desni pa je po izsekanem drevju videti, kot bi se odcepila pot v smeri Novaške gore. In čeprav je v karti ni zarisane, se odločim, da bo glede na moj položaj in glede na smer vrha to kar prava pot ali vsaj smer.

Slika Slika
Karta iz Geopedie (1:25.000)- zarisana pot hoje in AdriaTOPO

Slika
Izhodišče

Ko se otovorjen prebijem čez naplužen sneg ob cesti in zagazim v celega, spoznam, da pot ne bo lahka. Snega je pol metra in vdiram se do kolen. Krplje bi prišle še kako prav. Ampak, ker glede na zgolj cca. sto metrov višinske razlike ni pričakovati strme poti in ker sonce prav prijetno sije, zagnano nadaljujem. Po 100 metrih pridem do poti, ki je vrisana tudi v karti Geopedie in tudi na Garminovi AdriaTOPO. Ta pot nas, tako kot je vrisana v AdriaTOPO pripelje prav do vrha, čeprav v tiskani karti ni vrisana do tam (na geopediini karti 1:50.000 pa sploh ni vrisane nobene poti). Pot je položna in normalnih razmerah, bi jo verjetno prehodil prej kot v pol ure. Tokrat sem potreboval skoraj uro in pol. Do vrha sem se kar nasopihal.

Slika Slika
Pot na začetku in pred vrhom, pogled nazaj

Vrh sem lociral z GPS, morebitne označbe vrha pod debelo snežno odejo nisem niti iskal. Vrh je popolnoma zaraščen z drevjem in grmovjem, ki se je šibilo pod snegom ponekod prav do tal. Nekaj metrov od roba, kjer naj bi bil vrh sem našel edino primerno luknjo med drevjem in grmovjem, kjer sem lahko postavil vertikalko. Za dipol na nižjih bandih ni prostora, na višjih pa bi z našo standardno popolnoma iztegnjeno polagalko mogoče šlo že od 14 MHz navzgor, tako da bi se kraka dipola zaključila pred vrhovi grmovja.

Slika
Ob vrhu

Za pps sem si steptal sneg in na polivinil zložil opremo. Sonce je sicer že izginilo, bilo je rahlo megledno, vendar brez vetra in hudega mrazu. Da me ne bi morebitna nenadna sprememba vremena z vrha prepodila brez veljavne aktivacije sem najprej zložil in na polagalko namestil HB9MTN za 145 MHz. Polagalke prvič na dosedanjih aktivacijah ni bilo potrebno nič vpenjati z vrvicami. Zapičil sem jo v sneg, dobro steptal sneg okoli nje in stala je kot pribita.

Slika

Slika
PPS

V slabe pol ure sem se slišal s precejšnjim delom SOTA znancev. Na 433 MHz sva uspela narediti zvezo le z Marijanom S56IAA. Nato sem v miru razpel še vertikalko in radiala ter pričel z delom na 10 MHz/cw. Tudi brez spota sem kar solidno pričel, ko je po nekaj zvezah DL1DVE objavil spot, pa je bil seveda takoj piuleup. Ampak, po enih petih zvezah in petih minutah je kar naenkrat pričelo prav na drobno snežiti. Ker tokrat strehe nad glavo nisem imel, sem tehniko pokrival z vsem kar je bilo pri roki in razmišljal, kako prav bi prišla kakšna mala zložljiva marela. Papir v logu pa je bil vsako minuto bolj moker. Ker je snežilo vedno bolj na gosto in ni kazalo, da bo nehalo, sem bi prisiljen vse čakajoče le pozdraviti in zaključiti. Hitro pospravim najprej postajo s priborom in tunerjem v škatlo, nato zvijem radiale in vertikalko ter zložim polagalko, in v tistem trenutku, kot bi odrezal, sneženje preneha in skozi meglico se prikaže sonce. Primem fotoaparat in napravim par posnetkov.

Slika

Sonce se kmalu skrije in ga potem ob sestopu ni bilo več na spregled. Ker je ura že krepko preko 15. po našem času, pospravim do konca in počasi sestopim do avta. V Rakitni je sonce. Ko pogledam nazaj proti Novaški gori je ta globoko v oblaku.

Slika
Pogled na Novaško iz ceste pred Rakitno

Vzpostavil sem skupaj 33 QSO. 15 jih je bilo na 144/fm, 1 na 433/fm in 17 na 10MHz/cw. S2S pa ni bilo nobene.

Vsem hvala za zveze, S52Q pa tudi za spot, enako tudi DL1DVE. Se slišimo.

73, Sergej S51ZJ

Odgovori