S5/RG-003 Turn

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-003 Turn

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Vremenska napoved je bila (vsaj kar se odsotnosti padavin tiče) kar obetavna in za nedeljski (22.11.2009) »pohod« sem izbral 1254 m visoki Turn S5/RG-003 v hribovju Velike Gore, ki se razteza po desni strani ribniške doline, gledano v smeri Kočevja, nasproti Male Gore, kjer sem pred kratkim aktiviral Črni vrh S5/RG-023.

Pogled na karto nam razkriva množico cest, ki pripeljejo pod Turn iz vseh bližnjih in daljnjih krajev v okolici. Sam se odločim za pristop po cesti iz zahodne smeri, po kateri teče tudi planinska pot in gre skozi znani Jelenov žleb. Do tam sem pripeljal tako, da sem pred Ribnico (Žlebič) zavil desno za Sodražico in tam navzgor proti kraju Hrib-Loški Potok. Preden pripeljemo vanj je odcep levo, ki nas skozi del vasi pelje po cesti proti Ogenjci (sledimo tej označbi), kasneje, ko se cesti za Ogenjco in Jelenov žleb razcepita, sledimo kažipotom za Jelenov žleb. Cesta je od vasi Hrib-Loški Potok vseskozi makadamska. Pripeljemo do križišča, kjer cesta iz desne strani pripelje iz Grčaric in Glažute, levo pa pelje do Jelenovega žleba, kjer smo po nekaj minutah vožnje. Od tu nadaljujem desno po cesti do križišča, ki je na karti označen kot Korita (v naravi ostanki zidanega objekta in zabetonirane štirne z ročno vodno pumpo) in zavijem desno do brezna s spomenikom NOB, nato po par sto metrov naprej parkiram ob cesti na točki, kjer planinska pot iz te ceste zavije levo v hrib, kar je označeno na smreki ob cesti.

Slika Slika

Pot je odlično označena z markacijami in razen zadnjih 50 m dokaj položna, saj nas proti vrhu pelje lepo naokrog. Do vrha sem potrebovat 40 minut.

Slika Slika

Slika

Vrh je poraščen, razgleda ni prav veliko. Čeprav je nad menoj sončno in jasno, je proti obzorju na sever in SZ megleno. Pihal je močan SZ, vendar greben vrha poteka nekako v smeri S-J, tako da sem bil le nekaj korakov navzdol na vzhodno pobočje v popolnem brezvetrju. Če bi pihal vzhodnik, bi bil umik na zahodno stran veliko težji, saj gre za zelo strmo, mestoma prepadno pobočje. Med krošnjami dreves sem naše tudi kar spodobno luknjo za postavitev vertikalke. Tudi za dipol inv. V bi se našlo mesto, resda za 40 m področje s težavo. Težavo sem imel tudi z vertikalko, ker je polagalko in žico antene v zgornjem delu veter tako zvijal, da se je žica ujela in tako zapletla v vejo nižje stoječe suhe smreke, tako da sem moral že fiksirano polagalko podreti, da sem zadevo razvozljal. Bučanje vetra v krošnjah dreves je bilo tako močno, da je bilo delo brez slušalk na cw praktično nemogoče.

Z delom sem začel na na 7 MHz/cw vendar na bandu nikakor nisem našel tako proste frekvence, da bi me kdo slišal preden so me močnejši signali povozili in izrinili. Odvijal se je tudi contest. Po pol ure sem obupal in odšel na 10 MHz, kjer je bilo veliko bolje – pileup, ki je sicer ponehal malo hitreje kot običajno, vendar ga je bilo ravno dovolj, da sem zadovoljen z rezultatom presedlal še na 2m. Tudi tam je bilo veliko sogovornikov in štirje SOTA aktivatorji, s katerimi smo vzpostavili S2S zveze: Marjan S56IAA/p na CP-018, Dušan S51WX/p na RG-006, Marko S57MS/p na JA-036 in Danilo S56SFZ/p na KS-032. Ob pomoči Boštjana S57GB (hvali ti) smo se aktivatorji trudili vzpostaviti zveze tudi na 70 cm.

Slika

Sonce me v mojem pps ni doseglo in čeprav sem bil v zavetrju me je po dobrih dveh in pol urah, kar sem prisopihal na vrh, pričelo po malem zebsti v noge. Opozorilo, da bo treba za zimske razmere večje gojzerje, da bo šel zraven še kakšnem štunf. Ker na 70 cm kljub mojem vztrajnemu klicanju in obračanju antene ni bilo nikakršnega odziva več sem opremo pospravil in po isti poti sestopil do avtomobila.

Vzpostavil sem 51 zvez od tega 24 na 10 MHz/cw, 24 na 145/fm in 3 na 433/fm.

Hvala vsem za zveze, Boštjan hvala za spot. Da bi le bilo še čimveč takole lepih nedelj.

73, Sergej S51ZJ

Odgovori