S5/RG-015 Blošček

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s53x
Prispevkov: 457
Pridružen: 20 Maj 2008, 15:36
Kontakt:

S5/RG-015 Blošček

Odgovor Napisal/-a s53x »

Da bi dokončal video z zadnje aktivacije mi je zmanjkalo nekaj kadrov, zato sem moral še enkrat na cerkniški konec. Da ni dan, predvsem pa dolga pot vržena v nič, najdem na zemljevidu v bližini Blok eno anomalijo v terenu,imenovano Blošček. Ker na SOTAwatch vidim, da je bil aktiviran že sedemkrat (7), pogledam še na naš forum, da najdem opis dostopa. No, in? Razočaranje na celi črti.
Slika
Blošček s polja Resja
Poglejmo si najprej asfaltni dostop:
Cerknica, Grahovo, Bloška polica, Nova vas, Metulje.
Vas je zelo majhna in stisnjena v kot na robu polja zato priporočam, da avto pustimo nekje ob cesti malo pred vasjo.
MTB nadaljevanje:
Od parkiranega avta pred Metulji, na polju Resja se na zadnjem ovinku pred njo na levi začne čudovita poljska pot. Ta nas pripelje v Topol, kjer na asfaltu zavijemo desno in zagrizemo v kratek, vendar strm klanec do križišč pod Marenščem. Ker je cilj vrh, izberemo najbolj strmo pot. Ta je na naši desni. Po prihodu na preval Nedlog, ki je na višini 864m opazimo na levi široko makadamsko cesto in neke vrste avtobusno postajališče. Vendar kot že rečeno, ker je naš vrh nekje tam zgoraj, zavijemo desno na kolovoz. V začetku je ta še kar položen, po par sto metrih pa se spremeni v strmo, blatno, drsečo vlako. Cel čas vzpona izbiramo najbolj strme odcepe poti. Vendar muke z drsalnico kmalu minejo, popolnoma pa se končajo, ko po dobre pol ure pridemo na široko lovsko jaso. Nad nami je preža, na drugi strani travnika pa visi seno za divjad. Nadaljujemo proti njemu in kmalu opazimo, da se tam naša pot nadaljuje. Sledi še nekaj deset metrov vzpona, mi pa vztrajamo na lepo vidni vlaki, ki se naenkrat konča pred neprehodnim gozdom smrečja. Pogled na levo nam razkrije nekaj metrov oddaljeni vrh. Je bilo težko?
Slika
tri različne višine
Nisem še srečal vrha kjer ne bi bilo mogoče postaviti inverted "V" za 40m obseg. Tudi Blošček ni eden teh. Kljub temu, da je vrh obkrožen z gostim in težko prehodnim smrekovim gozdom, je njegova okolica prava listnata oaza. Jeseni in pozimi je to kot naročeno, saj ni motečega listja. Hkrati pa je vrh posut z velikimi, z mahom zaraščenimi skalami in kolesarske balerinke niso ravno prava izbira za sprehajanje po njem.
Kakorkoli, predčasni prihod na vrh je pomenil, da je sledilo nekaj minutno CQ klicanje v prazno, zato sem preklopil na PSK31. Po nekaj zaspanih zvezah si človek zaželi malo poživila in to je prišlo v obliki manjšega 7MHz CW pile-upa. Po standardnem sprehodu na 30 in 20m je postalo na vrhu zaradi vetra že malo neprijetno.
Spust je potekal po drugi strani hriba. Poti se skoraj ne vidi. V začetnem delu jo le redko zaznaš, slediš občutku za smer in kmalu se znajdeš na prevalu Vrh gozda. Od tu pa do doline pelje lepo markirana planinska pot, ki se za nas zaključi v Metuljeh.
Vzpon s te strani, s prevala Vrh gozda, je resda krajši vendar orientacijsko zahtevnejši, kot pa vzpon s prevala Nedlog. Tu mislim na vzpon z zemljevidom v roki. Z GPSom se ne izgubiš niti v Postojnski jami. Itak!
Slika
Windows XP desktop slika?

Fotoalbum.
Zemljevid.

p.s. predvideni video posnetki pa niso bili narejeni, ker mi je kamera nekje po poti crknila. Sram jo bodi! Iščem novo!
http://s53x.wordpress.com/
First S5 SOTA Mountain Goat !

Odgovori