S5/RG-002 Debeli vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-002 Debeli vrh

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Draga mi je v soboto popoldne sporočila, da se bom na nedeljsko aktivacijo zaradi njenih obveznosti podal sam in takoj sem pomislil na dve priložnosti: da se zjutraj odpravim od doma prej kot običajno in da spet obiščem kakšen osamljen neobljuden vrh. Ko sem pozno zvečer po karti Geopedie pričel raziskovati Kočevsko območje okoli moje prejšnje aktivacije (RG-008 Kalični vrh) – ponavadi si ogledam zapise predhodnih aktivatorjev – sem presenečen ugotovil, da RG-002 Debeli vrh še ni bil aktiviran. Izbor je bil v trenutku na dlani, čeprav me je pred spanjem mučilo vprašanje, kaj neki je narobe s tem vrhom, če so bili vsi okoliški že aktivirani, ta pa ne.

Zjutraj malo po osmi odpeljem iz Ljubljane, skozi Ribnico in Dolenjo vas, kmalu nato iz te ceste za Kočevje zavijem desno ob smerokazu za Grčarice. Po lepi asfaltni cesti pridem do Grčaric, kjer se takoj za krajevno tablo iz glavne odcepi cesta desno, ki nas pelje v Glažuto, Jelenov žleb in naprej do Loškega potoka. Po nekaj metrih asfalta se ta spremeni v makadam, vendar gre za lepo vzdrževano cesto. Do Glažute sta le dva razcepa. Pri pravem se držimo zgornje ceste, pri drugem zavijemo levo. Obakrat kažipota za Glažuto in Loški potok ne moremo spregledati.

V Glažuti namesto naravnost naprej proti Loškemu potoku, zavijem levo, kjer so na osamljenem drevesu kažipoti planinskih poti. Med njimi je tudi Sušni vrh, vendar to ni moj cilj, gre za vrh, ki je na »specialki« označen kot Sušni breg 1231 m. Iz označb planinskih poti po karti Geopedie je razvidno, da iz Glažute poteka planinska pot do tega Sušnega brega, do mojega Debelega vrha pa se planinska pot odcepi iz ceste za Loški potok šele par km naprej. Ker pa sem že prejšnji večer na karti videl, da so med cesto za Loški potok in prvo višje ležečo gozdno cesto izohipse preko katerih pelje planinska pot zbite precej skupaj (kar v naravi pomeni grizenje kolen) sem se odločil, da za izhodišče pohoda na vrh izberem to zgornjo cesto. Torej v Glažuti levo, po kilometru na edinem križišču ostro desno nato vseskozi naravnost do kratkega odcepa na levo, ki se konča s prostranim platojem za spravila lesa. Cesta je makadamska, primerna za vsak avto, ves čas pelje po gozdu.

Na platoju parkiram, opravim orientacijo, se otovorim z opremo, zavijem v gozd, nekaj časa sledim kolovozu proti zahodu, nato pa zavijem na jug proti vrhu kar povprek preko gozda, ki je redek, počiščen in pregleden. Oprezujem za planinskimi označbami, vendar jih ne najdem, tudi na vrhu ne najdem nobene. Vrh je izrazit, višje točke naokoli ni. Tu je že s travo porasel zložen kup kamenja (podobno kot na Kaličnem vrhu). Vklopim Garmin, ki pokaže, da je to vrh Debelega vrha. Bezam po grmadi, da bi pod rušo odkril kamen, ki označuje vrh, vendar je pohodna palica za to premalo. Zaupam v gps ter postavim pps in anteno. V smeri približno V-Z bi bilo mogoče postaviti tudi inv.V. Čeprav je v okolici vrha drevje redko in je dovolj tudi sonca, razgleda proti obzorju ni v nobeno smer. Razen ptičjega žvrgolenja - ljubi mir. Ko sem s tehniko QRV ura še ni niti 12 oziroma 10 po UTC.

Poslušam kaj se dogaja okoli 7030, iščem koga, ki že kliče cq sota. Ker ni nič, frekvenca pa prosta, na 7030 MHz sam pokličem CQ SOTA in takoj se oglasi DL postaja nato še Reg, G3WPF in ko zaključim to zvezo iz zvočnika udari moj prvi pravi pile-up kot posledica njegovega spota. Naval se je polegel po pol ure, napravil sem 21 zvez. Res odlični občutki in zadovoljstvo glede na običajno narejenih nekaj zvez na KV brez spota. Od domačih sem uspel narediti zvezo le z Janezom S51ZG, če me je še kdo neuspešno klical in je obupal, se mu opravičujem - nisem slišal. Naslednjič bo bolje. Zadovoljen sem preklopil na 2 m FM, napravil 5 zvez, nato nazaj na 10 m cw – napravim dve zvezi. KV anteno nato pospravim in za zaključek še enkrat na FM 144 MHz kjer po spotu Miloša S57D napravim še 6 zvez.
Končni rezultat: 40 m – 21 cw zvez, 10 m 2 cw zvezi in 2 m – 11 FM zvez. Okoli 15 ure po našem času zaključim in pospravim ter se po isti poti vrnem v Ljubljano. Sklenem, da z vrhom ni nič narobe. Kdor si zaželi miru v naravi, sprehoda skozi zračne gozdove, poležavanja na soncu ali v senci, je vrh Debelega vrha je prava destinacija. Popldanske muhe so sicer nadležne vendar ne tako, da bi človek obupal. Vsake toliko sem se sicer spomnil na Borisov S54Q opis srečanja z medvedom, zato sem preventivno cw (in tudi ostale) zveze delal z vključenim zvočnikom.
Hvala vsem za zveze.

73, Sergej S51ZJ
Priponke
mini-DebeliVrh_Garmin.jpg
mini-DebeliVrh_Garmin.jpg (118.1 KiB) Pogledano 2251 krat
Rumeno je vožnja z avtom, vijolično peš
Rumeno je vožnja z avtom, vijolično peš
mini-DebeliVrh_karta.jpg (219.03 KiB) Pogledano 2252 krat
mini-DebeliVrh_pps.jpg
mini-DebeliVrh_pps.jpg (208.45 KiB) Pogledano 2257 krat

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/RG-002 Debeli vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Ej Sergej, zagotovo nič narobe z vrhom. Morda so medvedi krivi :lol:.
Eno vprašanje. Kolikor se vidi na sliki imaš ob postaji zudi SWR meter :? - največja škatla na sliki :lol: . Pa je sploh potreba, da s sabo nosiš dodatno težo :?: ATU imaš avtomatski, kolikor pa poznam 817 ima SWR meter vgrajen - če bi ravno hotel kaj testirati.
Jure S57XX

s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

Re: S5/RG-002 Debeli vrh

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Jure, maš prav, SWR je res menda največja škatla, pa čeprav ni neke teže mi vedno dela probleme kam ga spakirati, ker mi ne gre v nobeno od škatel z ostalo tehniko in ga potem dodatno zavijam in tlačim v nahhrbtnik. Sem iz razlogov, ki si jih navedel že imel v načrtu da ga pustim doma, pa sem ga vzel ker je bila 3 band vertikalka v takšni (polni) izvedbi šele na drugi preizkušnji. Lažje pa je swr odčitat na tej škatli kot iz tistih par črtic na FT. No, ampak ker s tunerjem vse dela ok, naslednjič ostane doma. Saj trogam s sabo tudi svoj doma narejen el. taster (spet sama prostornina), ker se še nisem prisilil delati na vgrajenega v FT in prilagoditi na to, da nekaterih črk v squiz tehniki pač ne morem tipkati enako kot na mojega. Ampak definitivno bo tudi ta kos opreme iz SOTA aktivacij odpadel.
73, Sergej

Odgovori