S5/TK-029 Skalnica

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/TK-029 Skalnica

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Skalnica ali Sveta gora je še eno od bojišč 1. svetovne vojne nad Sočo. Po padcu Kalvarije nad Podgoro, Sabotina in Gorice so AO enote vse do 11. ofenzive še uspele kljubovati napadom Italijanov. Ko se je pojavila nevarnost s smeri Banjšič, da Italijani odrežejo branilce, so se ti umaknili. Težišče bojev nad Solkanom se je tako preneslo na pobočja Škabrijela in Sv. Katarine.

Slika

Preizkušena S5100ISONZO trojka se sestane v Ajdovščini in se po znani poti odpelje proti Solkanu in naprej do obsežnega parkirišča pod samostanom. Na tak način je bilo hoje z opremo le za vzorec. Celoten vrh in okolica cerkve in samostana je »obdelana« tako, da je primeren prostor za PPS kar težko najti. K sreči ni veliko obiskovalcev. Dovolj udobja nudita dve klopci na SV robu grebenastega vrha. Precej QRM-a in QRN-a povzročajo zvonovi, ki se oglašajo vsakih 15 minut. QRN pride od pogona zvonov in povsem pokrije KV bande. Ni druge, kot za minuto odložiš svinčnik in taster ter počakaš in se zazreš v daljavo …

Slika

Prav hudega drenjanja na bandih ni, tako da po uri in pol zaključimo. Opremo odnesemo v avto in nato posvet – raziščemo greben proti JV ali se odpravimo v smeri Vodic? Vodice bodo morale počakati do prihodnjič. Pot po grebenu pelje do spomenika posvečenega ustanovitelju reda Frančiškanov. Bolj nas zanima tisto, kar opažamo levo in desno od poti. Glavno bojišče je bilo obrnjeno proti Soči. Na pobočjih proti Grgarju so bila bivališča, skladišča, zavetišča, … Najde se precej kavern in deloma precej ohranjenih jarkov, ki so jih povezovali. Tudi precej uravnav, raznih ukopov in drugih zadev, ki niso naravnega izvora, se najde. Ne uspe pa nam odkrit vhoda v rov, ki se je končal na drugi strani grebena v obrambnih jarkih.

Slika

Brez težav kasneje najdemo izhod iz rova, ki se nahaja v bližini ceste, ki pelje do samostana. Primerjava lokacij na kartah hitro pokaže, da smo bili na SV pobočju precej previsoko. Nič hudega, zagotovo se bomo še vrnili. Vse skupaj bo sicer potrebno opraviti v dveh delih saj si ne predstavljam, da bi se z velikim nahrbtnikom in zloženim teleskopom rinil skozi nizek tunel.

Slika

Proti Ajdovščini se vračamo po ovinkih mimo nekdanjih pokopališč v Ajševici, Lokah in Oseku. V Ajševici (Parkovšče) na ostankih napisnih ploščic iz spomenikov z Jurijem najdeva dva soimenjaka, ki sta za vedno ostala tam … Loke so (po površini) manjše pokopališče, ki se nahaja med samimi vinogradi. Na zadnje se ustavimo v Oseku, kjer je bila med prvo vojno velika bolnica, ki je obsegala okoli 20 objektov. Tu je delovala do zavzetja Gorice, ko so jo premaknili proti Ajdovščini, saj je bila stara lokacija v dosegu Italijanskih topov. Do pokopališča se pripeljemo po nekdanjem »uradnem« dovozu preko mostička in skozi vinograde, ki so zasajeni na področju nekdanjih objektov. Informacijske table vseeno lepo nakažejo razpored objektov. Marsikatero zanimivost in sliko iz tistega obdobja razkrije tudi svetovni splet (npr. spletna stran Društva Osek). Žal je večina rumenih kažipotov, ki usmerjajo obiskovalce proti pokopališčem, precej izpranih in bi jih bilo potrebno obnoviti. Prav zanima me, kako bodo videti sedaj nove informacijske table čez pet ali deset let, ko se bodo stoletnice odmaknile. Se bo še skrbelo za njih?

Nekaj slik je tudi v galeriji.
Jure S57XX

Odgovori