S5/TK-002 Matajur

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/TK-002 Matajur

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Tokrat je za spremembo prišla SOTA aktivnost na vrsto v soboto namesto nedeljo in 24.9.2011 sva z Iztokom S53IZ izbrala za aktivacijo 1641 m visoki Matajur nad Kobaridom na slovensko - italijanski meji, ki ima zato poleg slovenske SOTA oznake S5/TK-002 tudi SOTA referenco I/FV-319 (Monte Matajour). Pridružila se nama je tudi Andreja.

Slika
Rdeča sled je peš hoja

Za izhodišče hoje na vrh sva izbrala italijansko stran. Iz Postojne, kjer smo se dobili, smo se odpeljali do Nove Gorice po avtocesti, od tam pa proti Tolminu in naprej za smer Kobarid, v naselju Idrsko pred Kobaridom pa ob smerokazu zavijemo levo navzgor v Livek, kjer je (nekdanji) mejni prehod z Italijo. V Liveku moramo slediti tabli za smer vasi Matajur (Montemaggiore) na italijanski strani in ne desno za smer Matajur in Avsa, od koder vodi na vrh planinska pot po slovenski strani (razen če se seveda odločimo za dostop po tej strani).

Po prehodu na italijansko stran sledimo tablam Matajur (Montemaggiore) in se mimo te vasi peljemo še navzgor do konca ceste, do kraja Skrila, kjer je na 1321 mnv planinska koča. Tu parkiramo in od tu do vrha je hoje po označbi na tablici 45 minut, čeprav bi ob pogledu na kapelico, ki jo vidimo na vrhu, stavil, da bomo na vrhu veliko prej. Pa nismo bili, hoje je bilo za dobrih 45 minut. Že na začetku te poti se odcepi levo tudi položnejša pot za katero je označeno, da je do vrha uro in pol hoje.

Slika
Izhodišče poti. Iztok in Andreja. V ozadju vrh s kapelico.

Slika Slika

Vrh je prostran, označen in seveda razgleden na vse strani. Proti jugu se zaradi meglic ni videlo prav daleč, na slovensko stran pa prav lepo, vendar so bili vrhovi večinoma zaviti v meglice in oblake. Drobnico so verjetno ravnokar odgnali s paše saj je vrh poln iztrebkov, tako da moraš prav paziti kam stopiš.

Slika Slika
Pogled z vrha proti Krnu

Slika Slika
Vrh s kapelico in žig tolminskega planinskega društva

Za delo sva postavila dva tabora, enega na slovenski in enega na italijanski strani in se nato selila glede na aktivacijo S5/TK-002 ali I/FV-319. Na 40 m bandu so bili tisto uro, ko sem se ubadal z njim pogoji slabi kot že dolgo ne. Kljub spotu (hvala Rado) na 7 MHz ni bilo praktično nobenega odziva, band je bil prazen. Domače S5 postaje sem slišal za 599+ kot že dolgo ne, drugih pa praktično ne, komaj sem polovil nekaj znanih DL, OK in HA ter eno HB9 postajo, ki so prihajali občutno slabšimi signali kot običajno. Na 10MHz sem začel z aktivacijo I/FV-319. Na noben cq se mi ni oglasil nihče. Tako sem poklical Jurija S57X/p na S5/RG-001, ki je klical CQ na tem bandu in to je bila tudi moja edina zveza na 10 MHz. Iztok je na 7 MHz uspel narediti eno zvezo na ssb. Na 144 MHz je bilo precej bolje. V skupnem seštevku sva naredila z S5/TK-002 24 zvez in z I/FV-319 20 zvez.

Slika
PPS

Hvala vsem za zveze in spote. Se slišimo.

73,
Sergej S51ZJ in Iztok S53IZ

Odgovori