S5/TK-023 Goli vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/TK-023 Goli vrh

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Aktivacija Golega vrha s SOTA referenčno oznako S5/TK-023 in 962 m nadmorske višine res ne predstavlja kakšnega pohodniškega izziva ali napora, če, tako kot sem storil sam, za izhodišče izbereš cca 60 višinskih metrov nižje ležečo cesto ob vhodu v podzemni sistem bunkerjev Rupnikove linije. Na praznik 15.8.2011 sem to izhodišče izbral tudi zato, ker sem se od doma odpravil precej pozno dopoldne, za popoldne pa so bile napovedane krajevne plohe, ki pa na moje veselje v te kraje niso zašle.
Slika

Iz Ljubljane sem se do izhodišča pripeljal čez Dobrovo in Horjul, nadaljeval skozi Verzdenec vse do vasi Suhi dol, kjer zavijem levo, nato pa nadaljujem navzgor, dokler me smerokaz ne napoti desno na makadam proti vasi Goli Vrh. Makadam po nekaj sto metrih preide v asfalt, ob cesti je krajevna tabla Goli Vrh in nadaljujem še kakšen kilometer naprej kjer asfalt zavije levo na kmetijo Mlinar, cesta pa v makadamski izvedbi nadaljuje proti Žirovskemu vrhu nad Zalo in naprej proti Gorenji vasi. Tule, od odcepa za kmetijo Mlinar naprej je veliko prostora za parkiranje in nekaj deset metrov naprej je na levi strani (v izgradnji) vhod v podzemne utrdbe Rupnikove linije. To se tudi prične pot proti vrhu oziroma bunkerju.

Slika
Vhod v podzemlje in odcep poti proti vrhu

Slika Slika

Že po 5-10 minutah pridemo do male (trikotne) jasice, od koder vodi ena pot naprej navzdol proti bunkerju, ena steza pa levo v gozd, kjer smo po nekaj korakih na najvišji točki Golega vrha, kot mi je oznanil Garmin. Tudi sam sem v gostem smrekovem gozdu brskal za kamnom, ki bi označeval vrh, vendar neuspešno.

Na tej stezi bi bilo mogoče postaviti vertikalko, vendar sem se tudi jaz kot moji predhodni aktivatorji raje pomaknil nekaj metrov zahodno in pps postavil na robu jase. Na jasi, polni visoke praproti bi bil prostor tudi za postavitev kakšne bolj stisnjene variante dipola inv. V, saj je jasa res majhna. Razgleda s tega vrha pa seveda ni v nobeno smer, ker nas obdaja gozd.

Slika Slika

Kontinuirani QRN, ki ga je omenjal Jure S57XX v svojem poročilu, je na KV še vedno prisoten. Je nekaj vmes med brenčanjem in prasketanjem. Na 7 MHz je S meter kazal S8-9 in na vsem bandu nisem skozi motnjo slišal niti ene postaje. Enako na 10 MHz, na 14 MHz je bilo le malenkost bolje. Tako sem se že sprijaznil, da z delom na KV/cw ne bo na tej aktivaciji nič in sem ob 12.30 po lokalnem času pričel na 144MHz/fm. Po dobre pol ure dela korespondentov ni bilo več in sem se vseeno vrnil na 14 MHz ter se neuspešno oglašal na cq pozive tistih nekaj postaj, ki sem jih slišal skozi motnje. No DF5WBA me je končno le pobral in po končani zvezi me je že čakal Milan S58MU, da sva se premaknila na prosto frekvenco in napravila zvezo. Nadaljeval sem s CQ SOTA, in po zaslugi Milanovega spota sem sicer slišal pile up, ampak zaradi prasketanja sem uspel v 15 minutah izluščiti le 4 postaje. Tako sem raje zaključil, kot da sem mučil korespondente, ki so se mi oglašali na cq jaz pa znaka nisem uspel sprejeti. Aktivacijo sem zaključil s skupno 20 zvezami, 14 na 145/fm in 6 na 14MHz/cw.

Hvala vsem za zveze in Boštjanu S57GB in Milanu S58MU pa tudi za spot.


73, Sergej S51ZJ

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/TK-023 Goli vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

O, so končno dobili dovoljenje, da odkopljejo vhod, ki so ga med II. vojno zaminitrali ... Bo potrebno it malo pofirbcat ;)
Jure S57XX

s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

Re: S5/TK-023 Goli vrh

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Se strinjam, jaz še nisem bil v teh rovih.

Odgovori