S5/TK-028 Ulovka

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/TK-028 Ulovka

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Ko sem se v nedeljo 5.6.2011 odločil za 801 m visoko Ulovko s SOTA oznako S5/TK-028, sem glede na napovedano sonce in napovedane neizbežne krajevne plohe izbral eno krajših poti na vrh, to je tisto, po kateri je Jure S57XX sestopil. Priznam, da je poleg vremenske napovedi izbiri te planinske poti botroval tudi Juretov opis neuspešnega prepričevanja lastnika o neškodljivem prehodu, in nobene volje nisem imel, da bi se na poti srečal ali prepričeval s kakšnimi »dobrimi vilami«.

Slika

V Vrhniki torej zavijemo na cesto za Horjul in po njej do smerokaza Ulovka, ki nas napoti levo. Po asfaltni cesti nadaljujem navzgor cca 5 km in nato ob smerokazu za razgledni stolp zavijemo levo na makadamsko cesto. Po enem kilometru se levo odcepi gozdna cesta za Planino z razglednim stolpom in tu je dovolj prostora za parkiranje izven ceste. Par metrov navzgor po cesti po kateri smo se pripeljali, pa se desno odcepi planinska pot za vrh Ulovke. Na tablici piše da je do vrha 10 minut, sam sem porabil nekaj več časa. Pot poteka po gozdi in je lepa, markirana, nenaporna, tik pod vrhom ob izhodu iz gozda na travnik pa žična ograja za živino. Prebil sem se preko, si ogledal vrh in ostanke smučišča oziroma naprav. Pot iz nasprotne, to je vzhodne strani je še vedno (ali ponovno) zametana z vejevjem on drugo navlako. Kamna, ki bi označeval vrh nisem našel.

Slika Slika

Odcep na planinsko pot in pot navzgor skozi gozd

Slika Slika
Ograja pred vrhom in razgled proti severu

Za delo sem izbral prostor JZ od vrha v gozdu (na varni strani ograje) med parimi bukvami, ki so tako visoke, da s polagalko nisem prišel niti blizu krošenj. Na dež še ni nič kazalo tako da sem se aktivacije lotil brez strehe nad glavo in na 10 MHz je bil po dolgem času pile up, ki sem ga že pogrešal (Royu G4SSH hvala za spot). Po 40 minuta je bilo še vse polno zainteresiranih za zvezo, vendar je bilo grmenje vse glasnejše in ko so se v listju dreves zaslišale kaplje, sem bil prisiljen končati z oddajanjem in si razpeti streho. Takoj ko sem jo postavil se je razbesnela nevihta s treskanjem in konkretnim nalivom, ki je trajal skoraj tričetrt ure. Vetra ni bilo nobenega, tako da sem naliv pod platneno streho prestal popolnoma suh. Ker se je takoj po nevihti pokazalo sonce sem najprej nadaljeval z deloma na 144 MHz/fm. Poskusil sem tudi na 433 MHz/fm, vendar popolnoma neuspešno, verjetno je gostemu listju pripomoglo še obilo vode da mojega signala ni bilo slišati na lokacijah s katerimi sem prej delal na 2 m.
Napravil sem posnetek pps po dežju in ker je bilo tekmovanje FD CW še v teku, sem priključil vertikalko na 7MHz, da bi še kakšno uro delal v tekmovanju. Zaradi nevihtnega vremena je bilo ogromno močnega prasketanja, že po 6 zvezah pa se je nenadoma stemnilo in pričelo kapljati, tako da sem po hitrem postopku pospravil in tik pred dežjem prišel do avta. Nato je deževalo vso pot do Ljubljane.

Slika
pps

Slika
Pot navzdol po nevihti

Skupaj sem za aktivacijo vrha napravil 35 zvez od tega 28 na 10 MHz/cw in 7 na 145/fm.

Hvala vsem za zveze. Se slišimo.

73, Sergej S51ZJ

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/TK-028 Ulovka

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Glede na zadnjo sliko bi se lahko vračal kar s čolnom :D ...
Jure S57XX

Odgovori