S5/TK-034 Bučenica

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 272
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/TK-034 Bučenica

Odgovor Napisal/-a s57x »

Po kratkem postanku v Tolminu in zaužitih poživilih, sva se odpravila do bližnje Bučenice. Izhodišče je, enako kot za sosednji Mrzli vrh, ki je najvišji vrh Cvetja, veliko parkirišče na prevalu Poljance ob cesti Most na Soči Kozaršče (oz. Nova Gorica).

Slika

Kogar zanima zgodovina, se bo z veseljem podal na Pot miru, ki je speljana po Mengorah. V romarski cerkvici Device Marije so se po izročilu zbirali voditelji tolminskega kmečkega upora leta 1713. Tokrat ne bilo na parkirišču nobenih velikih črnih limuzin.
Del Soške fronte, ki se je z Mrzlega vrha spustila v Tolminsko kotlino je potekal po desnem bregu Soče. Obrambni položaji na Mengorah, Bučenici in Cvetju, ki so jih Italijani vseskozi obstreljevali s položajev na Ježi in Hlevniku na pobočju Kolovrata, so branili pomembno cestno in železniško povezavo z notranjostjo monarhije. To ozek ozemlja je poznan kot tolminsko mostišče.
Mahneva jo kar po cesti. Na vrhu klanca so postavljene usmerjevalne table in informacijska točka Poti miru. Tabli sta malo zavajujoči, saj obe kažeta v isto smer. Če hočemo na vrh Bučenice, moramo desno po klancu v breg.

Slika

Slika

Od tu je do vrha samo dobrih 100m višinske razlike. S ceste se le parkrat odpre pogled na okolico.

Značilna "žaga" Kaninskega pogorja
Slika

Mrzli vrh,za njim Krn
Slika


Pod vršnim klancem se cesta razširi.

Slika

Mahnemo je desno po poseki. To je vrh Bučenice:

Slika

Še detajl:

Slika

Tudi tokrat postaviva PPS na vrhu.
Slika

Recimo, da je najlažje pritrditi anteno. Pa nihče mi ne more očitati, da nisem delal z vrha ;) . Ker imamo klekljanje v genih, tudi postavitev antene ne predstavlja večjega problema. Hvala tistemu, ki je zlomil eno šibo, ravno prav nama je prišlo!

Slika


73 es cu Jurij, s57x

Odgovori