S5/TK-011 Srednja gora

Moderator: s58r

S5/TK-011 Srednja gora

OdgovorNapisal/-a s51zj » 28 Okt 2009, 22:45

Čeprav me je prejšnjo nedeljo Javornik (S5/TK-013) presenetil, ko me je pričakal s skoraj zimskimi razmerami, sem se to nedeljo odpravil (tokrat sem bil solo), na sosednjo Srednjo goro z referečno oznako S5/TK-011 in 1275 m nadmorske višine.
Iz Ljubljane "rutinirano" odpeljem po isti poti kot prejšnjo nedeljo. Iz avtoceste v Logatcu nato do Kalc, od tam proti Hrušici. Manj kot kilometer naprej od prelaza na Hrušici je najprej odcep desno s tablico na drevesu, ki kaže za smer Javornik nato je par hiš, ki so na karti označene kot Mlake, takoj za zadnjo hišo pa je odcep desno v hrib – ozka asfaltna cesta. Oznak nisem opazil nobenih ampak to je cesta, ki tudi po specialki kaže, da vodi proti Srednji gori. Garmim me sicer na vsak način priganja naj peljem naprej skozi Podgrad. Ampak ga utišam in sledim tej cesti. Po kilometru rahlega vzpona peljem mimo zadnje hiše, konča se asfalt in nadaljuje makadam. Malo naprej, kjer se ena cesta odcepi ostro desno je že nekaj prostora za parkiranje. Sam nadaljujem še nekoliko naprej, kjer je na desni strani večji prostor za parkiranje. Od tu bo vrha dobro uro zmerne peš hoje. Gozdna cesta je vseskozi lepa makadamska in prevozna za vsak avtomobil. Po kakšnem kilometru hoje skozi gozd pridemo na planotico v podnožju Srednje gore. Pravi vrh je tisti levi.

Slika
Nadaljujem po cesti, kmalu nas tabla usmerja desno, če želimo na Javornik in levo, če želimo na Nanos, oznake za moj vrh nisem videl nobene. Vendar vztrajam po cesti, ki se po kakšnem kilometru konča tako, kot je označena na Geopedini karti 1:25000, nadaljuje pa s traktorsko gozdno potjo.

Slika

Tu se pojavijo prve planinske oznake na drevju. Tik preden pridemo po tej poti na jaso, kjer se pot konča tako v naravi kot na karti, nas planinske označbe usmerijo levo na slabo vidno pot skozi redek gozd in skale.

Slika

Vendar- sveže planinske oznake tako na drevju kot na skalah so zelo na gosto posejane, tako da vrha ne moremo zgrešiti.

Slika

Oznake se nadaljujejo tudi naprej od vrha, tako da nanj očitno pripelje planinska pot tudi iz nasptone strani, čeprav v Geopediinih kartah preko vrha ni označene nobene planinke poti. Vrh je tak, kot so ga opisali že predhodniki. Kup kamenja, mejnik s križem in na kamenju z barvo narisana trigonometrična točka.

Slika
Vrh je poraščen z redkim bukovim gozdom, vendar drevje ni tako visoko niti tako redko, da bi vertikalko za 40 m postavil kjerkoli, ne da bi se sevalec dotikal kakšne veje. Kar nekaj časa in telovadbe sem porabil da sem bil postavitvijo antene kolikor toliko zadovoljen.

Slika
Čeprav je pihala burja, pa je bilo le meter pod vrhom za malo večjo skalo pravo zatišje in tu sem si "postlal". Sonce je skozi redko drevje prav lepo grelo.
Z delom sem pričel na 7 MHz/cw, kazalo je sicer slabo, ker na cq nikakor ni bilo odziva. Ko pa me je pobral HB9BAB (slišal me je za 449) in objavil spot, se je začelo veselje. Dela je bilo za 40 minut, da sem naredil vse, ki so vztrajali in čakali, da pridejo na vrsto. Ko tudi na cq ni bilo več odziva sem se prestavil 2 m in nato še na 70 cm, kjer pa sem naredil le eno zvezo (s Slavkom S53XX). Nato je prišel čas pospravljanja in prijetnega sprehoda navzdol.

Naredil sem 49 zvez. Na 40m/cw jih je bilo 34, na 2m/fm jih je bilo 14 in ena na 70 cm/fm.

Hvala vsem z zveze in spote.

73, Sergej S51ZJ
s51zj
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 16:48

Vrni se na TK - Trnovski gozd, Idrijsko hribovje, Kambreško

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron