S5/TK-001 Kobariški Stol

Moderator: s58r

S5/TK-001 Kobariški Stol

OdgovorNapisal/-a s57xx » 31 Jul 2009, 09:32

O Kobariškem Stolu (1673m) in nejasnostih okoli poimenovanj na kartah, je bilo tu na forumu že precej napisano, zato kaj posebnega nimam dodati. Morda le to, da sem si izbral dokaj neprimeren čas za obisk vrha, saj j ebil avročina in sopara neznosna. Prijetne izkušnje z zadnjih aktivacij (nizke temperature) so me zavedle do te mere, da sem pozabil na morse vplive kri prihajajo po dolini Soče vse do tu gor.

Slika
Poti

Izhodišče:
Za izhodišče izberem nekdanji prehod Učja (ali Učeja), od koder pelje še kar dobra cesta proti sedlu pri planini Božica. Avto pustim nekoliko niže, pri zadnji lovski koči, kjer me počaka lepo v senci (modra).

Dostop:
Glede nadaljevanja ni kaj veliko razmišljati. Po cesti, ki večji del poteka skozi gozd, proti sedlu, kjer se desno odcepi stezica proti vrhu (rdeče). Ko cesta zapusti gozd, se nam odprejo razgledi proti Kaninskemu pogorju.

Slika
Pogled nazaj

Takoj, ko pridemo iz gozda, začnemo čutiti moč sonca. Žal tudi pot proti vrhu, ki dokaj sledi greben, ne pripomore, da bi nas kak vetrič malo ohladil.

Slika
Tik pod vrhom

Pot je drugače čisto prijetna in nenevarna, le tam, kjer se pod vlažno zemljo skrivajo skale, rado malo drsi. Je pa druga težava. Kmalu se pojavijo obadi in njim podobna golazen, ki se sploh ne dajo odgnati. Ene slišiš, drugi pa se čisto potihoprikaradejo in jih začutiš, ko je že prepozno.

Na bandu:
Vrh zaseda stolp, ki je v precej žalostnem stanju in objekt, ki ni dosti boljši. Potrebno je paziti, kod stopiš, saj j epostavljenih kar nekaj »min«, ki pa niso živalskega izvora, razen če tod gojijo živino, ki uporablja toaletni papir.

Slika
Kažipot služi za postavitev antene ...

PPS postavim ob skali, ki označuje vrh. Napisi na njen so komaj še razpoznavni. Po dolgem času ponovno uporabljam KX1. Postaja se odlično obnese, hkrati pa zaseda bistveno manj prostora v nahrbtniku kot K2. Ga bo potrebno večkrat vzeti v hribe.

Slika

Kljub temu, da aktivacija ni bila najavljena na SOTAWatch, na bandu hitro nastane veselica. Levji delež zvez prinese 40m, skok na 30m ni kaj prida produktiven, 20m pa je strel v prazno, zato sledi pospravljanje in odhod proti avtu. Kljub vsemu se v logu nabere okrog 50 zvez.

Sestop:
Poteka delno po poti dostopa, delno po opuščeni cesti, ki je povezovala Italijanske položaje med 1. vojno (ni vrisane sledi). Na grebenu južno od planine (Mali vrh) so še dobro vidni ostanki strelskih jarkov in zaklonov.

Slika
Planina Božica

Zaključek:
Nezahteven izlet, a sem se ga lotil v prevročem vremenu. Še kako je pasalo, da sem zadnji del poti naredil v gozdu in se nekoliko ohladil, predno sem se vsedel v avto, ki je čakal v senci. V dopustniških časih je cesta z Učje dokaj prometna in je kar nekaj težav pri srečevanju. Glevnoi vzrok prometa so jadralni padalci, ki jih na veliko vozijo na sedlo. Presenetilo me je spoznanje, da je tudi cesta iz Breginjskega konca (južno pobočje) precej oblegana. Na obeh najdete vse od osebnih avtov, kombijev in terencev.
Jure S57XX
Uporabniški avatar
s57xx
 
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 06:08
Kraj: Škofja Loka

Vrni se na TK - Trnovski gozd, Idrijsko hribovje, Kambreško

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron