S5/TK-021 Sveti Lovrenc (Gora)

Moderator: s58r

S5/TK-021 Sveti Lovrenc (Gora)

OdgovorNapisal/-a s51zj » 30 Jun 2009, 05:20

Ko so se v četrtek 25.6.2009 oblaki dopoldne razkopali in je kazalo, da bo nekaj lepega vremena, sem se odločil za aktivacijo Svetega Lovrenca (Gora) z referenčno oznako S5/TK-021, s 1020 m nadmorske višine. Praznični dan kot nalašč za mojo prvo aktivacijo s Sota zastavico. Zanjo zahvala Radotu.

Tja sva se z drago odpeljala po nekoliko neobičajni poti – po stari cesti čez Logatec, v Kalcah levo na cesto proti Colu. Iz te ceste je nekaj označenih odcepov na makadamske gozdne ceste za smer Gorenje, Bukovje, Predjamo. Eden je pred Hrušico, eden je prav ob gostilni na Hrušici, po katerem sva se vrnila in tretji je iz Podkraja nekaj kilometrov naprej, po katerem sva zavila tokrat. Makadamska cesta nas pripelje na asfaltirano cesto nekaj km pred vasjo Bukovje, kjer že uzremo Sveti Lovrenc.

Slika

V Bukovju zaviješ levo proti vasi Gorenje. Skozi vas mimo cerkve v smeri lovskega doma. Ob odcepu za lovski dom in parkirišče je tudi oznaka za planinsko pot na Sv. Lovrenc. Ker želim zaradi spremenljivega vremena skrajšati pešačenje na vrh, nadaljujem z vožnjo po makadamski cesti. Ko sem na točki severno nad Sv. Lovrencem pri odcepu zavijem desno, nato pri naslednjem razcepu še enkrat desno navzgor in po nekaj deset metrih se cesta konča na manjši jasici, kjer parkiram.

Slika

Od tu nadaljujeva proti vrhu peš po poti, ki sicer nima planinskih označb vendar nas po 15 minutah sopihanja pripelje do cerkvice Svetega Lovrenca.

Slika Slika

Od tu je še 5 minit do vrha. Vrh je označen s sezidanim podstavkom s ploščo, na njej piše, da je nadmorska višina 1019 m. Lepi razgledi na vasi pod Sv. Lovrencem in hribovje na južno stran (od vzhoda do zahoda), severna stran je zaraščena. Vidimo Slivnico, Javornik, Lonico, Snežnik….Če hočemo videti Nanos na zahodu, moramo par korakov navzdol po južnem pobočju. Prostora ni pretirano veliko, vendar bi se našel tudi za inv. V na 40 m.

Slika Slika

Slika

Čeprav je nad Sv. Lovrencem pripekalo sonce, tako da sem se zaradi lovljenja sence stisnil pod en grm in se odpovedal udobju klopce, je bilo proti severu ves čas precej temno nebo. Zato sem se odločil najprej za delo na 144 Mhz. Malo pred 13. uro po lokalnem času sem prvič poklical cq SOTA in v dobre pol ure se je v logu nabralo 17 sogovornikov. Od najdlje se je oglasil iz Velenja Mladen, S57PY. Nato presedlam na 7MHz, z DL6HP/p narediva zvezo S2S. Atmosferske motnje so hude. Na cq se mi nihče ne oglasi. Grmenje je vse bližje. Skrajšam vertikalko in radiale na 10MHz, ob 12:44 UTC naredim eno zvezo z GW. Ob Nanosu že dežuje, oblaki s severa zakrijejo sonce.

SlikaSlika

Grmi ne preblizu, vendar zamolklo in ravno prav grozeče, da pospravim opremo in se odpraviva navzdol. Na pol poti vse kaže, kot da ne bo iz grmenja nič, vendar tik preden prispeva iz gozda nazaj na jaso kjer je avto, že dežuje, tako da naju nekaj dežja, preden se vkrcava, le ulovi. No, še preden se pripeljeva do Bukovja je dež tudi ponehal in je spet posijalo sonce. Čisto aprilsko.

Narejenih je bilo 19 QSO, od tega 17 na 2m, ena na 40 in ena na 30m. Dve zvezi sta bili S2S.
Vsem hvala za zveze.

73
Sergej, S51ZJ
s51zj
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 16:48

Vrni se na TK - Trnovski gozd, Idrijsko hribovje, Kambreško

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron