S5/TK-008 Veliki Češevnik

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/TK-008 Veliki Češevnik

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Veliki Češevnik, Poldanovec in Veliki Bukovec tvorijo ogrlico vrhov med dolino Trebuše na eni in Čepovanskim dolom na drugi strani. Na kartah utegnete najti tudi razpotegnjen napis Govci, ki se potegne čez območje vseh treh vrhov. Proti JV se veriga nadaljuje proti Golakom, na severu pa pademo v dolino Idrijce. Tudi V. Češevnik bo, kljub svojim 1349m višine, kmalu romal v SOTA pozabo.

Veliki Češevnik sprva sploh ni bil v mojih načrtih. Glavni cilj tega dne je bil nekoliko nižji sosed Poldanovec, s katerega se odpirajo lepi razgledi. Ker pa sem bil dovolj zgoden, dnevi so dolgi, gozdne ceste dobre, bi bilo škoda, da ne pomolim nos tudi na vrh, ki mu, po poročilih prejšnjih aktivatorjev, vladajo koprive.

Iz izhodišča za Poldanovec se vračam proti Lokvam. Odcep dokaj nove ceste, ki vodi desno, po zahodnem pobočju Češevnika, sem opazil že zjutraj. Avto pustim na prvem mestu, kjer sem ga lahko lepo umaknil s ceste. Ha, ko bi bilo toliko prometa :lol:.

Nahrbtnik na rame in malo gor in dol po cesti pogledat, če je slučajno kje kaj podobnega vlaki ali stezici. Seveda ne najdem nič, zato juriš na gliho v breg. Pa me hitro sreča pamet. Pri plezanju z nivoja ceste, ki je vrezana v pobočje, se mi posuje zemlja in kamenje in malo manjka, da ne telebnem na hrbet nazaj na cesto. Bo potrebno bolj po pameti.

Slika

Pot proti vrhu je posejana s podrtim drevjem, rožami, skalami, ki običajno niso najbolj stabilne, listjem, pod katerim se skrivajo gladke veje, mahom, … Za dobrega pol kilometra poti porabim več, kot zjutraj za Poldanovec.

Vrh je zaraščen, na njemu kraljujejo muhe in polomljeno drevje. K sreči se koprive in drugo rastje po zimskem spanju še niso povsem opomogle, zato zelena podlaga ne sega preko kolen. Ne preveč vneto raziščem vrh a kake oznake ne najdem.

Slika

Utaborim se v senci, fiberglas privežem ob manjše drevo, vertikalko direktno v postajo in lahko začnemo. Ura ni ravno najbolj prava, zato tudi gužva ni prevelika. Z veseljem ugotovim, da smo v zraku tri »osmice«: CP-008, RG-008 in TK-008. Kmalu po petdeseti zvezi se popolno ustavi in preizkusim še 2m. Očitno, so se UKV-jaši po maratonu odpravili na kosilo, zato kmalu ugotovim, da sem UKV anteno postavil zastonj.

Slika
Slika

Pospravim in se, še bolj previdno kot pri vzponu, namenim proti avtu, od tam pa v smeri Lokev, ki so jih od zjutraj zavzeli vedno preglasni zahodni sosedje, zato se ne ustavim niti na pijačo. Raje nadaljujem skozi Čepovan in po obnovljeni asfaltni cesti v smeri železniške postaje Most na Soči. V Loko se vrnem po Baški grapi, kjer se malo pod Petrovim Brdom ustavim še na zasluženo krepčilo.

Takole Veliki Češevnik – videl sem te trikrat: prvič zadnjič in nikoli več.

Nekaj slik je tudi v galeriji.
Jure S57XX

Odgovori