S5/PK-005 Žigartov vrh

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/PK-005 Žigartov vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Žigartov vrh (PK-005) se mi je zaradi slabega vremena izmuznil začetek junija. Takrat sem se na izhodišču obrnil, saj je ob prihodu deževalo. Tokrat je bilo drugače. Do izhodišča se pripeljem z Rogle, ki je bila predhodno izhodišče za naskok na Mulejev vrh.

Slika

Z Rogle nadaljujem po cesti proti Peskom, tam se držimo desno. Cesta je sprva še kar dobra, a postaja od spodnje postaje sedežnice na Jurgovem vse slabša in slabša. Na nekaterih mestih jo je potok Oplotnica dobro odnesel in nič ni videti, da bi se kdo kaj veliko sekiral in si belil glavo s sanacijo. Po cca 700 višinskih metrih spusta se nad Lukanjo ponovno pričnemo dvigati proti razpotju, ki vodi na Osankarico, proti Sv. Trem kraljem ali po »turistični« cesti proti Arehu. Odločim se za turistično cesto, ki komaj zasluži ime cesta. Izredno slab makadam, ki mu je vreme odneslo nasutje in ostajajo le kamni. Morda je cesta preko Treh kraljev kaj boljša (vsaj do tja je zagotovo), obe pa se združita malo nad zaščitenim območjem Šumika. Od tu proti Arehu je ponovno malo bolje, a ni ravno za prehvalit.

Slika

Izhodišče sem si izbral že junija – pričetek precej široke dovozne ceste za smučišče, ki se konča nekaj pod vrhom. Morda bi kdo s ceste ril z avtom še naprej po smučišču, a se zelo hitro pojavijo konkretni kanali za vodo. Vse skupaj je markirano, tako da ni kaj zgrešiti – če le gledaš okoli sebe in se držiš grebena. Nezahteven vzpon vzame približno pol ure. Kakih hudih razgledov ne boste deležni. Vrh je obraščen, a je na njem dovolj velika jasa, da je mogoče brez posebnih težav postaviti antene. Slabe občutke vzbuja le močno poškodovan geodetski stolp podoben tistemu na Trdinovem vrhu. Samo vprašanje je, kdaj se bo vse skupaj podrlo.

Slika

Aktivnost je nekoliko boljša kot zjutraj z Mulejevega vrha, a se vse skupaj vseeno prehitro konča. Pospravim in se vračam po isti poti do avta in nato proti Arehu, kjer se v koči malo oddahnem. Pod Arehom pripravljajo za asfaltiranje zadnje metre resno obnovljene ceste. Dostop s te smeri je vsekakor boljši kot tam, kjer sem se vozil ob prihodu. Spust proti Hočam in AC ter povratek proti domu mine brez posebnosti.

Par slik v večjem formatu je tukaj.
Jure S57XX

Odgovori