S5/PK-003 Mulejev vrh

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/PK-003 Mulejev vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Z Mulejevim vrhom (PK-003) pričenjam dopustniške aktivacije po Pohorju. Idealno izhodišče je športno – rekreacijsko – dopustniški kompleks na Rogli. Do tja se najhitreje pripeljem preko Zreč. Vožnja iz Škofje Loke vzame približno dve uri.

Slika

Vrh leži ob dobro uhojeni in široki poti, ki vodi iz Rogle do Lovrenških jezer. Najbolje bo, da v prvem delu pohoda sledite oznake za jezera. Iz parkirišča se mimo stadiona nekoliko spustimo in nadaljuje skoraj po ravnem naprej čez pašnike do roba gozda, kjer se nahaja spomenik. Malce vzpenjanja mimo Ostruščice, nato pa nekoliko več spusta na sedlo Komisija, da vzamem zalet za slabih 100 višincev proti Volovski planji in končnemu cilju.
Zadnji del poti grem po stezici, ki so jo uhodile živali in (ali) nabiralci borovnic. Iz gozda v bližini vrha pokuka parabola. Seveda preverim, kaj se tam skriva in najdem radioamatersko postojanko. V drevju se skriva še teleskopski stolp z UHF antenami. Morda vse skupaj še ostanek AA UHF tekmovanja, kdo bi vedel.

Slika

Vrh je označen na robu močvirnate planjave. Kljub dolgotrajni suši je tu vse mokro in moraš paziti, da ne stopiš v kako luknjo polno vode, ki se skriva pod resjem in drugim rastjem. Po občutku bi rekel, da je morda točka, kjer stoji postojanka, celo malce više od mesta, kjer naj bi bil vrh, a karte v merilu 1:5000 tega ne potrdijo.

Slika

Po prvem spopadu z nadležnimi muhami hitro postavim PPS. Malo sem skeptičen, če bodo klini ostali v šotnatih tleh, a se vse dobro konča. K sreči ni prehudega vetra. Band ni najbolj navdušujoč. Postaj ni ravno v izobilju, tudi pogoji niso najboljši. Kljub vsemu preveč ne pokvarim običajnega povprečja zvez posamezne aktivacije. Ko nikogar več ne zanimam, pospravim in jo po nekoliko spremenjeni poti mahnem proti izhodišču. Malo pred Komisijo opazim shojeno pot preko travnika desno nad potjo. Naredim ovinek in najdem obeležje, ki pravi, da so proti koncu vojne na tistem travniku zavezniki s padali spuščali opremo.

Slika

Nezahteven pohod, ki ga je v primeru daljšega zadrževanja na Rogli smiselno podaljšati do Lovrenških jezer. Ta sem obiskal že enkrat prej in ker sem imel v planu še en vrh, sem jih tokrat izpustil. Pot z Rogle do vrha vzame približno uro. Jasa na Mulejevem vrhu je dovolj velika, da lahko postavite kar se vam ljubi. Priporočam :)

Še nekaj slik
Jure S57XX

Odgovori