KS/S5-027 Veliki Rogatec

Moderator: s58r

Odgovori
S56VHR
Prispevkov: 2
Pridružen: 05 Feb 2012, 09:02

KS/S5-027 Veliki Rogatec

Odgovor Napisal/-a S56VHR »

Vzpon na Veliki Rogatec sem načrtoval kar nekaj časa. Ker ga v zimskih in jesenskih dneh (kadar ni listja na sosedovem drevesu) lahko opazujem z balkona me je še bolj vabil. Ker so bili zadnji lepi jesenski dnevi sem jih izkoristil za aktivacijo. Z avtom sem se zapeljal do Gornjega Grada, kjer sem takoj za mostom zavil desno proti Sv. Lenartu. Po cesti sem se peljal do odcepa za cerkvico in namesto desno sem nadaljeval levo naprej do konca ceste. Tam je kažipot za Kal.
Slika
Po strmi poti se vzpnemo na greben, od koder je pot bolj položna in se počasi dviguje proti sedlu. Pred sedlom se sprehodimo pod velbom,
Slika
nakar prispemo do Kala, kjer nadaljujemo po potki, ki je se nadaljuje v smrekov gozd.
SlikaSlikaSlika
Med dobro označeno precej strmo potjo, ki se prične med dvema drevesoma in nadaljuje po gozdu je tudi nezavarovan zahteven odsek, ki ga planincem z vrtoglavico ali pomanjkanjem osnovnih plezalnih spretnosti odsvetujem. Pot po grebenu je potem bolj položna.
Slika
Začetek "plezalne poti"Slika
Pogled nazaj proti gozdu
SlikaSlika
Pogled z grebena nazaj proti Kalu in proti vrhu

Vzpon na Veliki Rogatec bo prijeten v vseh letnih časih, nanj pa se nikar ne odpravljajte, kadar so poti zasnežene ali poledenele. Dobra obutev in planinske palice so skoraj obvezne, razen za končni vzpon. Opreme za samovarovanje ali čelade na plezalni poti proti vrhu Velikega Rogatca ne boste potrebovali.
Najlepše bo seveda pozno pomladi, ko vas bodo razveseljevale rože, ki jih vidite le še redkokje (tla tega grebena imajo namreč zanimivo geološko sestavo), ali jeseni, ko lahko pod vrhom in po grebenu občudujete jesenske macesne.
Za povratek sem izbral pot proti kmetiji Špeh, ta pot pa je opisana že v drugi objavi. Pot je prijetna in v suhih razmerah nezahtevna.
Slika
Pot pod grebenom od kmetije do Kala je speljana po prijetni gozdni poti, ki je označena na tabli pod prihodom iz gozda.
Slika
Bivak na Kalu

Na vrhu, kjer je bilo prijetno sončno vreme sem naredil 15 vez, z motnjami ni bilo težav prav tako pa je veliko možnosti za postavitev antene.

Slika

OPIS POTI
Veliki Rogatec: 1557 m
Izhodišče–Gornji Grad in desno proti sv. Lenartu
Od odcepa za Sv. Lenart še naprejdo konca ceste, kjer je kažipot za sedlo Kal: 35 minut
Kal–Veliki Rogatec: 50 minut
Veliki Rogatec–Zgornji Špeh: 40 minut
Zgornji Špeh in nazaj proti Kalu in Lepenatki: 30 minut
Skupaj: 4 ure

73, Robi S56VHR

Odgovori