S5/KA-026 Bukovec

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/KA-026 Bukovec

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Bukovec (1506m) se nahaja zahodno nad dolino Kokre. Hrib je v glavnem poraščen, zato je bil kar pravšnja izbira za vroč poleten dan.

Slika
Poti

Izhodišče:
Za izhodišče si s Stanetom (S52RO), za katerega je to prva bolj »resna« aktivacija, izbereva kmetijo Rezman (modra sled). Odcep gozdne ceste boste našli malo naprej od gostišča Kanonir. Midva ga zagledava prepozno in zaradi nestrpnega voznika za nama, ki mi sedi dobesedno na »aspuhu«, zapeljeva mimo. Gozdna cesta, ki pelje do kmetij Rezman in Močnik je odlična, a zelo strma. Nisem prepričan, da bi mi uspelo speljat, če bi moral v bregu ustaviti. Zapeljeva se mimo objektov in ustaviva ob cesti, kjer ni ravno veliko prostora za parkiranje.

Slika
Sledimo markirano pot za Stegovnik

Dostop:
Ob cesti opazimo oznko in markacijo, ki nas vodi v smer Stegovnika – čez Močnikovo sedlo. Na ortofoto posnetkih se sicer vidi, da je po južnem in zahodnem pobočju Bukovca kar nekaj novih gozdnih cest in vlak, ki jih v kartah ni. Pripeljale naj bi v bližino vrha, a nas nato čaka hudo strm vzpon po brezpotju.

Slika

Vseeno se odločiva, da se raje drživa severne poti, ki je nezahtevna in dokaj lepo speljana do Močnikovega sedla. Zadnji del poti bi bil v deževnem vremenu težaven, saj poteka kar po strugi hudournika.

Slika

Na sedlu nama zagode prevoz :lol: , zato se Stane spravi k menjavi gume. Od tu naprej moramo slediti neoznačeno stezico, ki poteka naravnost po grebenu. Deloma je zaradi visoke trave težko opazna. V mokrem vremenu bi bila pot zoprna, saj že v suhem noga rada zdrsne na gladki podlagi. Dober orientir predstavlja stara žična ograja, ki je večinom apodrta, zato je potrebno paziti, da se ne zapletemo v žice na tleh. Ograja vodi vse od sedla pa skoraj na sam vrh.

Slika
Iskanje prehoda

Malo pod grebenom, kjer se pot usmeri na vzhod, naletiva na obsežno območje podrtih smrek. Plezanje preko njih odsvetujem, se pa da brez težav najti prehod malce levo do grebena – gledano v smeri pohoda.

Slika
Zadnji del dostopa je bolj prijeten

Ko premagamo to prepreko je pot po izrazitem grebenu le še prijeten sprehod, ki nas hitro pripelje na vrh, ki nima oznake ali pa je nisva uspela najti zaradi kopriv. Z vrha imamo lep razgled na Storžič, Veliki Javornik, Javorče, Stegovnik, del Košute in naprej proti Virnikovem Grintavcu in Pristovškem Storžiču.

Slika
Razgled

Na bandu:
Oprema je hitro postavljena. Začnam na 40m, kjer nastane že po prvem QRL? prav neverjetna zmešnjava. Vsakič, ko se pojavim na bandu v nedeljo, je hujše. Tako kot nedeljski šoferji, bomo sedaj morali uvesti še pojem nedeljski operaterji, uff! Stane začne na UKV- ju, kjer se hitro izkaže, da so očitno UKV lovci na dopustu.

Slika

Namesto tega podeli nekaj točk v AA Ctestu tako, da ni zastonj nosil FT817 na hrib. Kasneje se zamenjava, kar je za Staneta pravi šok. Po nekaj zvezah mu le svetujem, naj dela raje v »kontest« stilu. Okoli pol dvanajste se senca umakne in sonce prične neznosno pripekati, zato bo po cca 100 zvezah čas za pospravljenje in umik v dolino.

Slika

Sestop:
Idejo, da bi pri spustu poiskala pot do kake gozdne ceste in se po njej vrnila do avta sva opustila takoj, ko sva videla strmine, posejane z podrtimi suhimi smrekami in špičastimi ostanki vej, ki samo čakajo, da se kdo natakne nanje :? . Zato ostaneva na preizkušeni poti, kar se izkaže za pametno odločitev. Gozd in veter sta poskrbela, da je bil sestop prav prijeten – vsaj od Močnikovega sedla naprej, ko strmina postane bolj prijetna do kolen. Na sedlu opaziva, da nama je nekdo med najinim osvajanjem Bukovca odpeljal traktor :lol:.

Slika

Doli pri avtu pa se ustrašiva, da sva do dobra zašla, saj se okrog potikajo prav netipične živali za te konce.

Zaključek:
Prijeten pohod, ki pa po dolgotrajnem deževju lahko postane problematičen - drseč teren, hudournik. Nama je vzelo slabi dve uri z avzpon in dobro uro za spust. Direktne vzpone »na počez« bi odsvetoval, saj je pot, po kateri sva hodila, njmanj strma, pa še tu (posebno pri sestopu) opazimo in občutimo na kolenih, da je breg dobro pokonci postavljen. Narejenih je bilo nekaj preko 100 zvez, med katerimi jih je bilo kar nekaj tudi S2S.

Nekaj več slik je v albumu ...
Zadnjič spremenil s57xx, dne 03 Avg 2009, 16:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Jure S57XX

s56ubs
Prispevkov: 4
Pridružen: 24 Dec 2008, 16:24

Re: S5/KA-026 Bukovec

Odgovor Napisal/-a s56ubs »

Pozdrav,

žival na spodnji sliki ni tako nenavadna za te kraje, pravzaprav je precej tipična za Jezersko in okoliške kraje. Po informacijah z nekega drugega planinskega foruma se pa imenuje pristovški gams :lol: , vsaka podobnost z lamo ali njenimi bližnjimi sorodniki je zgolj slučajna :( .

Miran

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/KA-026 Bukovec

Odgovor Napisal/-a s57xx »

:D :D ...

V osnovno psoročilo dodana še povezava do albuma
Jure S57XX

Odgovori