S5/KA-020 Pristovnikova planina - odpovedan

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/KA-020 Pristovnikova planina - odpovedan

Odgovor Napisal/-a s57xx »

1670m (tudi 1667 se najde na kartah) visoki vrh, ki se nahaja neposredno nad nekdanjim mejnim prehodom Jezersko, je poimenovan po Pristovnikovi planini, ki se nahaja na Avstrijski strani meje. V bližini, a prav tako preko meje, se nahaja Pristovški Storžič, ki ga morda marsikdo precej bolje pozna.

Milan, ki je bil pred nekaj časa na sosednem vrhu – Virnikov Grintavec, ga predlaga kot cilj današnje skupne odprave. No, končno en vrh, ki bo ponovno malo bolj razgleden, si mislim. Iz Loke kreneva ob 06.00, kako minuto čez sedmo sva na prehodu Jezersko, kjer nadaljujeva po gozdni cesti, ki se takoj za našim nekdanjim objektom usmeri levo po pobočju. Dokaj solidna gozdna cesta naju pripelje malo naprej od karavla, ki je na kartah označena kot Ankova planina.

Pot nadaljujeva peš po Avstrijski strani meje. Začetek je prav obetaven, saj je tam speljana široka makadamska cesta, ki jo slediva do ovinka tam nekje na 1440mnm. Tu se najprej lotiva »poseke«, ki je označevala nekdanjo mejo.

Hitro vidiva, da tu ne hodi živa duša, le kaki izgubljeni gams, saj je poseka krepko zaraščena z vsem mogočim, kar ovira hojo. Poizkusiva se umakniti v gozd, a tu naletiva na podoben problem, kot jaz pred dnevi na Štedel vrhu – suhe veje smrek. Da bo mera polna, malo naprej od mejnega kamna XXIII/116 zadeneva na kamnite stene, ki se pnejo proti vrhu. Nič ne pomaga.

Potrebno je poiskati pot pod stenami in se priključiti poti, ki s prehoda po Avstrijski strani pelje v smeri Pristovškega Storžiča (opisana je na http://www.hribi.net). Počasi iščeva varen korak preko melišč, ki jih prerašča grmovje. Avstrijska pot je ravno tam, kjer jo pričakujeva. Tudi cilj se že vidi v daljavi. Sedaj pa bo!

Pot se postavi precej pokonci, pojavijo se prve zajle. Po GPS-u sva že na višini najinega cilja, le kakih 200-300m preveč severno. Do sedal, ki se ga da razbrati po kartah, nato pa se obrneva v pravi smeri.

Ko prideva do špranje (tistemu bi težko rekli sedlo) pa naju čaka presenečenje. Lep razgled proti grebenu Košute in prepadne stene v smeri, kamor bi želela iti. Stegovanje vratov in oprezanje za kako stezico, ne obrodi sadov. Nič ne pomaga, nazaj bo treba.

Ob spustu gledam, če bi se kje dalo zdrenjati skozi gosto smrečje desno od poti v breg, saj za tistim drevjem slutim bližino vrha. Nič. Prideva precej nizko, do travnatega pobočja, ki pa se v zgornjem koncu končajo pod stenami. Vsa zadeva malce spominja na Ratitovec v malem, le da bo tu potrebno poiskati primeren prehod skozi skale.

Krajši postanek in izračun nama pokaže, da bi v primeru, če bi takoj »zadela« pravo pot proti vrhu, lahko na bandu ostala zgolj 30-45minut, kar pa ni zadosti niti, da se poležejo prvi pile-upi. Taka aktivacija pa ni po najinem okusu. Drugi argumenti, da sva se odločila za umik pa so tile: nimava čelad, nimava močnih dolgih hlač, tile konci so kar znani po kačah, saj je precej vode, zato sva že po delu poti, kjer so zajle, prijeti pa je potrebno tudi kak kamen gledala, za kaj bova zagrabila.

Nič ne pomaga, hriba ne bo nihče odnesel. Jesenski poizkus, ko bodo macesni rumeni, bo lahko še lepši. Spustiva se po Avstrijski strani, kjer pripelje gozdna cesta precej više. Od prehoda naprej naju čaka še znana cesta, po kateri sva se peljala zjutraj, nato pa spust do jezera in hlajenje v senci.

Kljub temu, da nisva osvojila vrha, nisva razočarana. Za nama je bil zanimiv, mestoma tudi neprijeten pohod. Za spremembo je bilo kar nekaj razgledov, saj so nekateri deli poti lepo razgledni.

Slike so tokrat zgolj TULE.
Jure S57XX

S53MN
Prispevkov: 157
Pridružen: 19 Avg 2008, 21:32

Re: S5/KA-020 Pristovnikova planina - odpovedan

Odgovor Napisal/-a S53MN »

A mi lahko, prosim pošlješ tisto fotko, ki sem jo komentiral v polni velikosti na andrej.s53mn@gmail.com?

Hvala in 73!
73 de Andrej - S53MN

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/KA-020 Pristovnikova planina - odpovedan

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Dobiš!

Je pa zagrabilo ono :lol: ...
Jure S57XX

Odgovori