OE/KT-149 Tromeja - Peč

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

OE/KT-149 Tromeja - Peč

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Prestavil iz KA. Torej:

Peč oziroma Tromeja (1509m) je vrh na stičišču meja Slovenije, Italije in Avstrije. Še več. Poleg tega predstavlja tudi stičišče treh velikih jezikovnih skupin – Slovanov, Romanov in Germanov. Prav zaradi tega je še dodaten magnet za obiskovalce.

Izhodišče:
Pot do Izhodišča je opisana v poročilu o aktivaciji KA-025, zato je ne bom ponavljal. Za lažjo predstavo pa si vseeno še enkrat oglejmo karto.

Slika

Dostop (modra sled od avta naprej):
Od avta nadaljujem kar po cesti, ki vodi vse do RTV stolpa in objekta. Brez problemov bi se dalo tudi pripeljati, a približno 45minutni sprehod s Petelinjeka po dvournem sedenju še kako paše.

Slika

Ob RTV stolpu se odpre pogled proti Planici. Oznaka za vrh in tromejni kamen je nekaj deset metrov za nami in nekoliko više

Slika

Precej ljudi in konji, ki se motajo okrog oznake jezikovnih skupin, je zavzelo vrh in me prisililo, da se umaknem nekoliko bolj na Avstrijsko stran. Tu najdem tudi nekaj sence, pa še skrbeti mi ni treba, da bi se usedel v kako konjsko figo. Prostora za postavljanje kakršnih koli anten na OE strani meje je več kot dovolj.

Slika

Najprej poizkusim na 2m kot OE/S57XX/p, pa ni nobenega odziva. Nič čudnega, saj je lokacija še bolj v luknji – vsaj kar se naše, domače, smeri tiče. KV prinese nekaj starih znancev in nekaj novih znakov. Še posebno se razveselim prve zveze z 4U1ITU, ki me pobere kljub hudemu pile–upu, ki ga je imel. Če bi zadevo najavil, bi bilo verjetno tudi lovcev več, a tudi tako ni dolgčas. Zaključim po uri dela, že malo naveličan, ko se mi po petih minutah klicanja v prazno nihče več ne javi.

Spust (modra sled):
Nazaj po cesti do avta in na zasluženo okrepčilo tristo metrov niže v karavli, kamor pridem malo pred 16 uro.

Slika

Ravno še ujamem odpiralni čas in z veseljem pomlatim divjačinski golaž. Tako, za danes smo opravili, le še ura vožnje do doma me čaka.

Zaključek:
Aktivacija obeh vrhov mi je v celoti vzela 11 ur. Od tega je bilo približno dobre tri ure dela na postaji, ostalo pa vožnje, hoje, postavljanja in pospravljanja anten in opreme ter dobre pol ure za pozno kosilo.

Nenevaren in prijeten izlet, primeren za vsakogar. Da bi spravili aktivacijo »pod streho« samo na UKV-ju, bi prav tako potrebovali večje antene in kak watt več – ali pa nekaj večjo aktivnosti v smeri DL, OE, OK, OM.

Nekaj slik je še TUKAJ.
Jure S57XX

Odgovori