S5/JA-042 Mrzli vrh

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
S56LXN
Prispevkov: 246
Pridružen: 14 Jan 2009, 08:30

S5/JA-042 Mrzli vrh

Odgovor Napisal/-a S56LXN »

SOTA postaja vse dražja!

Če hočeš aktivirati še neosvojene vrhove, je vožnja z avtom čedalje daljša, bencin se draži, včasih moraš pod vrh z dvema avtoma, pa še kaj se bo našlo.

Po treh opisih Jurija, ki je dostopal iz vasi Krn, sem se jaz odločil za dovoz iz Zatolmina. Do tu je iz Kamnika 95km. Skozi naselje je kar težko najti brez pomoči pot proti planini Prétovč. Kljub znaku za prepovedan promet za nelokalce je treba voziti naravnost strmo navzgor skozi vas. Nekje je med hišami komaj dovolj prostora za avto z zunanjimi ogledali. Pred hišo z dvojnimi garažnimi lesenimi svetlorjavimi vrati sem zavil desno še strmeje po ozki na novo asfaltirani cesti iz vasi. Potem pa po zelo ozki cesti po starem slabem asfaltu, nato je cesta neka časa betonirana, zgornji del pa kamnit ali blaten. Brez terenca je ta cesta zelo težko prevozna. Vseskozi je cesta zelo ozka, če pa ti pripelje nasproti avto, enemu ne uide vzvratna vožnja kilometer, ali pa tudi dva. In tako do višine 1124m do sedla pod planino Prétovč

Sedaj, ko na planinah ni več živine, ograj ni treba več zapirati

Slika


Sirarna na planini Prétovč, sedaj zaprta. Sira ni! SOTA vrh nad mlekarno levo

Slika


Visoč vrh na nasprotni severni strani
Slika


Tabli, ena z vrisano potjo, le da sem jaz pri golobčku – »pot miru« zavil desno nad gozdom po brezpotju, zato tudi gornji podnaslov.

Slika SlikaV senci je bila po travi še slana , v koritu pa led

Slika


Še enkrat Visoč vrh s cesto

SlikaLevo od sirarne je pot vodila navzgor. Na tabli je pisalo, da je do vrha 45 minut. Toda višje sem zgrešil levi odcep, šel desno za ograjo nad gozdom, nato pa levo navzgor po brezpotju v smeri vrha.

Med potjo sem videl dosti železnih ostankov iz 1. sv. vojne

SlikaPod vršnim grebenom sem spet naletel na pot. Ki je označena s stebrički, spodaj sirarna

SlikaOstanki utrdb

Slika


Po eni uri sem prispel na vrh

SlikaTu pa lepi razgledi proti severu na Krn, Batognico in Vrh nad Peski, spredaj pa Maselnik , Vrh Lipnika in Veliki Stador

Slika


Kanin

Slika Slika


Dolina Soče

Slika SlikaOstani strelskih jarkov, dosti zasuti s kamenjem. Kot je omenil že Jurij, je bila nekje razdalja med AO in I jarki le 20m.

SlikaŠe moji anteni na vrhu

SlikaNaredil sem 10 zvez na 40m, nato pa še 7 na 2m in 2 na 4m s Francijem in kamniškim Janezom.

Navzdol sem se spet odpravil malo po svoje. Kot navzgor, sem tudi navzdol večkrat prestopal ograjo iz bodeče žice. Ko pa sem prišel lačen do avta, kjer sem imel malico, pa groza: zunanji žep, kjer sem imel avtomobilske ključe, je bil raztrgan. Ključev nikjer! GOTOF SEM!
Nahrbtnik sem pustil za avtom in odhitel še enkrat na hrib približno tam, kjer sem hodil. Gledal sem sem in tja, a ključev nisem našel. Mogoče bi preje našel iglo v senu, bi se vsaj zbodel.

S cmokom v grlu sem poklical ženo v Kamnik, da mi z Micro pripelje rezervne ključe. Raje ne bom povedal, kaj sem vse moral poslušati o meni, hribih in seveda o SOTA. Ampak da jih bo pripeljala.

Sam sem se odpravil peš po gorski cesti navzdol, s ceste pa sem odstranjeval večje kamne, kajti ženin avto je spodaj dosti nižji.

Edina svetla točka je bil pogled v dolino Tolminke z Javorco in zemeljskim plazom.

SlikaPo dveh urah mukotrpne hoje po spodnjem delu strme betonirane oz. asfaltirane ceste sem prišel v Zatolmin v gostilno na dobro kosilo. Potem pa spet peš ženi nasproti, ki sem jo srečal na začetku Tolmina. Bom jaz vozil, ker že poznam pot, sem dejal. Jasno, da se moral vse litanije poslušati še parkrat. Ne vem, ali so me bolj pekli podplati, ali bolela ušesa. Z Micro pa tako: na strmih ovinkih je komaj potegnila v hrib, spodaj sem moral 100m vzvratno, da smo se lahko srečali z ozko Pando. Žena, ki je sedela na desni prepadni strani je večino poti vreščala od strahu. Na makadamu po temi pa se je začelo praskanje skal po trebuhu avta in prebijanje čez blato. Uničil mi boš nov avto! Kdaj bo že konec tega kolovoza? Pa spet tiste litanije, pa …
Končno sva le prispela do mojega avta. Ti pelji naprej, ja pa počasi pripeljem za tabo v štirih dneh!
Potem je pa le z malo lažjim avtom brez mene in mojega težkega nahrbtnika z dokaj normalno hitrostjo pripeljala v dolino. Od tu sem jaz dirkal naprej, ona pa za mano. Ob 9h sva končno prispela domov.
Po dobrem tednu jo še vedno občasno poslušam, pa kdaj bom nehal s SOTA?
Koliko me bo pa stal nov ključ? Ene 4-5 tankov bencina!

SOTA postaja vse dražja!

73, Bojan

Uporabniški avatar
s53x
Prispevkov: 457
Pridružen: 20 Maj 2008, 15:36
Kontakt:

Re: S5/JA-042 Mrzli vrh

Odgovor Napisal/-a s53x »

Zgodilo se ti je to, kar me je vedno strah.
Kaj ključi, litanije, litanije ...

Odlično izpeljano.

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/JA-042 Mrzli vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

:lol: ... dobro se je končalo - kljub vsemu.
Jure S57XX

Odgovori