S5/JA-040 Kobilja glava

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
S56LXN
Prispevkov: 246
Pridružen: 14 Jan 2009, 08:30

S5/JA-040 Kobilja glava

Odgovor Napisal/-a S56LXN »

Po opisih sodeč so se do sedaj Kobilje glave vsi lotili z zahodne strani s Planine Stador. Jaz pa se odpravil na vrh z vzhodne strani. Iz Ljubinja JV od Tolmina sem se po zelo ozki asfaltirani cesti odpeljal do Sel nad Podmelcem, nato pa proti severu po čedalje slabši gozdni cesti. Na 1000m n.m. je ceste oz. kolovoza zmanjkalo,tam pa sem po aktivaciji Mije in Kozlovega robu v avtu prespal.
Zjutraj sem se po ozki stezici odpravil v smeri severa proti vrhu. Na začetku se pot vzpne, nato pa je bolj vodoravna, večkrat pa preči strma melišča in grape. Previdno!

Slika Slika


Ko je pot začela zavijati poti zahodu na severno stran Kobilje glave pa se je nenadoma prikazal kamniti oporni zid pod previsno steno. Le kaj je to sredi gozda. Malo naprej pa je bilo kar nekaj kamnitih podpornih prečnih zidov, ki so nekoč nosili najbrž lesen most. Zanimivo.

Slika Slika


Po pol ure sem prišel na severno stran vrha do Planine Temna brda na višini cca 1000m

Slika


Tu se je prikazala mulatjera, ki je zavila levo navzgor, jaz pa po njej. Večkrat je bila pot vsekana v skalo, nato pa sem prišel do ostankov preje omenjenega mostu. Mogoče me bo pa pripeljalo kar do vrha, čeprav te poti v zemljevidih nisem zasledil. Še fotka z vrha kamnitih podpornikov bivšega mostu

Slika


Nekako sem prečil nekaj metrov zelo strmega in z listjem nastlanega melišča in pod posušenim deblom splezal na prvi podpornik. Ob steni sem se po ozki polički komaj prerinil do drugega, naprej pa ni šlo več. Ponovil sem postopek v obratni smeri, je bilo še težje. Kar nevarno početje. Pa toliko sem si obetal od te mulatjere.
Potem pa nazaj do planine, pot pa je vodila navzgor proti zahodu. Obračati pa se je začela že desno proti severu, stran od SOTA vrha. Obrnil sem nazaj navzgor in zaslišal kravje zvonce. Mogoče je pa tam kak pastir in ga bom vprašal za pot. Po brezpotju sem nadaljeval do grebena, kjer pa sem splašil čredo koz z zvonci, pastirja pa nobenega

Slika


Navzgor sem nadaljeval nekaj časa po grebenu, sem pa tja se je videla stezica. Višje sem še večkrat naletel na solidne steze, ki so vodile v ključih navzgor. Toda desno so vodile zelo predaleč, levo pa so vodile v skoraj neprehodno goščavo malin, ki kih je bilo še nekaj. Po dobrih dveh urah sem prišel iz gozda in končno zagledal vrh.

Slika


Po 10 minutah sem prišel na lepo razgleden vrh. Takoj za mano je pršel gor domačin v delovni obleki, iskajoč zgubljeno telico. Ob betoniran kamen sem privezal drog za 2m anteno, polagalko pa sem naslonil kar na križ.
Naredil sem 11 zvez na 2m, 2x S2S,na 4m pa nič. Na 7MHz 15 zvez, ena S2S.

Slika Slika

Slika Slika

Kobala, vzletišče padalcev

Slika


73, Bojan

Odgovori