S5/JA-025 TOLMINSKI KUK

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 272
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/JA-025 TOLMINSKI KUK

Odgovor Napisal/-a s57x »

Tolminski Kuk je najvišji vrh v verigi Spodnjih Bohinjskih gorah. Za izhodišče si je naša stara planinska ekipa izbrala planino Razor. Vrh kljub svoji dominantni legi in temu primernih razgledov ni oblegan. Na nekaterih kartah sploh ni vrisanih poti; tako naj tudi ostane! Kdor je že pohajkoval tod okrog ali pa še bo, mi bo pritrdil. Redkokje še najdeš toliko raznolikega cvetja, planik pa v svojem že kar dolgem pohajkovanju po hribih nisem nikjer videl v takem izobilju.

Slika

Prijatelj Srečko nam je svetoval, da gremo gor preko Škrbine, kjer se nam odpre prekrasen razgled na severno stran, žal se megle vlačijo iz doline in nam le bežno odkrivajo vršace Julijskih Alp. Pot nadaljujemo pod Podrto goro in čez Zeleni vrh. Za trenutek smo mislili, da smo že na cilju; pa se hitro meglena zavesa toliko razkadi, da se pokaže nedaleč stran naš cilj. Z vrha se spustimo v sedlce, ravno prav, da dobimo zalet za zadnji vzpon.

S59Z pred finalnim vzponom na vrh

Slika

»Sreča«, da v dolini kuhajo meglo, drugače bi gotovo obsedel in se predal razgledom; in megla je vzrok, da jeseni zagotovo ponovimo vzpon.
Antena je hitro postavljena, lokacija je idealna za SOTA aktivnost.

Slika

Na 40m je kar živo, postavim se nad DH8DX/p, odtipkam QRL? In OM1AX me lepo pokliče in da raport. Gre mi kar malo na smeh. Zveze se kar hitro množijo, precej naših fantov je aktivnih. Hvala vsem za zvezo! Moti me močan veter, signale mi sproti »odnaša«, slušalke so ostale v avtu. Tudi roke postajajo trde, očitno bo potrebno vpisati v seznam opreme tudi rokavice.

Slika

Selim se še na 30m. Naredim kakih 30 zvez, vsake toliko pošteno zašumi v sprejemniku. Tudi najbližji vrhovi se vedno bolj zavijajo v meglo, človek se malo nelagodno počuti, daleč je varno zavetje. Le kdo jamči, da se ne bi kaj ukresalo? Hitro pospravim opremo, še vpis v knjigo in gremo v dolino. Srečko je Mirku svetoval, da se spustimo v dolino po drugi poti. Na kartah te nisem zasledil, zato kratek opis. Iz sedelca gremo proti jugu, pred nami je ves čas Tolminski Migovec. V »dolini« pa najdemo celo stare markacije, niso prav gosto narisane, zato moramo biti v megli posebej pozorni. Teren je namreč kraški; jamarji imajo tu svoj tabor, očitno je kraj tudi za njih zanimiv. Tik pod vrhom Migovca se steza odcepi desno v dolino, do sem je speljana stara vojaška pot, ki narisana na nekaterih kartah, pripelje pa nas do planine Na kalu, kjer se priključi SPP, ki pride iz Krna. Od tod se SPP v okljukah spušča proti jugu, mi pa smi izbrali kar »zgornjo« varianto. Zaupamo Srečku, on že ve, zakaj nam je svetoval to pot! Po uri in pol hoje (ne švedranja!) smo na izhodišču. Kar hitro se mrači, malica je odpadla, samo kri smo malo zredkali, da nam ne bi zastajala še na zadnji pol urni etapi.

Tura nam je vzela kar cel dan. Vrh nam nikoli ni cilj, ki bi ga morali osvojiti za vsako ceno. Škoda je vsake spregledane rožice, vsakega fosila, vsakega zamujenega razgleda.

Hvala Mirku za enkratno idejo in vzpodbudo, hvala XYLkam za potrpljenje. Krasno je bilo!

73 es cu Jurij, s57x

s54q
Prispevkov: 317
Pridružen: 20 Maj 2008, 21:24
Kontakt:

Re: S5/JA-025 TOLMINSKI KUK

Odgovor Napisal/-a s54q »

Čestitke za osvojeni Kuk. Sam sem bil na Tolminskem Kuku Leta 1999 ali 2000. Se popolnoma strinjam, da so še nekateri zelo lepi vrhovi nemarkirani ali slabo markirani. Saj, ko si enkrat na takem vrhu vidiš stvari, ki drugot ne obstajajo več. Čez kakšno leto ne bi novodobni Kugy več iskal Scabiose trente, izginile bodo tudi planike.
Hvala za slike in prelep opis.

Boris

Odgovori